• C Novo mesto
  • 13:44
  • Ned, 02.10.2022

Novi Volkswagen Polo: Ponudba, cena in odzivi

Novi Volkswagen Polo je najnovejši član nemške družine v segmentu manjših mestnih avtomobilov. Volkswagen tudi po skoraj pol stoletja nadaljuje z naprednim dizajnom in inteligentno tehnologijo, ki vozniku ponudi največ. V Sloveniji so na voljo različice Entry, Life, Style, R-Line, in motorjem 1.0 TSI, moči od 95 KM do 110 KM. Zvezda in prvak ponudbe je Volkswagen Polo GTI z 206 KM. Vozilo ponuja tudi nabor opreme IQ.DRIVE, ki olajša vožnjo. Kaj vse ponuja novi Volkswagen Polo?

Volkswagen Polo ima težko nalogo

Predhodni Volkswagen Polo je pred štirimi leti osvojil nagrado slovenskega avta leta 2018. Postal je najboljši v primerjalnih testih in premagal Škodo Kodiaq, Hondo Civic, Peugeota 2008 in Mazdo CX-5. Nagrado je znamka in model prejel tretjič. Rezultati so bili tesni. Zmagovalec volkswagen polo je dvakrat dobil najvišjo oceno, drugouvrščeni škoda kodiaq pa trikrat oziroma skupaj z »glasom občinstva« kar štirikrat. Zmagovalca je odločila ena sama točka.

Ali bo novi Volkswagen dosegel predhodnika? Najprej preverimo, kaj vse ponuja.

Novi Volkswagen Polo

Volkswagen Polo v dolžino meri 4074 milimetrov, v širino 1751 milimetrov in v višino 1435 milimetrov. Dimenzije omogočajo, da bo udobja na zadnji klopi ogromno, saj bodo imeli potniki veliko količino prostora za noge in glavo. Prtljažnik je naravnost ogromen, saj v osnovi ponuja 350 litrov prtljage. V primeru, da se podre še naslonjala zadnje klopi, pa to omogoča še veliko več tovornega prostora.

Volkswagen Polo predstavlja veliko sprememb na zunanjosti. Sedaj bo sigurno še bolj zaželen med kupci – sedaj ima nov sprednji in zadnji odbijač, elegantne sprednje žaromete serijsko v LED tehnoogiji, za doplačilo pa so tudi v matrični LED tehnologiji. Tudi zadnje luči so povsem nove – sedaj so podobne tistim pri novem modelu Golf. Na sprednjem delu pa bo ob doplačilu na voljo tudi znamenit LED trak, ki se bo nadaljeval z LED dnevnimi lučmi. Celoten izgled je precej bolj eleganten in dinamičen.

Volkswagen Polo v Sloveniji je odličen avtomobil za mestno vožnjo

Volkswagen Polo v Sloveniji je odličen avtomobil za mestno vožnjo

Glavne novosti novega modela Volkswagen Polo

  • panoramsko dvižno-pomično strešno okno
  • streha v kontrastni barvi
  • izrazite sprednje in zadnje luči
  • markantne poteze
  • paketi Life, Style, R-Line
  • matrični žarometi LED IQ.LIGHT
  • asistenca Travel Assist IQ.DRIVE
  • Digital Cockpit Pro

Notranjost novega Volkswagna Polo

Digitalni kombinirani instrument (digitalni merilniki) zagotavljajo pomembne informacije v voznikovem neposrednem vidnem polju. Serijski digitalni kombinirani instrument Digital Cockpit na visokoločljivostnem barvnem zaslonu v velikosti 20,32 cm prikazuje klasične vsebine, kot sta merilnik hitrosti in števec prevoženih kilometrov. Pri izpopolnjeni različici Digital Cockpit Pro lahko prikaze na 26,04 cm velikem zaslonu prilagajate individualnim željam. Tako lahko na primer aktivirate optični prikaz vgrajenih asistenčnih sistemov ali izberete kombinacijo navigacijskega zemljevida in multimedijskih podatkov – vse to s privlačnimi grafikami in animacijami.

Opcijsko intuitivno glasovno upravljanje vam omogoča, da v novem Polu s svojim glasom upravljate radio, telefon in opcijski navigacijski sistem. Z glasovnimi ukazi lahko izberete pravo radijsko postajo, poiščete ustrezni vnos v telefonskem imeniku ali pokličete želeno telefonsko številko. Še bolje vas bo vaš novi Polo razumel s storitvijo Spletno glasovno upravljanje iz paketa We Connect Plus. Med drugim boste lahko na primer na spletu poiskali svojo najljubšo glasbo ali popolnoma intuitivno vnesli cilj v navigacijski sistem.

