• C Novo mesto
 • 14:10
 • Sob, 04.02.2023

Najdražji avtomobili na svetu v tem trenutku

V pogovor o avtomobilih se rada prikrade tudi cena, ki jo marsikdo z veseljem pove. Na slovenskih cestah le poredko vidimo ultra športno vozilo. Ko ga zagledamo pa se vprašamo, koliko je ta avtomobil stal. Če bi kdaj zagledali enega izmed desetih najdražjih avtomobilov na svetu pa bo cena znana in vrtoglava. Pobrskali smo po avtomobilih, ki so vredni več kot milijon evrov in še mnogo več. Gre za aktualno lestvico, ki pa se bi znala kaj hitro spremeniti, saj se cene vozil in želje najbogatejših hitro spreminjajo. Najdražji avtomobili na svetu je lestvica  za vse ljubitelje avtomobilov in prestiža.

Preden se lotimo deseterice najdražjih avtomobilov na svetu in njihovih opisov, pa je tu še nekaj dodatnih. Najdražji avtomobili na svetu se pri naši lestvici začnejo s cenovnim razredom v višini 1,18 milijona evrov. Iz celotne lestvice smo izpustili vozila, ki so bili predelana po proizvodnji in vsebujejo razne dragulje, diamante in zlato.

 • Ferrari LaFerrari – 1,16 milijona evrov
 • Pagani Huayra – 1,18 milijona evrov
 • McLaren Elva – 1,44 milijona evrov
 • Ferrari Monza – 1,44 milijona evrov
 • Bentley Bacalar – 1,6 milijona evrov
 • Pininfarina Battista – 2,11 milijona evrov
 • Mercedes-AMG Project One – 2,28 milijona evrov
 • Aston Martin Victor – 2,54 milijona evrov
 • Bugatti Bolide – 2,54 milijona evrov
 • Aston Martin Valkyrie – 2,71 milijona evrov
 • W Motors Lykan Hypersport – 2,88 milijona evrov

Enajsti najdražji avtomobil na svetu je W Motors Lykan Hypersport, ki ga oboževalci filmske franšize Hitri in drzni precej dobro poznajo. V sedmem delu franšize ima kar vidno vlogo, v spodnjem posnetku pa lahko vidimo, kaj se je dogajalo za kamerami.

Pagani Huayra Roadster BC

Paganijev ultra-športni kabriolet začenja lestvico najdražjih avtomobilov na svetu, kjer zaseda deseto mesto. 800 konjskih moči (597 kW) in 1049 Nm navora so izjemne številke. Huayra Roadster je predelava modela Huayra BC, ki se razlikuje v nekaj malenkostih in ceni. 6-litrski V12 motor je prirejen za deseti najdražji avtomobil na svetu. Pagani je izdelal le štirideset primerkov tega modela, katerega cena se je ustavila na 2,96 milijona evrov (3,5 milijona dolarjev).

Deseti najdražji avtomobil na svetu je Pagani Huayra Roadster BC (vir: Pagani.com)

Deseti najdražji avtomobil na svetu je Pagani Huayra Roadster BC (vir: Pagani.com)

Bugatti Chiron Pur Sport

Deveti najdražji avtomobil na svetu je posebna različica Bugattijevega Chirona, ki se je posvetila aerodinamiki, zmanjšanju mase in razdelitvi moči. Kljub temu, da gre za posebno različico, pa ima pod pokrovom enak motor. 8-litrski quad-turbo W16 motor se razlikuje le v tem, da je povezan z avtomatskim menjalnikom. 1500 konjskih moči oziroma 1103 kilovatov je velik napredek od desetega najdražjega avtomobila na svetu. Proizvodnja Chirona Pur Sport se je začela s koncem leta 2020, njegova cena pa je dosegla 3,05 milijona evrov (3,6 milijona dolarjev).

