• C Novo mesto
  • 19:14
  • Ned, 26.06.2022

Nasveti za učinkovito pranje avtomobila

Učinkovito pranje avtomobila vam prihrani čas in trud, obenem pa poskrbi, da bo vaš avto sijal od čistoče. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo vaš avto očiščen tako, kot da bi ga prali profesionalci.

Pranja avtomobila se vedno lotite v senci

Morda ste mislili, da se je čiščenja najbolje lotiti na vročem soncu, saj se tako avto hitreje posuši.

A s tem boste le otežili pranje avtomobila. Pranja se vedno lotite v senci, saj se bo drugače voda prehitro posušila, na avtu pa bodo ostale takšne in drugačne lise, zaradi katerih avto kljub vašemu trudu ne bo izgledal čist.

Čistite od vrha navzdol

Na različnih delih vozila se nabira različna umazanija. Na vaši strehi so lahko ptičji iztrebki, ki vas spominjajo na piknik v naravi, na katerem ste uživali pred nekaj dnevi. Odbijači pa so lahko polni blata, saj ste ravno prejšnji dan vozili po blatni, od dežja razmočeni zemlji.

Pranja avtomobila se vedno lotite v pravilnem vrstnem redu. Vozilo začnite prati pri strehi, nato pa nadaljujte navzdol. Na ta način boste najprej očistili najmanj umazan del vozila, nazadnje pa tisti del, ki je najbolj podlegel različni umazaniji.

Pranja avtomobila se vedno lotite v pravilnem vrstnem redu.

Pomagajte si s pravilno izbranim orodjem

Za temeljito pranje avtomobila potrebujete ustrezne pripomočke. Sem sodijo cev za zalivanje, vedra, gobe za umivanje avta, čistilo za pranje avtomobila ter vsaj ena velika krpa iz mikrovlaken. Za pranje avtomobila nikar ne uporabljajte čistila za pranje rok ali pa čistila za pomivanje posode.

Posezite le po sredstvih, ki so narejena prav za čiščenje jeklenega konjička, saj vsebujejo lubrikante, ki preprečijo, da bi drgnjenje umazanije poškodovalo barvo avtomobila. Obenem so tudi dovolj nežna, da ne odstranijo voska.

Za pranje avtomobila vedno uporabite dve vedri

Z uporabo 2 veder boste poskrbeli za učinkovit in preprost način pranja avtomobila. V prvo vedro dodajte sredstvo za pranje avtomobila, v drugem pa naj bo čista voda, v kateri boste splaknili gobo za pranje vozila.

Preden gobo namočite v vodo s čistilom, jo vedno dobro ožemite v vedru s čisto vodo. S tem boste preprečili, da bi na avto prenesli kaj umazanije iz gobe. Tako boste s svojim delom končali hitreje.

Za pranje različnih delov uporabite različne gobe

Kolesa in gume vedno umivajte z drugo gobo kot s tisto, s katero ste čistili druge dele vozila. Gume in kolesa na splošno so še posebej umazan del vozila, na katere se naberejo različna abrazivna sredstva, s katerimi lahko močno poškodujete barvo jeklenega konjička.

Bonus nasvet: poskrbite za redno pranje avtomobila

S tem, ko boste svojega jeklenega konjička redno čistili, boste poskrbeli, da bo vedno videti odlično. Na žalost se avtomobil umaže veliko hitreje, kot bi si mi želeli. A z redno skrbjo za čistočo bo vsako pranje bolj enostavno in hitro, saj se umazanija ne bo uspela dobesedno prilepiti na pločevino.

Pripravila: Monika M.

 

oglaševanje