• 16.27C Novo mesto
  • 08:16
  • Sob, 06.06.2020

Marc Márquez – »Ant of Cervera« ali »el tro de Cervera«

Marc Márquez Alentà (rojen 17. februarja 1993) je španski dirkač motociklov Grand Prix. Marc Márquez dirka za Hondino ekipo od svojega prvega nastopa na MotoGP leta 2013. V njegovem rojstnem kraju je dobil ime »Ant of Cervera« in »el tro de Cervera«, kar pomeni »grom Cervera«. Je eden od štirih motociklistov, ki je v treh različnih kategorijah osvojil naslove svetovnega prvaka, po Mikeu Hailwoodu, Phil Readu in Valentinu Rossiju.

Marc Márquez, rojen v Cerverju v Kataloniji v Španiji, je postal drugi katalonski motociklist po Aleksu Crivilillu in tretji Španec po Crivilléju in Jorgeu Lorenzu, ki je osvojil naslov premier razreda.

Marc Márquez je zmagal na svetovnem prvenstvu v motociklizmu leta 2010 s 125 kubiki, v svetovnem prvenstvu Moto2 leta 2012 in na svetovnih prvenstvih MotoGP v letih 2013, 2014, 2016, 2017, 2018 in 2019. Marc Márquez je postal prvi motociklist, odkar je leta 1978 Kenny Roberts dosegel enak naslov v svoji prvi sezoni, in najmlajši, ki je osvojil naslov v celoti. Leta 2014 je branil svoj naslov in osvojil prvenstvo, v katerem je zmagal na desetih dirkah zapored. Je starejši brat svetovnega prvaka Moto3 leta 2014 in leta 2019, svetovni prvak Moto2 Álex Márquez. Marc Márquez je v starosti 23 let v letu 2016 izenačil rekord Grand Prixa za polno mesto pri starosti 23 let. Marc Márquez si je naslov 2016 zagotovil v zadnjih treh krogih in v zadnjem krogu leta 2017 zapečatil naslov v Valencii. Nato je osvojil naslov leta 2018 in postal tretji največji zmagovalec Grand Prixa vseh časov. Naziv 2019 si je zagotovil s štirimi dirkami, ki jih je imel na mednarodnem krogu Chang v Buriramu na Tajskem, s čimer je zaznamoval svoje 8. svetovno in 6. prvenstveno sezono. Sezono 2019 je končal z rekordnimi 420. točkami, kar je največ od vseh motociklistov v eni sezoni.

Marc Márquez in Moto2 – svetovno prvenstvo

Marc Márquez se je v razred Moto2 preselil leta 2011 kot edini motociklist nove ekipe Monlau Competición, ki ga je vodil njegov menedžer Emilio Alzamora. Na Portugalskem je končal na 21. mestu, preden je na francoski veliki nagradi osvojil prvo zmago v razredu. [Na domači dirki v Kataloniji je Marc Márquez končal na drugem mestu za voditeljem Stefanom Bradllom, še preden je padel v Silverstonu. Ker je Bradl na prvih šestih dirkah osvojil svojo četrto zmago, je konec tedna Márquez zaostal že za 82 točk. Marc Márquez se je v srednji sezoni povzpel na lestvico prvakov in tako osvojil šest od naslednjih sedmih dirk.

Na avstralski veliki nagradi je bil Márquez med prostim treningom vpleten v incident z Ratthaparkom Wilairotom; Marc Márquez se je po končanem zasedanju zaletel v hrbet Wilairota, za vožnjo na »neodgovoren način« pa mu je bila dodeljena enominutna kazen na njegov kvalificirani čas. Kazen je zagotovila, da je Marc Márquez dirko začel zadnji , vendar se je prebil skozi polje in na koncu dirko končal na tretjem mestu.

