• 11.39C Novo mesto
  • 03:54
  • Sre, 03.06.2020

Bliža se menjava gum

Bliža se 15. november in z njim tudi čas, ko pride na vrsto menjava gum. S tem boste poskrbeli, da bo vaše vozilo varno tudi v takšnih ali drugačnih zimskih razmerah. Ustrezne gume namreč poskrbijo za krajšo zavorno pot, boljši oprijem cestišča ter udobno vožnjo.

Zakon o varnosti cestnega prometa predpisuje, da morajo biti vsa motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem ter v zimskih razmerah izven omenjenega obdobja, opremljena z zimsko opremo. Takrat je potrebna tudi menjava gum.

Kaj spada pod obvezno zimsko opremo?

Menjava gum

 

Osnova ustrezne zimske opreme so prav 4 zimske gume z oznako M + S (mud and snow). Le-te morajo biti nameščene na vseh 4 kolesih in imeti minimalno globino profila 3 mm. Med zimsko opremo sodijo tudi letne pnevmatike in snežne verige v priboru vozila. Pazite na to, da bodo vse 4 pnevmatike enake velikosti, vrste (poletne ali zimske), zgradbe (radialne ali diagonalne. Na isti osi morajo imeti isto nosilnost in biti enakega hitrostnega razreda.

Zakaj je potrebna menjava gum?

Letne gume niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in pri nizkih temperaturah. Zmes, iz katere so narejene, je drugačna od zmesi zimskih gum. Zaradi tega vas lahko na poledeneli cesti hitro zanese, še posebej nevarna je vožnja v klanec. Avtomobil lahko začne drseti, vi pa ga ne boste mogli obvladati in nesreča je lahko hitro tu.

Zavedati se morate dejstva, da se učinkovitost letnih gum pri nižjih temperaturah precej poslabša, zato imajo zimske gume veliko prednost. Bistvene razlike se pokažejo prav pri zaviranju. Naj navedemo primer: če vozite avto z letnimi gumami s hitrostjo 50 km/h, se bo na snegu ustavil šele po 48 kilometrih. To pa je kar za 24 metrov več, kot če bi z enako hitrostjo vozili avto z zimskimi gumami. Menjava gum torej še kako vpliva na varno zaviranje.

Z zimskimi gumami boste poskrbeli tudi za to, da bo vaš avtomobil imel kar najboljši oprijem na cesti. K temu pripomore to, da so zimske gume nekoliko širše. Menjava gum je potrebna še zato, ker so zimske gume izdelane iz posebne gumene zmesi, ki je prilagojena nizkim temperaturam in na hladnem ne otrdi. Niso primerne le za vožnjo po snegu, saj so izdelane za takšne in drugačne zimske razmere (vlažne ceste, sneg, led, …).

Kdaj je potrebna menjava gum?

Menjava gum

Na začetku članka smo že napisali, da mora imeti vaš avtomobil zimske gume med 15. novembrom in 15. marcom, saj zakon zahteva, da so v tem obdobju avtomobili opremljeni z zimsko opremo. Menjava gum seveda ni potrebna zato, ker tako piše v zakonu, temveč predvsem zaradi varnosti na cesti.

Bodite pozorni na vremenske razmere na cestah. Sneg lahko namreč zapade že pred 15. novembrom, zato mora biti v takšnem primeru menjava gum opravljena že prej. Poskrbite torej, da vas sneg in slabo vreme ne ujameta nepripravljene. Pri tem naj napišemo še to, da je uporaba zimskih gum upravičena takoj, ko pade temperatura pod 7 stopinj Celzija.

Kakšne so kazni, če menjava gum ni opravljena?

Če vas bo na cesti ustavil policist in ugotovil, da vaš avtomobil ni opremljen z zimsko opremo takrat, ko bi moral biti, vas lahko kaznuje kar s 120 evrov visoko kaznijo. V primeru, da boste zaradi nepravilno opremljenega vozila obstali na cesti, pa vas to lahko olajša kar za 400 evrov.

Menjava gum – kako izbrati prave gume?

Ste ugotovili, da so stare zimske gume že obrabljene in potrebujete nove? Preden boste posegli v denarnico, ugotovite, ali so gume prave za vaš avtomobil. V potrdilu o skladnosti vozila imate namreč zapisano dimenzijo pnevmatik, ki so primerne za vaš avtomobil. Svetujemo vam, da gume kupite pri pooblaščenem prodajalcu, pri katerem bo opravljena tudi menjava gum.

Kdaj še je menjava gum potrebna?

  • Menjava gum je potrebna, kadar je pnevmatika predrta. Sicer so sodobne pnevmatike zelo odporne in čvrste, a vseeno lahko pride do takšnih in drugačnih poškodb.
  • Gume morate zamenjati v primeru, ko so obrabljene do zakonsko dovoljene meje. Zato redno preverjajte stanje obrabe gum.
  • Menjava gum bo potrebna tudi takrat, ko vaše gume že kažejo znake staranja. Na življenjski rok pnevmatike vplivajo različni dejavniki, vse od temperature, vzdrževanja, načina hranjenja in uporabe, pa do obremenitve, hitrosti vožnje in tako naprej. Bodite pozorni na zunanji videz gum. Znaki staranja ali obrabe vključujejo razpoke ter deformacije.

    Menjava gum

  • Seveda ni potrebno posebej omenjati, da je gume potrebno zamenjati takrat, ko so  poškodovane. To se lahko zgodi v primerih, ko zadanete kakšen trden predmet na cestu, na primer robnik, jamo in podobno.
  • Za menjavo se odločite takrat, ko opazite neobičajno obrabo gum. Težava se lahko skriva v uravnoteženosti, menjalniku, vzmetenju in je posledica nepravilno naravnanih koles. Zato priporočamo, da kolesa na svojem avtomobilu centrirate na vsake pol leta.
  • Gume zamenjajte še v primeru, ko sploh niso primerne za vaše vozilo. Zapomnite si, da morate uporabiti enak tip gum na vseh 4 kolesih.

Pripravila: Monika M.