Deveti najdražji avtomobil na svetu je Bugatti Chiron Pur Sport (vir: Bugatti.com)

Deveti najdražji avtomobil na svetu je Bugatti Chiron Pur Sport (vir: Bugatti.com)

Lamborghini Sian

Izjemno priljubljeni in znani Lamborghini je s svojim Sianom zasedel osmo mesto na lestvici najdražjih avtomobilov na svetu. Njegova osnova sloni na Aventadorju SVJ. Poleg tega pa je Lamborghini Sian prvi primerek, ki ponuja tudi električni pogon. Vozilo poganjata 6,5-litrski V12 motor in 48-V hibridni sistem. Skupaj zmoreta 819 konjskih moči (611 kilovatov), kar ga uvršča na prvo mesto zmogljivosti znamke Lamborghini. Proizvajalec jih je na tržišče poslal 63, vsak izmed njih pa se bo prodajal po 3,05 milijona evrov (3,6 milijona dolarjev).

Osmi najdražji avtomobil na svetu je Lamborghini Sian (vir: Lamborghini.com)

Osmi najdražji avtomobil na svetu je Lamborghini Sian (vir: Lamborghini.com)

Bugatti Chiron Super Sport 300+

Sedmo mesto zaseda Buggatijeva predelava Chirona. Z njo je Bugatti javnosti sporočil, da je presegel mejo tristotih milj na uro oziroma 482 km/h, če priredimo v znane številke. Tako Super Sport 300+ predstavlja prav ta presežek. Čudovit model Chiron, ki pa so ga pri Bugattiju omejili na »zgolj« 445 kilometrov na uro. Z izdelovanjem in prodajo so začeli letos, cena pa znaša 3,3 milijona evrov (3,9 milijona dolarjev).

Sedmi najdražji avtomobil na svetu je Bugatti Chiron Super Sport 300+ (vir: Bugatti.com)

Sedmi najdražji avtomobil na svetu je Bugatti Chiron Super Sport 300+ (vir: Bugatti.com)

Lamborghini Veneno

Najdražji avtomobili na svetu pri številki šest prvič presežejo mejo štirih milijonov dolarjev. V evropski valuti bo to znašalo 3,38 milijona evrov. Toliko bi odšteli za Lamborghinijev model Veneno, ki so ga proizvajali med letoma 2014 in 2015. Cena je bilo nekoliko odvisna tudi od zmogljivosti in ostalih malenkosti, ki jih je vozilo ponujalo. Še ena predelava Aventadorja se je bohotila s 6,5-litrskim V12 motorjem. Zmogel je proizvesti do 740 konjskih moči (552 kW) in se v 2,9 sekundah prebiti do meje stotih kilometrov na uro. Do danes velja za najdražjega Lamborghinija, kar ga uvršča na šesto mesto najdražjih avtomobilov.

Šesti najdražji avtomobil na svetu je Lamborghini Veneno (vir: Lamborghini.com)

Šesti najdražji avtomobil na svetu je Lamborghini Veneno (vir: Lamborghini.com)

Bugatti Divo

V podjetju velja za ljubljenčka večine zaposlenih. Z vsemi številkami, ki jih Divo ponuja, jim tega ne gre zameriti. Veliko podobnosti si deli s cenejšimi modeli Chirona, vseeno pa je z višjo ceno prišlo tudi veliko izboljšav. Divo je petintrideset kilogramov lažji od najtežjega Chirona. Moč avtomobila je enaka in znaša 1500 konjskih moči, a je zaradi aerodinamičnosti Divo hitrejši in okretnejši. Narejenih je štirideset primerkov, za enega pa bo potrebno odšteti 4,9 milijona evrov oziroma 5,8 milijona dolarjev. Vredno naziva peti najdražji avtomobil na svetu.