Pred Grand Prix Malezije je Márquez po govoricah o prestopu v razred MotoGP potrdil, da bo v sezoni 2012 ostal v Moto2. Márquezov dirkaški vikend je bil oviran že v uvodnih minutah prvega prostega treninga, ko je strmoglavil na vlažnem asfaltu. Potem ko je opravil dva nadaljnja treninga, je Marc Márquez v kvalifikacijskem dvoboju opravil dva kroga, vendar so bili njegovi časi le 36. na lestvici. Dirke ni začel, saj ni opravil zdravniškega pregleda pred ogrevanjem na dirkaškem jutru. Marc Márquez se je udeležil zadnje dirke sezone v Valencii, v upanju, da bo sposoben tekmovati, a se je zaradi svojih stalnih težav z vidom umaknil in tako Bradlu prepustil naslov.

Leta 2012 je Márquez po sezonski bitki s kolegom španskim kolesarjem Polom Espargarójem osvojil naslov prvaka Moto2; tretje mesto za Márqueza na avstralski veliki nagradi – kljub zmagi Espargarója – je bilo dovolj, da mu je osvojil svoj drugi svetovni naslov, preden se je prebil v premier razred za sezono 2013. Svojo zadnjo zmago v razredu je dosegel na Grand Prixu Valencije, zadnji dogodek sezone, kljub temu da je začel s 33. mesta. Ta predstava, ki je vključevala prehitevanje 20 tekmovalcev v prvem krogu, je postala velika vrnitev v zgodovini športa. Sezono je zaključil z devetimi zmagami na dirkah in tako postavil rekord v razredu, ki še vedno stoji. Márquezov rezultat je bil dovolj, da je Suter konstruktorjem podelil naziv za razred.

MotoGP svetovno prvenstvo

12. julija 2012 je bilo objavljeno, da je Márquez podpisal dvoletno pogodbo z ekipo Repsol Honda v MotoGP in nadomestil upokojenega Caseyja Stonerja in se pridružil soigralcu Dani Pedrosi.

Marc Márquez je Hondo RC213V prvič preizkusil v Valencii po koncu prvenstva 2012 in za rojakom Pedroso zaostal za več kot sekundo. Marc Márquez je ponovno blestel med prvim uradnim testiranjem MotoGP-a v Sepang-u, kjer je prve dva dni testiranja končal na tretjem mestu tik za Pedroso in Jorgeom Lorenzom ter pred Valentinom Rossijem na četrtem mestu, preden je zadnji dan zamenjal mesto z Rossijem. Marc Márquez je med zaključnimi fazami zasedanja naredil dirkaško simulacijo, njegova časovna razporeditev pa je bila za novinca fenomenalna. Marc Márquez je svojo impresivno formo nadaljeval na zasebnem preizkusu Honde v Austinu, kjer je vse tri dni vodil na umesnem preverjanju časa.

Čeprav je Márquez osvojil že več prvenstev, je vedno uporabil številko 1 kot dirkalno številko, da bi favoriziral svojo številko 93 – to je bilo leto, v katerem se je rodil. 93 je prikazan z belimi številkami in rdečim ozadjem na svojem kolesu in v uradnem trgovskem prometu, združljiv s Hondino rdečo-oranžno-mornarsko modro barvo. Márquezov oče je sina spremljal po vsem svetu. Moč ga je bilo videti v garaži njegove ekipe, medtem ko se je mama nastopov udeležila redkeje. Njegov mlajši brat Álex Márquez je tudi svetovni prvak v dirkanju z motornimi kolesi, saj je leta 2014 osvojil razred Moto3 in razred Moto2 leta 2019.

Tudi potem, ko je Marc Márquez postal svetovni prvak, namesto da bi se preselil v davčno oazo kot številni kolegi dirkači, še vedno živi v svojem domačem kraju Cervera, saj njegovo mesto nudi dobre možnosti za treninge. Tudi njegov uradni navijaški klub je v Cerveri, ki mu predseduje njegov stric Ramón.

Avtor: M.V.

Vir slik: Wikipedia