• C Novo mesto
  • 11:20
  • Ned, 13.06.2021

Prvi leteči avtomobil je dobil dovoljenje za evropske ceste

Nizozemsko podjetje PAL-V je sporočilo, da jim je uspelo certificirati lasten model letečega avtomobila Liberty za vožnjo po evropskih cestah. Tako so prvi uspeli legalno izdelati vozilo, ki je sposobno poleg vožnje po cestah vzleteti tudi v nebo. S tem letečim avtomobilom so šli skozi zapleten postopek testiranja in certificiranja, od februarja do danes, končno pa jim je v tem tednu uspelo zakonito namestiti registrske tablice.

Pridobitev dovoljenja za vožnjo po cesti s sklopljenim propelerjem in zadnjim stabilizatorjem je seveda le prvi del certificiranja nečesa, čemur pravimo leteči avtomobil. Kot naslednji korak PAL-V napoveduje poskus pridobitve vseh potrebnih dovoljenj za letenje. Sodelovanje z Evropsko agencijo za civilno letalstvo EASA pri tem projektu poteka od leta 2015, zaključek postopka certificiranja pa se pričakuje leta 2022. Pred tem bo treba predložiti 1200 različnih testov in poročil ter opraviti vsaj 150 ur letenja. Liberty bi moral leteti kot helikopter.

Leteti z avtomobilom je drag šport

Medtem se bo prototip v tej obliki vozil po cestah, da bi preizkusil njegovo vzdržljivost v realnih prometnih razmerah in šele, ko bo vse zgoraj navedeno, bo Liberty mogoče ponuditi končnim kupcem. Rezervacije zanj so že odprte. Menda ima PAL-V že dovolj zainteresiranih kupcev, ki so za osnovni model pripravljeni dati 399 tisoč evrov oz. 599 tisoč evrov za najnaprednejšo različico letečega avtomobila, prikazano v priloženem videu.

Koncept letečega avtomobila Liberty se razvija od leta 2012. Tehta le 660 kilogramov, pogon pa ni električen – ta leteči avtomobil teče na navadni avtomobilski bencin. Po cesti ali zraku lahko prevaža dve osebi, enega voznika / pilota in enega potnika na sovoznikovem sedežu.

NaDlani.si, Foto: youtube