• C Novo mesto
  • 01:26
  • Čet, 09.02.2023

Motocikli

Motocikli so vozila na dveh ali treh kolesih. So zelo različnih oblik, velikosti in moči. Njihov dizajn je odvisen od namena uporabe, tako se lahko z njimi udeležimo cestnega hitrostnega dirkanja, se odpravimo na dolgo potovanje, se hitro premikamo v prometnih zamaških in tako naprej. V številnih delih sveta so motocikli ena od najcenejših in najbolj pogosto uporabljenih prevoznih sredstev.

Motocikli

Ali motocikli mikajo tudi vas? Pred nakupom ustreznega vozila najprej dobro premislite, kje se boste z njim vozili, kakšno ceno si lahko privoščite, koliko moči želite, kakšne znamke bo vozilo …Tako so na primer Husqvarna motorji naravnost odlični motocross motocikli, če pa iščete vozilo za cestno vožnjo, pa ne spreglejte Suzuki motorjev.  

Omenili smo že, da je dizajn motocikla prilagojen temu, za kaj se motocikli uporabljajo. Na splošno se motocikli uvrščajo v 4 kategorije, te pa so L1, L2, L3 in L4.

  • V kategorijo L1 so uvrščeni motocikli oziroma vozila na dveh kolesih, ki nimajo prikolice in je njihova največja hitrost 45 km/uro.
  • V skupino L2 sodijo dvokolesniki s prikolico in maksimalno hitrostjo 45 km/uro.
  • V skupino L3 sodijo vozila na dveh kolesih brez prikolice, katerih največja hitrost presega 45 km/uro. Imajo delovno prostornino motorja več kot 50 kubičnih centimetrov
  • V skupino L4 pa sodijo vozila na 3 kolesih s stransko prikolico, ki imajo hitrost večjo kot 45 km/uro.

Pomembne lastnosti vašega motocikla

Motocikli

V trgovinah lahko torej najdete takšne in drugačne motocikle. Motocikli morajo imeti primerno višino sedeža, poleg tega pa je zaželeno, da so enostavni za nadzorovanje in upravljanje na cesti. Seveda bodite pozorni tudi na to, da ima vaš motocikel primerno maso in moč – takšno, ki jo boste zlahka obvladovali. Vsekakor ne bo odveč, če boste preverili tudi to, ali je njegovo krmilo pokončno, naraščanje moči pa zvezno. Zavedati se morate dejstva, da vsi motocikli nikakor niso primerni za vsakogar. Kot zanimivost naj povemo, da se modeli razlikujejo tudi glede na starost uporabnika.

Pri odločanju za električen motocikel vam svetujemo, da izberete Husqvarna motor. Ti motorji so namreč namenjeni vsem mlajšim voznikom, ki bi se z motocikli radi vozili po mestnih ulicah. V primeru, da bi jih želeli preizkusiti tudi na terenskih poteh, pa enostavno zamenjate gume. Husqvarna motorji se lahko pohvalijo s tihim delovanjem in manjšim onesneževanjem zraka. Na splošno so sicer namenjeni za uporabo na motocrossih. Druga priznana blagovna znamka so Suzuki motorji, ki so bolj namenjeni za daljša potovanja in vožnjo po cesti.

Nasveti za začetnike in tiste, ki boso spet po dolgem času sedli na motor

Motocikli

Vožnja motorja je resnično navdušujoča. Tako lahko na odprtem zraku doživljate okolje in spoznavate nove kraje, vse to pa vam bo kar precej spremenilo življenje. A pri tem ne smete pozabiti tudi na varnost. Motor sam od sebe ne stoji, v mirujočem stanju je nestabilen. Šele s hitrostjo dosežemo to, da masa motocikla in kolesa, ki se vrtijo, ustvarijo moment, ki omogoča vozilu, da stoji pokonci. Motor je torej stabilen šele pri hitrostih nad 10 km/uro. A naj vas ne premamijo velike hitrosti, pa čeprav se ob njih počutite bolj stabilni in varni. Hitrost in varna vožnja pač ne gresta skupaj.

Motocikli so obvladljivi takrat, ko ima voznik dobro vozniško znanje. A pozor, če že dolgo niste vozili motorja, potem vseeno utegnete naleteti na določene težave. Današnji motorji imajo namreč močnejše motorje, veliko bolj agresivne zavore ter že kar preveliko zmogljivost.

Predvsem pa začetnikom svetujemo, naj se izogibajo takšnih in drugačnih superšportnikov in čoperjev, saj si začetnik težko predstavlja in obvladuje njihovo moč. Takšni motocikli imajo spuščeno krmilo, poleg tega pa so namenjeni velikim hitrostim, zato jih je s krmilom težje upravljati.

Želimo vam srečno vožnjo.

Pripravila: Monika M.

Motocikli
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.