• 2.84C Novo mesto
  • 19:15
  • Tor, 19.01.2021

Land Rover Defender tudi v spektakularnem filmu o Jamesu Bondu

Land Rover Defender je najprej oblikovala druga svetovna vojna. Prvič se je leta 1948 pokazal v salonu v Amsterdamu, potem pa leto kasneje tudi med kupci. Nastal je tako, da je Maurice Wilks, ki je bil takrat na mestu šefa razvoja iskal zamenjavo za takratnega propadajočega Jeepa in je zato nagovoril svojega brata Spencerja, da izdela terensko vozilo. Nastal je Land Rover. Kasneje se je oblikovala ena največjih terenskih vozil, Land Rover Defender, iz tega pa je nastala tudi vrsta bratov, ki so bolj razkošni, Discovery, Range rover, Range rover sport, Velar in drugi. Kljub spremembam, je Range rover kljuboval zobu časa in vztrajno nudil pomoč številnim v različnih terenskih poklicih kot so gorski reševalci, gozdarji in ostali, ki delajo v težjih razmerah. Toda okoljskim pogojem pa ni kljuboval. Tako je leta 2016 bilo zanj konec. V ozadju pa je nastajal novi Land Rover Defender, ki je ostal klasičen, toda ima pa mnogo sodobnih potez, ki so delno povzete po drugih modelih tovrstne znamke. Uspeva mu zadovoljiti tudi bolj zahtevne stranke, saj ima tudi dobršno mero udobnosti, elektronskih pripomočkov in ostalih stvari, ki so dandanes pri avtomobilih nepogrešljive.

Čvrsta karoserija in robustna svoboda Land Rover Defenderja

Karoserija Land Rover Defenderja j

e v 95 odstotkih iz lahkega aluminija, toda čvrsta tudi za zahtevnejše terene. Defenderjeva karoserija naj bi bila zasnovana po novi arhitekturi (D7x), kar pomeni, da je trikrat močnejša od karoserij drugih cestnih terrencev. Land Rover Defender naj bi s svojo zasnovo in zmogljivih podvozjem in za nameček še s štirikolesnim pogonom, ki bere podlago s sistemom terrain response 2, zmogel še tako ekstremne obremenitve. Navzgor in navzdol lahko preseže 45-stopinjsko strmino. Land Rover Defender nove generacije ostaja silak, ima skoraj tono nosilnosti in vleče laho 3,5 tone težko prikolico.  Ponaša se tudi z sodobno in udobno notranjostjo, celovito digitalno opremo in aktivnimi vozniškimi pripomočki za boljše vozne lastnosti na asfaltnih cestah. K moderni robustni opremi avtomobila, pa sodi tudi električno pomična vlečna kljuka, ki se izpod zadnjega odbijača pokaže, ko se pritisne na stikalo. Armaturna plošča je robustnega izgleda, a kljub temu sodobno opremljena z desetpalčnim zaslonom na dotik. Sprva bo na voljo kupcem 2,0 litrski dizel z razponom med 147 in 177Kw moči in 2,0 litrski V4 turbobencinski motor z 221 Kw moči. Kot zanimivost pa lahko navedemo tudi to, da bo prvič v zgodovini na voljo priključni hibrid. Vsi motorji imajo osemstopenjski menjalnik, če pa se bi radi še kakšno dodatno opremo, pa je potrebno doplačilo. Če doplačate, imate na voljo tudi brezžično polnjenje telefona, zračno vzmetenje, vitel, strešni šotor in še marsikaj.

Land Rover Defender

Novega Land Rover Defender vodi umetna inteligenca

Novega Land Rover Defender vodi umetna inteligenca

Novi Land Rover Defender je opremljen z digitalno opremo tehnologije EVA 2.0, kar pomeni, da je tovrstna umetna inteligenca povezana za asfalt in brezpotja. Prav tako povezuje posodobitve programske opreme za krmilnike. Lastnik lahko vse nastavitve pogona prepusti sistemu Terrain resposnse 2, za kar je poskrbela novodobna umetna inteligenca. Na tak način tudi razporeja navor in skrbi za vklop ustreznih funkcij in nastavitev pogona na dogajanje pod kolesi. Pri novem modelu Land Rover Defender pa bo mogoče na daljavo opraviti celo določene okvare. Prav tako bo preko aplikacije lahko lastnik avtomobila na pametnem telefonu preveril količino goriva, zgodovino potovanj in ga tudi ogrel ali ohladil s pomočjo klime. Kot zanimivost naj omenimo, da Land Rover Defender in Range Rover Sport SVR,  blestita tudi v spektakularnem filmu Jamesa Bonda, ki je že 25. po vrsti. Ekipa kaskaderjev je v filmu Ni čas za smrt, preizkušala meje novega modela Land Rover Defender in kot je videti vozilo predstavlja nove trende odpornosti in zmogljivosti. Vendar pa v filmu o Jamesu Bondu ne nastopa zgollj Land Rover Defender, temveč mu družbo dela tudi Range Rover Sport SVR, ki ima 5,0 litrski motor s tlačnim pomnilnikom V8 in 575 KM. Proizvede pa kar 700 Nm navor. Range Rover Sport je kot ustvarjen za film Ni čas za smrt, saj je najhitrejše in najzmogljivejše vozilo.

Novi Land Rover Defender je sicer na voljo v 3-vratni in 5-vratni različici, s prilagodljivo nastavitvijo sedežev (5+2). Do sedaj je nekaj Defenderjev prodanih tudi že v Sloveniji, toda avtomobili pa pridejo k nam predvidoma v mesecu marcu ali aprilu letošnjega leta. Je pa Land Rover Defender cenovno »težek« najmanj 61.774 evrov z krajšo različico in 68.807 evrov za daljšo. Land Rover Defender je vsekakor terensko nadpovrečen terenec, primeren za aktivne ljudi, ki imajo tudi aktiven in pester življenjski stil ter tudi občasno potrebo, da gredo z avtom čez drn in strn.

Avotr: M.S.

Fotografije: Pixabay