• 19.55C Novo mesto
  • 23:13
  • Pet, 10.07.2020

Mercedes-Benz proizvaja nezanesljiva vozila?

Mercedes-Benz je svetovno znana avtomobilska znamka s sedežem v Stuttgartu, v Nemčiji. Mercedes-Benz je znan po proizvajanju luksuznih vozil, kombijev, tovornjakov, avtobusov ter tudi reševalnih vozil. Prvič se je ime pojavilo leta 1926 pod Daimler-Benz in kljub spremembi imena, je Daimler še danes eden izmed poslovnih sektorjev Mercedes-Benz podjetja.

Z letom 2018 je postal Mercedes-Benz največji prodajalec premium vozil na svetu, s prodanimi kar 2,31 milijona osebnih avtomobilov. Mercedes-Benz ponuja celoten nabor potniške, lahke in težke komercialne opreme. Vozila izdelujejo v večih državah po celem svetu in tako je Mercedes-Benz odgovoren za svetovno poslovanje avtomobilov in kombijev z več kot 173.000 zaposlenimi. Podjetje se osredotoča na razvoj, proizvodnjo in prodajo osebnih avtomobilov, kombijev in storitev. Ob tem želi biti Mercedes-Benz s svojimi inovacijami vodilno podjetje na področju povezljivosti, avtomatizirane vožnje in alternativnih pogonov.

Proizvodni program obsega znamko Mercedes-Benz s podznamkami Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach in Mercedes me ter pametno blagovno znamko izdelkov in tehnologij EQ za električno mobilnost. Mercedes-Benz je nedvomno eden največjih proizvajalcev premium osebnih avtomobilov.

Mercedes-Benz vozilo

Dodatki, ki jih je Mercedes-Benz predstavil v letu 2019

V letu 2019 je Mercedes-Benz prodal skoraj 2,4 milijona avtomobilov in več kot 438.000 kombijev. Mercedes-Benz v svojih poslovnih oddelkih nenehno širi svojo svetovno proizvodno mrežo z več kot 40 proizvodnimi mesti na štirih celinah, hkrati pa se prilagaja potrebam električne mobilnosti. Ob tem podjetje razvija svojo globalno mrežo za proizvodnjo baterij na kar treh celinah. Mercedes-Benz pravi, da imajo trajnostni ukrepi odločilno vlogo v vseh poslovnih oddelkih.

Za podjetje trajnost pomeni trajno ustvarjanje vrednosti za vse zainteresirane strani. To vključuje stranke, zaposlene, investitorje, poslovne partnerje in družbo kot celoto. Osnova za to je trajnostna poslovna strategija Daimlerja, v kateri podjetje prevzema odgovornost za ekonomske, okoljske in družbene učinke svojih poslovnih dejavnosti in pregleda celotno vrednostno verigo. Nemški proizvajalec avtomobilov je vstopil v leto 2019 z več spremembami, ki so bile izvedene po njihovi razširjeni liniji, ki vključuje luksuz, zmogljivost in komercialno vsestranskost. Najpomembnejši dodatki k Mercedes-Benz liniji v letu 2019 vključujejo limuzino A razreda, ki je najnovejši kompaktni model znamke, in več modelov Mercedes-AMG.

Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe se pridružuje ponudbi coupejev in roadsterjev, ki omogočajo dodatnim potnikom, da se vozijo znotraj tega superavtomobila. EQ Boost integriran zaganjalnik je predstavljen tudi z novimi modeli Mercedes-AMG, ki zagotavljajo večjo zmogljivost preko električnega toka energije. Najpomembnejša limuzina S razreda Mercedes-Benz je dobila hibridno opcijo vtičnika, ki je zmožna potovati do 30 milj (približno 50 km) le z električno močjo. Prenovljeno v letu 2019 je športno vozilo G razreda večje in bolj razkošno, medtem ko tehta 375 kilogramov manj kot prejšnji model. Komercialno kombi vozilo Mercedes-Benz predstavlja nov Sprinter 2019 s prenovljenim videzom in novimi možnostmi povezljivosti.

So vozila Mercedes-Benz zanesljiva?

Pri iskanju kateregakoli izdelka, vključno z novim avtomobilom, so poročila potrošnikov res dobro izhodišče. V raziskavi narejeni v letu 2019 so novejša vozila Mercedes-Benz (stara 3 leta ali manj) na lestvici s 5 zvezdicami prejela le 3 zvezdice. Pri novejših vozilih to ni ravno impresivno, saj to pomeni, da so za potrošnike ta vozila zgolj povprečna. Prav tako so lastniki starejših vozil, starih med 3 in 8 let, podali povprečno oceno s 3 zvezdicami kljub temu, da z vozilom niso imeli nobenih posebnih težav. V poročilu o zanesljivosti ima Mercedes-Benz enako stopnjo zanesljivosti kot Jeep. Ugotovljeno je bilo, da Mercedes-Benz ne velja za enega izmed bolj zanesljivih proizvajalcev vozil. A zakaj je temu tako? Eden glavnih razlogov, da so Mercedes-Benz in druge premium znamke prejele slabe ocene zanesljivosti je ta, da vozila vključujejo veliko nove tehnologije, kar pomeni, da je veliko več možnosti, da gre nekaj narobe.

