• C Novo mesto
  • 00:27
  • Pet, 12.08.2022

Menjava gum je pred vrati!

Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem vozila opremljena z zimsko opremo. Pod zimsko opremo spada ali komplet štirih zimskih gum z oznako M + S z minimalno globino profila 3 milimetre ali komplet letnih gum z enako minimalno globino profila in s pripadajočimi snežnimi verigami za pogonski kolesi.

Tako torej pravi zakon. A vseeno upamo, da se menjave gum ne lotite le zaradi tega, da bi do pikice sledili črki zakona, temveč predvsem zaradi varnosti v prometu –  tako lastne kot tudi varnosti drugih. Gume so res zadnja stvar pri avtomobilu, pri kateri bi morali varčevati. Zaradi neustrezne obutve lahko vaš avtomobil kaj hitro izgubi tla pod “nogami”, posledice pa so lahko naravnost katastrofalne.

Menjava gum: kakšna je obvezna zimska oprema?

V bližnji prihodnosti nas torej vse čaka menjava gum. Pri tem bodite pozorni na naslednja pravila:

  • Osnova ustrezne zimske opreme avtomobila so zimske pnevmatike z oznako M+S (mud+snow), ki morajo biti nameščene na vseh štirih kolesih,
  • ali poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih in snežne verige v priboru vozila.
  • Vse štiri pnevmatike morajo biti enake velikosti,
  • vrste (poletne ali zimske)
  • in zgradbe (radialne ali diagonalne),
  • na isti osi pa tudi iste nosilnosti,
  • hitrostnega razreda
  • ter istega proizvajalca in dezena (vzorca tekalne površine).

Zakaj je potrebna menjava gum?

Letne gume še zdaleč niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in v mrzlih pogojih, saj je zmes, iz katere so narejene, drugačna kot je zmes pri zimskih gumah. Na poledeneli cesti vas lahko z letnimi gumami zelo hitro zanese, še posebej nevarno pa je po zasneženi cesti voziti v klanec. Takrat lahko namreč avtomobil prične neobvladljivo drseti, nesreča pa je v takšnih primerih skoraj neizogibna.

Kdaj je potrebna menjava gum?

V uvodu smo že omenili, da si mora vaš jekleni konjiček zimske gume nadeti med 15. novembrom in 15. marcem. A vseeno vam svetujemo, da ne sledite predpisanemu datumu tako, kot se pijanec drži plota. Pozorno spremljajte vsakodnevno vremensko napoved, saj boste na tak način pravočasno izvedeli, ali se v bližnji prihodnosti na obisk napoveduje sneg.

Le-ta lahko namreč ceste pobeli že pred 15. novembrom. Zato v tem primeru pravočasno poskrbite za menjavo gum. Ne dovolite, da vas sneg in slabo vreme ulovita povsem nepripravljene, saj mora biti vaše vozilo na vožnjo v zimskih razmerah ustrezno pripravljeno tudi izven zakonsko določenega obdobja. Načeloma je uporaba zimskih gum v primerjavi z letnimi upravičena že, ko temperature padejo pod 7 stopinj Celzija.

Kazni za neprimerno zimsko “obutev” vašega avtomobila

V primeru, da vas ustavi policist in ugotovi, da v zakonsko določenem obdobju ali v za to potrebnih razmerah vaš avtomobil ni ustrezno zimsko opremljen (se pravi, da gume niso ustrezne), vas lahko kaznuje z denarno kaznijo 120 evrov. Mirno lahko zapišemo, da je to še precej mila kazen. V primeru, da niste poskrbeli za pravočasno menjavo gum in z neustrezno opremljenim vozilom obtičite na cesti, vas čaka globa v višini 400 evrov!

Poskrbite za pravočasno menjavo gum.

Menjava zimskih gum na vsaki dve leti?

Gumarski proizvajalci svetujejo, naj vozniki kupijo nove zimske gume na vsaki dve leti. To pa zato, ker se gume pozimi obrabljajo hitreje, posebej ko ni tako hladno, postanejo pa tudi vedno bolj trde in neprožne. A za marsikoga je takšna pogosta menjava gum res prevelik udarec po žepu. Zato vam priporočamo, da gume zamenjate na največ vsakih pet let.

Pri tem, kako pogosta naj bo menjava gum (oziroma kdaj morate kupiti nove zimske gume), pa je seveda potrebno upoštevati tudi druge dejavnike. Stanje gum je tako odvisno tudi od načina vožnje, števila prevoženih kilometrov, shranjevanja gum in podobno. Poleg tega se je potrebno zavedati še tega, da gume največkrat uničujemo tudi z neustreznim tlakom, preobremenitvijo vozila in z okvarjenim podvozjem.

Poskrbite za pravočasno menjavo gum. Veliko sreče na poti vam želimo!

Pripravila: Monika M.

bee queen