• C Novo mesto
  • 05:44
  • Ned, 11.04.2021

Čas je za polnjenje klime in servis klime

Bliža se poletje in s tem čas, ko si vožnje v avtomobilu ne bomo mogli predstavljati brez prijetne hladne sapice, ki prihaja iz avtomobilske klime. Še posebej prijetno je hlajenje takrat, ko obtičimo v manjših ali večjih prometnih zamaških. Ste ob tem pomislili, kaj boste storili, če bo ob pritisku na gumb za avtoklimo iz zračnika pihnil le smrdeč, zatohel zrak? Kdaj ste nazadnje poskrbeli za servis klime oziroma polnjenje klime? Se ne spomnite več?

Zakaj je potrebno polnjenje klime?

Polnjenje klime

Tako kot drugi sistemi v avtomobilu tudi klima potrebuje reden servis in natančen pregledAvtoklime vsebujejo polnilni plin, le-ta pa sproti ohlaja izpihan zrak. Avtoklima vsebuje različne cevke in tesnila. Te žal ne tesnijo stoodstotno, zato skozi drobne luknjice plin ves čas uhaja. Ko plina enkrat zmanjka, klima ni zmožna več hladiti. Takrat je res zadnji čas, da obiščete servis in se odločite za polnjenje klime.

Morda pa imate srečo in vam klima v avtomobilu hladi še po mnogih letih in številnih prevoženih kilometrih? A tudi v tem primeru ne bo odveč servis klime oziroma polnenje klime. Zavedati se morate namreč, da so sestavni deli klime pravi raj za različne bakterije, plesni in podobno. Vsi ti mikroorganizmi povzročajo zatohel, neprijeten vonj po plesnivem, ki dokazuje, da klima že dolgo ni bila očiščena. Najbrž ni potrebno posebej poudariti, kako škodljivi so ti mikroorganizmi za naše zdravje. Tudi v takem primeru se morate torej čimprej odločiti za dezinfekcijo in novo polnjenje avtoklime.

Servis klime

Zavedati se morate, da je občasen servis klime nujno potreben, saj pravilno delovanje klime zniža tudi porabo goriva in zmanjša obrabo avtoklime. Avtoklima namreč ne hladi le zraka v kabini, kjer so potniki, temveč tudi sam kompresor klimatske naprave. Če je torej plina premalo, lahko pride tudi do okvare kompresorja avtoklime.

Kako poteka polnenje klime?

Polnjenje klime v avtu obsega kar nekaj korakov. Strokovnjaki za servis klime najprej odsesajo plin iz klimatske naprave in izpustijo staro olje in nečistoče iz sistema. Nato testirajo porast tlaka in napolnijo hladilni sistem s svežim oljem, po tem pa poskrbijo še za polnjenje klime s hladilnim sredstvom. Na koncu preverijo pravilnost delovanja celotnega sistema.

Servis klime in menjava kabinskega filtra

Servis klime

Poleg tega, da poskrbite za polnjenje klime, vam priporočamo tudi redno in pravočasno menjavo kabinskega filtra. Napisali smo že, da se v sami klimatski napravi kot tudi po prezračevalnih poteh nabirajo različni škodljivi mikroorganizmi (poleg bakterij in plesni naj omenimo še pršice in na primer cvetni prah). Te snovi se tekom časa razpršijo po notranjosti avtomobila, vplivajo na zdravje potnikov, lahko pa povzročajo tudi prave pravcate alergije. Zato je kabinski filter priporočljivo menjati na vsakih 10.000 prevoženih kilometrov ali enkrat na leto.

Servis klime in dezinfekcija klime

Ko se boste odločili za polnjenje avtoklime, nikar ne pozabite tudi na dezinfekcijo klime, zaradi katere bo kabino vašega avtomobila napolnil svež in čist zrak. Dezinfekcijo avtomobilske klime se lahko opravi na več načinov. Dezinfekcija se lahko opravi z ultrazvokom (če je vonj v avtomobilu močnejši, saj takšna dezinfekcija očisti tudi cigaretni dim) ali pa z dezinfekcijskim sprejem, ki odstrani vse neprijetne vonjave.

Servis klime – preverjanje tesnosti avtomobilske klime

Polnjenje klime

Zdaj že dobro veste, da je klimatska naprava zelo zapleten sistem, saj je izdelana iz številnih gumijastih cevk in tesnil, ki morajo dobro tesniti. Drugače bo skozi luknjice, ohišje kompresorja in mimo tesnil uhajal plin in težave s hlajenjem klime ne bodo izostale. Pri tem naj napišemo, da vsako leto iz avtoklime uide okrog 10 odstotkov plina. Tesnost avtomobilske klime je torej potrebno redno preverjati. V avtoservisu tesnost klime preverijo na različne načine: z UV lučko, vakuumskim testom ali z dušikom.

Za najboljše delovanje klime upoštevajte naša priporočila:

  • Preden sedete v vozilo, ga najprej dobro prezračite.
  • Poskrbeti morate za to, da se boste izognili prehladu ali bolečinam v mišicah. Zato naj bo piš klime usmerjen stran od vas, najbolje proti stropu.
  • Pazite na to, da razlika med zunanjo temperaturo in nastavljeno temperaturo v vozilu ne bo prevelika (priporočena razlika je cca 5 stopinj). Najboljše je, da avtoklimo nastavite na AUTO, če seveda imate to možnost.
  • Sem in tja tudi pozimi vklopite avtoklimo, saj boste s tem poskrbeli, da se bodo mazali tesnila in mehanski deli. Tako boste preprečili, da pride do uhajanja plina.

Vzdrževanje klime z rednimi pregledi – reden servis klime vam lahko prihrani denar za večja popravila, saj boste tako avtomobilski klimi podaljšali njeno življenjsko dobo. V nasprotnem primeru lahko pride do večje okvare klimatskega sistema, ki bo zahteval večji servis avtoklime. Takrat bo potrebno iz klimatske naprave izčrpati ves plin, ga reciklirati in ponovno napolniti nov plin. Vse to pa s seboj prinese tudi večje stroške.

Le enostavno polnjenje klime takrat žal ne bo dovolj. Večje popravilo avtoklime zajema reciklažo plina, vakuumiranje plina, polnjenje klime s plinom, menjavo olja v ceveh in kondenzatorju, čiščenje sistema, testiranje tesnosti sistema, menjava kondenzatorja, menjavo uparjalnika, menjavo tesnil, menjavo kompresorja, ventilov in priključkov in tako dalje.

Servis klime in polnjenje avtoklime prepustite ustreznim strokovnjakom

Servis klime

Zapeljite se torej do vašega avtoservisa, kjer vam bodo klimo strokovno pregledali, preverili tesnost sistema ter poskrbeli za polnjenje klime. Polnjenje klime in servis klime v avtu bodo opravili certificirani serviserji in polnilci klime. Po potrebi bodo zamenjali tudi kabinski filter in dezinficirali zračne kanale in opravili vsa druga potrebna opravila.

Želimo vam prijetno vožnjo!

Pripravila: Monika M.