• 20.31C Novo mesto
  • 19:05
  • Ned, 12.07.2020

Rabljeni avtomobili – kaj preveriti pred nakupom?

Sodobni potrošniki imamo tudi na avtomobilskem področju veliko izbire med novimi in rabljenimi avtomobili. Avtomobili so za sodobnega človeka kot so bili včasih konji – nujno potrebni, da nas pripeljejo od točke A do točke B. Tudi rabljeni avtomobili so večja življenjska naložba in seveda je od kupne moči vsakega posameznika odvisno kakšen avtomobil si lahko privošči, rabljenega ali novega.

Rabljeni avtomobili: Kaj je potrebno vedeti?

Realno število kilometrov in servisna knjiga. Rabljeni avtomobili imajo pogosto več deset tisoč prevoženih kilometrov, zato je pomembno, da izbirate med rabljenimi avtomobili z znanimi in realnimi kilometri na števcu. Na tem področju se sicer pojavlja veliko goljufanja med prodajalci avtomobilov, ki včasih tudi prilagajajo števce kilometrine ter s tem povečajo prodajno ceno avtomobila. Zato je pomembno, da se rabljeni avtomobili kupujejo tam kjer vam zraven nudijo tudi zgodovino servisov, popravil, vzdrževalnih del in podobno, saj je tako možnost goljufanja pri številu kilometrov veliko manjša. Pri izbiri med rabljenimi avtomobili je pomembno, da prodajalca vedno povprašate za servisno knjigo. V servisni knjigi pa tudi preverite kdaj so se dogodila kakšna popravila in vzdrževalna dela pri avtomobilu. Sicer še ni zagotovilo, da je vse v servisni knjigi res resnično, toda je pa vsekakor manj sumljivo kot pa v primeru, da prodajalec nima servisne knjige. Rabljeni avtomobili pri pooblaščenih prodajalcih so navadno bolj verodostojni kot pa drugje, saj imajo bolj redno vzdrževanje, znano je od koga prihajajo, poskrbljeno pa je tudi za to, da imajo znano zgodovino servisov.

Tudi rabljeni avtomobili morajo biti tehnično brezhibni. Če boste izbirali med rabljenimi avtomobili, je pomembno tudi to, da je avto tehnično brezhiben. V primeru, da sami niste večji poznavalec oziroma poznavalka avtomobilov, je priporočljivo, da pred nakupom avtomobila greste na ogled s kakšnim avtomehanikom, ki bo lahko podrobneje preučil avto in vas opozoril na morebitne napake. Vsaj tiste, ki jih je lahko opaziti s prostim očesom. Če pa boste rabljeno vozilo kupovali v kakšnem avtomobilskem centru, pa je tudi malce manjša možnost, da bi se prodajalo vozilo, ki ni tehnično brezhibno, saj se vsi rabljeni avtomobili pred prodajo pregledajo.

Rabljeni avtomobili

Rabljeni avtomobili

Pomembno je tudi to, da pogledamo pod pokrov avtomobila in preverimo motor. Dejstvo je, da rabljeni avtomobili ne morejo imeti tako čistega motrorja kot novi. V primeru, da je motor rabljenega avtomobila opran in brezhibno čist, je to velik znak, da nekaj ni v redu, saj se veliko stvari na tak način želi skriti, predvsem kakšna puščanja olja, hladilne tekočine ali pa tudi večje okvare. Pri tovrstnem rdečem alarmu ni odveč bolj podrobno preveriti motorja ter tudi podvozja avtomobilov. Če se odločate za izbiro svojega novega avtomobila med rabljenimi avtomobili, pa je priporočljivo iti tudi na testno vožnjo. Ob tem pa lahko tudi preverite kakšen je avtomobil od znotraj, kako je ohranjen od zunaj in od znotraj, kako se obnaša na cesti in tako naprej. Če je le možno, si vzemite več časa za ogled in preizkušnjo preden se odločite za nakup, saj včasih naredimo več napak, če preveč hitimo v nakup.

Rabljeni avtomobili: kakšni so plusi in kakšni minusi? Vsekakor so med plusi cenejše osnovno servisiranje, manjši vložek v nakup avtomobila, v nekaterih primerih ni toliko delikatne tehnologije in so manjši stroški morebitnih popravil ter ugodnejše zavarovanje. Med minuse nakupa rabljenega avtomobila pa spadajo: morebiti več okvar zaradi starosti, pomanjkljivosti zunanjega videza (morebitne praske, udrtine, zarjavelost karoserije, slabo tesnenje…), možne prikrite napake, število kilometrov in tudi rezervni deli stanejo veliko (včasih pri večjih popravilih celo presežejo vrednost celotnega avtomobila).

Ob veliki ponudbi novih in tehnološko zmogljivejših avtomobilov, pa se povprečni potrošniki tudi veliko bolj kot kdaj koli prej odločajo za več menjav. Nekateri sledijo trendom pogostejšim menjavam avtomobilov tudi zaradi tega, ker avtomobil po nakupu v svojih prvih dveh letih izgubi približno tretjino vrednosti, medtem ko je drugim ravno zaradi tega v interesu, da je pri »hiši« čim dlje. Seveda pa je vse odvisno tudi od tega ali je na avto vezan kredit ali lizing. V prvem primeru rabljeni avtomobili omogočajo hitrejšo menjavo in manjšo izgubo na vrednosti, kot novi.

Rabljeni avtomobili

Rabljeni avtomobili

Sodobni ekološki trendi narekujejo drugačne, tudi bolj okolju prijazne avtomobile, pa tudi varčnejše in več izbire med električnimi ter tako naprej. Od vsakega posameznika je odvisno pa tudi to koliko je navdušen nad rabljenimi avtomobili ali novimi. Nekateri pa avtomobila niti ne potrebujejo, saj so na svojih vsakdanjih poteh veliko hitrejši z mestnimi prevozi, kolesi ali pa celo kar peš, kar je vsekakor manjša obremenitev za našo preljubo zemljo kot pa to, da ima avto vsak izmed nas in da se veliko ljudi v avtomobilu vozi samih.

Konec koncev pa navsezadnje morda res ni toliko važno ali je avtomobil rabljen ali nov, temveč to, da brezhibno deluje in da nas varno pripelje, kamorkoli že gremo. Tudi avto je kot neke vrste prijatelj, ki nam nudi varno zavetje in nam olajša marsikatero pot za katero bi v primeru, da ga ne bi imeli, šele uvideli koliko nam pravzaprav olajša naša »sodobna« življenja.

Avtor: M.S.

Vir slik: Pixabay