• C Novo mesto
  • 03:39
  • Čet, 09.02.2023

Podaljšajte življenjsko dobo gum!

Vozniki vozil vse premalo pozornosti namenjamo kontroli obrabe gum. Žal pa lahko ravno obraba gum še kako poveča možnost za nastanek najhujšega: prometne nesreče. Pnevmatike so namreč tisti del vozila, ki se stikajo z voziščem, in kot take morajo biti v brezhibnem stanju. Če niso, je oslabljen oprijem vozila in nadzor nad vozilom. Da o tem, da vas z obrabljenimi pnevmatikami lahko dočaka tudi denarna kazen, niti ne govorimo.

Ste vedeli? Povprečna življenjska doba gume je približno 45.000 km. Seveda je ta doba odvisna od številnih dejavnikov, ki jih omenjamo v nadaljevanju.

Gume res niso poceni in njihov nakup nas lahko kar pošteno udari po denarnici

Na njihovo življenjsko dobo vplivajo številni dejavniki, od tega, s kakšno hitrostjo vozimo, ali veliko pospešujemo, v kakšnem vremenu vozimo, pa do tega, kako težek je avto, koliko so pozimi soljene in peskane ceste, kako pogosto nosimo tovor in še bi lahko naštevali.

Zato bomo v tem članku opisali nekaj nasvetov, kako podaljšati življenjsko dobo pnevmatik – s tem pa si zagotoviti tudi večjo varnost pri vožnji.

1.Redno preverjajte pritisk v pnevmatikah

Napolnite jih do toliko barov, kot jih priporoča proizvajalec. Ponavadi je ta vrednost napisana na nalepkah, ki so na notranji strani voznikovih vrat, lahko pa tudi na notranji površini pokrova rezervoarja ali pod pokrovom avtomobila.

Če je tlak v gumah nepravilen ali neenakomeren, potem pride do krajšanja življenjske dobe gum, poveča pa se poraba goriva. Priporočamo vam, da tlak v gumah redno preverjate: torej vsaj enkrat mesečno in pred vsako daljšo vožnjo.

  1. Redno preverite, v kakšnem stanju so pnevmatike.

Še posebej bodite pozorni na različne bule, poškodbe ali vreznine.

  1. Zamenjajte pnevmatike: rotacija spredaj – zadaj

Priporočljiva je menjava gum spredaj – zadaj, kar v praksi pomeni, da gumo z zadnje osi namestimo na sprednjo os in obratno. To storimo na isti strani vozila. Takšno menjavo naj bi naredili na vsakih 5.000 do 10.000 prevoženih kilometrov.

  1. Preverite ustreznost montaže pnevmatik

Pnevmatike morajo biti montirane pravilno. Puščica, ki jo lahko vidite na boku pnevmatike, mora kazati v smer gibanja vozila. Drugače vaše gume ne bodo imele optimalnih voznih lastnosti.

  1. Ne vozite sunkovito

Vozite mirno, brez nepotrebnega blokiranja pri zaviranju in hitrega speljevanja z vrtenjem koles v prazno. Na ta način namreč precej povečate obrabo gum.

  1. Preverite profil/obrabo gum

Ko boste gume zamenjali, preverite tudi njihovo obrabo. Še najbolje je, da se s tem vprašanjem obrnete na strokovnjaka. Le-ta vam bo povedal, če je obraba enakomerna in ali potrebujete nove gume.

  1. Gume pravilno skladiščite

Priporočamo hrambo v temnem, hladnem in suhem prostoru. Naj ne ležijo ena na drugi.

Pripravila: Monika M.