• C Novo mesto
  • 07:08
  • Ned, 26.06.2022

Najdražje gorivo po treh letih!

Regulirani ceni neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva sta se opolnoči zvišali.

LJUBLJANA – Pa ga imamo – najdražji bencin v zadnjih treh letih in najdražji dizel v zadnjih štirih letih! Super novica, ki polepša torkovo jutro…

Regulirani ceni neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva sta se opolnoči zvišali. Bencin se je podražil: po novem je treba odšteti tri cente več: torej 1,373 evra, za liter dizla pa kar 4,3 centa več: 1,354 evra je po novem liter te dragocen tekočine.

Kaj pravi zgodovina?

Radio Slovenija nas je zjutraj prijazno opomnil, da je bil 95-oktanski nazadnje tako drag junija 2015 (1,372), dizel pa novembra 2014 (1,403).

Kako se določa cena?

Cene naftnih derivatov (motorni bencin NMB 95 in dizelsko gorivo) se oblikujejo na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov (Uradni list RS, št. 13/18) in ostalih podzakonskih aktov, s katerimi so določene višine različnih dajatev in prispevkov. V skladu z uredbo se cene naftnih derivatov spreminjajo vsakih 14 dni.

Drobnoprodajna cena posameznega naftnega derivata je sestavljena iz prodajne cene brez dajatev, CO2 takse, dodatka za zagotavljanje prihrankov energije, prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, trošarine in DDV

D.P.

dolenjske toplice