Notranjost Volkswagna Polo je preurejena in modernizirana

Notranjost Volkswagna Polo je preurejena in modernizirana

Zunanjost novega Volkswagna Polo

Novi Polo s kompaktnimi merami in svežo oblikovno zasnovo vsakomur daje jasno vedeti, da je avto s karakterjem. Še posebej markanten je njegov novi sprednji del z opcijsko linijsko LED-osvetlitvijo med matričnimi LED-žarometi IQ.LIGHT. Ob podrobnejšem ogledu se kaj hitro izkaže, da individualnost nikakor ni dosežena le z izbrano barvo laka. Vsaka od štirih izvedb – Polo, Life, Style in R-Line – prepriča z drugačnimi posebnostmi. Na primer s kromiranimi dekorativnimi poudarki in še drugimi opcijskimi elementi, kot so streha v kontrastni barvi in sprednje meglenke. Podobna tehnologija je na voljo tudi že v novem športnem terencu VW Tiguan.

Novost je predvsem zunanjost različine Volkswagen Polo R-Line, ki vsem športnim navdušencem ponuja kakovostno in privlačno zasnovano opremo. Rezultat so markantna zunanjost in notranjost, športni odbijači, športna notranjost in volan, velika aluminijasta platišča in še veliko več. Med glavne novosti te različice se uvrščajo paket opreme R-Line Exterieur, paket opreme R-Line Interieur, ambientntna osvetlitev, 17-palčna aluminijasta platišča in radio Ready 2 Discover.

Zunanjost Volkswagna Polo je klasična, a še vedno moderno dizajnirana

Zunanjost Volkswagna Polo je klasična, a še vedno moderno dizajnirana

Cena novega Volkswagen Polo

V nadaljevanju so cene različic Volkswagna Polo

Volkswagen Polo 1.0 TSi 5-stopenjski menjalnik ročni s 70 kW (95 KM)

– Entry – 16.740 €

– Life – 16.984 €

– Style – 19.219 €

– R-Line – 19.727 €

Volkswagen Polo 1.0 TSi 7-stopenjski DSG s 70 kW(95 KM)

– Life – 18.789 €

– Style – 21.025 €

– R-Line – 21.536 €

Volkswagen Polo 1.0 TSi 7-stopenjski DSG z 81 kW (110KM)

– Style – 21.826 €

– R-Line – 22.338 €

Volkswagen Polo 2.0 GTI 7-stopenjski DSG s 152 kW (207 KM)

– GTI – 27.990 €

Odzivi na novi Volkswagen Polo

Preverili smo slovenske odzive na novega Pola. Tako so pri portalu Avtomanija med prednosti vpisali videz, sprednji del z LED svetlobnim pasom med žarometi, multimedijsko napravo in zmogljiv motor in vozne lastnosti. Med slabosti so vpisane končna cena, doplačila za varnostne dodatke in opazni prstni odtisi na osrednjem zaslonu.

AMZS je potegnil pod črto in nastal je naslednji zaključek: »Prenovljeni polo je še vedno zelo konkurenčen avto, ki se po prenovi lahko pohvali tudi s številnimi varnostno-digitalnimi veščinami. To se seveda pozna na ceni, ki se ob bogati serijski opremi približa golfovi.« Najbolj jim je všeč prostorna kabina, povezljivost, natančnost volana, matrična LED žarometa in prožen motor. Ni pa jim bilo všeč neuglajeno delovanje DSG menjalnika in cena z dodatno opremo.

Slovenski portal Avto Magazin je zapisal: »Polo ostaja kompakten le na papirju. Tehnološko je namreč postal zrel avtomobil, ki utegne zadovoljiti marsikatero zahtevo večjih konkurentov, hkrati pa ostaja uporabniku prijazen. Za posodobljeno podobo se tako skriva še precej več.« Pohvalili so tehnološki napredek, matrične žaromete, napredno in klasično notranjost ter izdatno obdarjene bočnice sedežev. Graja pa je pripadla vmesniku klimatske naprave in oddaljenosti stikala za vklop v vseh štirih smernih utripalk.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: volkswagen.com

bloke
dolenjske lekarne