Peti najdražji avtomobil na svetu je Bugatti Divo (vir: Bugatti.com)

Peti najdražji avtomobil na svetu je Bugatti Divo (vir: Bugatti.com)

Mercedes-Maybach Exelero

Prvi velik cenovni skok se zgodi pri četrtem najdražjem avtomobilu na svetu. Sodelovanje Mercedesa in Maybacha je obrodilo sadove z Exelerom, ki so ga izdelali leta 2004. Na »okostju« Maybacha je Mercedes opravil nekaj dodelav in s tem ustvaril fantastično vozilo. 690 konjskih moči in 1020 Nm navora je zavidljivih. Najvišja dosežena hitrost znaša 350 kilometrov na uro. Ob predstavitvi pred skoraj dvajsetimi leti je stal 6,7 milijona evrov, zdaj pa bi zanj odšteli 8,4 milijona evrov oziroma okroglih deset milijonov dolarjev. Žal pa že dolgo ni več na voljo, zato se uvršča na četrto mesto. Imeti četrti najdražji avtomobil na svetu se ne sliši slabo, kaj ne?

Četrti najdražji avtomobil na svetu je Mercedes-Maybach Exelero (vir: Maybach.com)

Četrti najdražji avtomobil na svetu je Mercedes-Maybach Exelero (vir: Maybach.com)

Bugatti Centodieci

Na lanskoletnem Pebble Beach avto-šovu je Bugatti razkril svojega ultra-redkega Centodiecija. Kot pove njegovo ime, jih je bilo izdelanih le deset. Za poznavalce bo nekoliko podoben Bugattiju EB110, kar je tudi njegov namen poklona ikoni. Ob jubilejni stodeseti obletnici je nastal Centodieci, ki premore 1600 konjskih moči. Tretji najdražji avtomobil na svetu velja obenem tudi za enega najbolj redkih na našem planetu. Kupci so zanj odšteli 7,6 milijona evrov oziroma 9 milijonov dolarjev. Enega izmed njih ima tudi nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo.

Tretji najdražji avtomobil na svetu je Bugatti Centodieci (vir: Bugatti.com)

Tretji najdražji avtomobil na svetu je Bugatti Centodieci (vir: Bugatti.com)

Rolls-Royce Boat Tail

Legenda se vrača na najvišja mesta. Britanski Boat Tail je naslednik legendarnega Sweptaila, ki se je leta 2017 prodajal za 10,8 milijona evrov. Boat Tail pa je najverjetneje dražji, a cena ni znana. Obstaja le en, njegov kupec pa je neznan. Ob izdelavi so v sodelovanju s švicarskim izdelovalcem ur izdelali tudi ur iz 18-karatnega belega zlata. Kot avto je bila tudi ura izdelana po željah kupca. Boat Tail je morda najbolj luksuzno vozilo na svetu. V dvotonskem primerku ponuja tudi hladilnik šampanjca in vgrajen dežnik oziroma senčnik. Ker je cena neznana, smo ga uvrstili na drugo mesto najdražjih avtomobilov na svetu. Po mnogih ugibanjih naj bi se njegova ekskluzivna cena gibala med 14 in 24 milijoni evrov.

Drugi najdražji avtomobil na svetu je Rolls-Royce Boat Tail (vir: Rolls-Royce.com)

Drugi najdražji avtomobil na svetu je Rolls-Royce Boat Tail (vir: Rolls-Royce.com)

Bugatti La Voiture Noire

Podobno kot zgoraj omenjeni Rolls-Royce, je tudi ta Bugatti izjema. Na svetu obstaja le en, njegov kupec pa je neznan. Vseeno pa je La Voiture Noire najdražji avtomobil na svetu. Cena se je ustavila pri 16 milijonov evrov. Izdelan po osebnemu modelu Jeana Bugattija Type 57 SC Atlantic pa je osnova ponovno Chiron. 8-litrski W16 motor proizvede 1479 konjskih moči in 1600 Nm navora. V tem trenutku velja za najdražji avtomobil na svetu.

Najdražji avtomobil na svetu je Bugatti La Voiture Noire

Najdražji avtomobil na svetu je Bugatti La Voiture Noire (vir: Bugatti.com)

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: Bugatti.com, Lamborghini.com, Pagani.com, Maybach.com, Rolls-Royce.com