Mercedes-Benz izdeluje vrhunska vozila

Eno najpogostejših vprašanj, ki ga imajo lastniki Mercedesovih vozil, zajema delovanje električne energije brez motorja. Vozila so polna nove tehnologije in v začetku leta 2019 je bil v zadnjih modelih A razreda predstavljen nov sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience), ki vključuje vrhunski info-zabavni sistem. Ta sistem so pozneje uvedli tudi pri drugih modelih. Mercedes-Benz hitro uvaja novo tehnologijo, a kot pri vseh drugih tehnoloških stvareh, več kot je dodano, več lahko gre narobe.

Nemški proizvajalec dejansko proizvaja fantastične motorje. Dokler je vozilo redno vzdrževano, servisirano in je olje redno menjano, naj bi vozilo brezhibno delovalo dolga leta. A težava je v tem, da lahko pri večih tehničnih delih pride do napak. Tako kot pri vsaki znamki avtomobilov, so tudi nekateri Mercedes-Benz avtomobili bolj zanesljivi od drugih. A razred se ne uvršča visoko na seznam zanesljivosti. Po ocenah se je uvrstil za Mercedes CLC, E razred in C razred. Po poročanjih je bila najpogostejša težava lastnikov vozila razreda A električni sistem. Več kot 38 % lastnikov je poročalo težave z elektriko v vozilu. S pozitivne strani pa nihče ni poročal o težavah z zavornim sistemom.

Prav tako so imeli lastniki vozila A razreda z bencinskim motorjem več težav kot tisti, ki so vozili dizel. Najpogosteje poročana težava je bila v 20 % z zračnimi blazinami, druga pa je bila povezana z zagonom bencinskega modela. Najbolj priljubljena paleta vozil Mercedes-Benz je E razred. Ta se je na lestvici uvrstil bolje kot A in S razred, prehitel ga je le C razred. Skoraj 30 % lastnikov je poročalo, da so morali popraviti svoje vozilo, v obdobju dvanajstih mesecev je 10 % lastnikov navedlo, da imajo težave z zunanjo oblogo, medtem ko jih je 10 % poročalo o težavah z gorivnimi sistemi. V zadnjem desetletju so imela vozila E razreda nekaj večjih težav s sistemom vbrizgavanja goriva in z zračnimi blazinami.

Zaradi tega je moral Mercedes-Benz opraviti množičen odpoklic, da vozila popravi, vendar v letu 2019 ni bilo veliko poročanja o težavah, ki bi zahtevala nujno popravilo. Tudi vozila C razreda so ena izmed bolj priljubljenih modelov med potrošniki. Čeprav se zdi, da gre za bolj zanesljiv avtomobil, so stroški popravil v primerjavi z drugimi proizvajalci še vedno razmeroma visoki. Po poročanjih ima največ ljudi težave z električnim sistemom. Novejši modeli C razreda, stari do 3 leta, so prejeli kar 4 zvezdice od 5. Pri tem pa so bencinski modeli delovali bolje kot dizelski. Ko gre za starejše modele, stare med 3 in 8 let, zanesljivost pade na 3 zvezdice. Najpogostejše težave, o katerih poročajo lastniki starejših vozil, so težave z zračnimi blazinami in težave s sistemom izpušnih plinov.

Po pregledu rezultatov, so novejši modeli C razreda dosegli dobre rezultate, ko gre za zanesljivost in imajo manj težav kot drugi modeli Mercedes-Benz vozil. Po eni strani je pohvalno kako Mercedes-Benz v svoje modele hitro vpeljuje novo tehnologijo, a je po drugi strani elektrika ključno vprašanje kadar gre za skupno problematično področje, ki je pogosto razlog za nizko oceno zanesljivosti. Kljub vsemu pa imajo vozila Mercedes-Benz impresivne ocene za kakovost izdelave in splošno učinkovitost. Navsezadnje Mercedes-Benz še vedno izdeluje odlične avtomobile, ki so vredni denarja, vendar se ne da prezreti, da bi lahko nova tehnologija kasneje povzročila težave.

Avtor: Ana Nikolić

Vir slik: Pixabay