• C Novo mesto
  • 03:26
  • Ned, 27.11.2022

Saj ni res, pa je: jutri cenejše gorivo!

Če se to zgodi, potem bi utegnili privarčevati do 10 evrov pri polnjenju tanka osebnega vozila.

LJUBLJANA – Številni so s strahom pričakovali jutrišnji torek, ko naj bi se spet usklajevale cene pogonskih goriv. Kot so sporočili iz OMW-ja in MOL-a, so cene že povišali. A se zdi, da jutri ne bo novega vala podražitev.

 

Kaj pravi stroka?

»Ponovna regulacija cen naftnih derivatov na podlagi povprečja svetovnih cen ne bo bistveno spremenila maloprodajnih cen naftnih derivatov,« meni ekonomist Sašo Polanec. Trenutno bi bilo za položaj gospodinjstev in podjetij bolj koristno znižati trošarine in delež biogoriv, dodaja.

»Cene teh so v zadnjem času rasle predvsem zaradi šokov na svetovnih trgih in ne zaradi opustitve regulacije. Korist regulacije je le v tem, da bi morda lahko zmanjšali nihanja v cenah znotraj obdobja sedmih dni,« je za STA danes dejal profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Polanec.

Izboljšati kupno moč

Meni, da bi bilo v danih razmerah bolj koristno znižati trošarine na naftne derivate in pa znižati delež biogoriv, ki je določen v Sloveniji. »Na ta način bi lahko cene goriv tudi sicer znižali in izboljšali položaj gospodinjstev in podjetij,« je dodal strokovnjak.

To so zadnji podatki

Kot javlja Delo.si, pa naj bi se cene goriv resnično znižale! Po njihovih podatkih naj bi v novi uredbi cene navzgor omejili, in sicer za 95-oktanski bencin na 1,503 evra za liter, dizla pa na 1,541 evra za liter. Če se to zgodi, potem bi utegnili privarčevati do 10 evrov pri polnjenju tanka osebnega vozila.

To so cene minulega torka, 8.3.

Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je bilo treba prejšnji torek zjutraj za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,670 evra. Pri trgovcu OMV Slovenija je cena 95-oktanskega bencina 1,555 evra na liter, za liter dizla pa je potrebno odšteti 1,662 evra. MOL Slovenija medtem liter bencina ponuja za 1,654 evra, dizla pa za 1,669 evra. Cene na bencinskih servisih ob avtocestah so še višje.

Trend je prisoten

Cene dizla in bencina postopno naraščajo že nekaj tednov in so bile do ponedeljka na bencinskih servisih Petrola med 1,45 in 1,50 evra na liter, pri OMV Slovenije pa je liter 95-oktanskega bencina stal skoraj 1,53 evra, liter dizla pa nekaj nad 1,58 evra. Današnje cene so rekordne.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Petrol.si