• C Novo mesto
 • 21:31
 • Sre, 28.02.2024

Obvezna oprema v avtu

Naj članek tokrat začnemo z vprašanjem: ste prepričani, da ima vaš avto vse, kar potrebuje za vožnjo? Gotovo ste svojemu jeklenemu konjičku privoščili temeljito čiščenje od zunaj in znotraj, preverili raven motornega olja in delovanje akumulatorja, poskrbeli za kondicijo klimatske naprave in pravilno delovanje svetlobnih teles, pa še kaj bi se našlo. Kaj pa obvezna oprema v avtu, na katero zelo radi kar pozabimo?

Obvezna oprema v avtu

Obvezna oprema v avtu mora biti v vozilu ob vsaki registraciji vozila ter seveda tudi kasneje. Ponavadi nas na tehničnem pregledu le povprašajo, ali jo imamo. Nanjo se največkrat sploh ne spomnimo, seveda do takrat, ko jo resnično potrebujemo. 

V Sloveniji je obvezna oprema v avtu sestavljena iz naslednjih elementov:

 • Evro varnostnega trikotnika za označitev, da je vozilo ustavljeno na cestišču.
 • Kompleta nadomestnih žarnic.
 • Kompleta prve pomoči.

 • V

  arnostno-odsevnega telovnika.

 • Rezervnega kolesa ali ustreznega kompleta za popravilo pnevmatik.

 • Zimske opreme (v zimskih razmerah).

Za vsako kategorijo vozil je z zakonom določeno, kaj natančno sodi pod pojem obvezna oprema v avtu. Poleg tega zakon določa tudi to, kaj mora posamezen paket vsebovati in kako dolgo se lahko oprema uporablja.

Obvezna oprema v avtu: bodite previdni pri kompletu prve pomoči

Še posebej previdni moramo biti pri kompletu prve pomoči. Natančno preverite stanje tega paketa, saj zakon določa, da mora imeti veljaven rok uporabe. Ta podatek velja tudi v primeru, da kompleta sploh še niste odprli. Prav tako mora biti paket higiensko vzdrževan. To pomeni, da morajo biti sterilni materiali še vedno v nepoškodovani zaprti embalaži. Globa za zastarel paket znaša do 125 evrov.

V kompletu najdemo veliko pripomočkov, ki nam bodo v nesreči prišli še kako prav. Tu naj omenimo prvi povoj, komprese, povoj iz raztegljive tkanine, trikotno ruti, rokavice, zaščitno folijo za umetno dihanje, metalizirano folijo, škarje, obliže, pa še kaj bi se našlo. Nekateri izdelki imajo rok uporabe le 3 leta!

Kaj je še dobro imeti v avtu?

Obvezna oprema v avtu včasih ni dovolj. Zato vam priporočamo, da imate v avtomobilu tudi naslednje predmete, ki vam bodo prišli še kako prav v različnih situacijah:

 • Avtokarte. Včasih se na GPS navigacijo ne gre najbolj zanesti, zato je klasična avtokarta še vedno v prvi ligi. Služi vam kot rezerva za grobo navigacijo, poskrbite le za to, da boste imeli pri sebi novejšo različico.
 • Orodje, rokavice, dvigalka. Če se bo na vašem avtomobilu predrla guma, boste potrebovali dvigalko in potrebno orodje. Da se pri menjavi gume ne bi povsem umazali, bodo potrebne še rokavice. Priporočamo vam, da imate v avtu majhen komplet orodja s kleščami in navijači, ki bo poskrbel za to, da se boste rešili iz takšne ali drugačne zagate.
 • Vrv za vleko in povezovalni trakovi. Dandanes se z vrvjo skorajda ne “šlepa” več, a vam lahko ta kos opreme pomaga v različnih situacijah. Tudi trakovi za povezovanje so nadvse priročni.
 • Srebrni trak in plastične vezice. Z njimi boste lahko popravili ogromno okvar in poškodb.

  Obvezna oprema v avtu

 • Različne dodatne potrebščine. V avtomobili vedno imejte tudi dežnik, kapo s ščitnikom, vrečko iz blaga za nakup v trgovini, plastični žeton za nakupovalni voziček, različne robčke, pisalo in papir, polnilec za mobilni telefon, gasilni aparat in podobno.
 • Komplet za zimske razmere. Brez strgala za led, lopate, pelerine ter rokavic nikakor ne bo šlo, pa tudi kakšna podloga za pod kolena ne bo odveč.

Kaj pa zimska obvezna oprema v avtu?

Zakon je tu povsem jasen. V zimskem času morajo biti prav vsa motorna vozila opremljena s predpisano zimsko opremo.

 • Sem sodijo zimske pnevmatike (M + S) na vseh 4 kolesih, ki morajo imeti vsaj 3 mm globok profil ali
 • poletne pnevmatike na vseh 4 kolesih, ki imajo najmanj 3 mm globok profil in ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa (ali verigam enakovredni pripomočki). Snežne verige morate na kolesa nadeti takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča.

V naši državi mora biti zimska obvezna oprema v avtu nameščena od 15. novembra do 15. marca in seveda takrat, ko so na cesti zimske razmere. Obvezna zimska oprema ni obvezna na Obali.

Obvezna oprema v avtu v drugih državah Evrope

Obvezna oprema v avtu se razlikuje od države do države, saj se standardi po Evropi kar precej razlikujejo. Zato pred odhodom v tujino vedno preverite najnovejše informacije o tem, kaj boste v določeni drža

Obvezna oprema v avtu

vi potrebovali.

Hrvaška: potrebovali boste varnostno-odsevni telovnik.

Avstrija: potrebovali boste gasilni aparat ter varnostno-odsevni telovnik.

Italija: varnostno-odsevni telovnik.

Nemčija: potrebovali boste varnostni trikotnik, motorna vozila pa tudi varnostno-odsevni telovnik.

Bolgarija: gasilni aparat.

Francija: komplet prve pomoči, varnostni trikotnik in osebni alko-tester.

Pred odhodom v tujino preverite še veljavnost dokumentov, in sicer prometnega dovoljenja, osebne izkaznice ter potnega lista. Zelena karta je obvezna samo v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji ter Makedoniji.

Želimo vam varno in prijetno vožnjo!

Obvezna oprema v avtu
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.