• C Novo mesto
  • 15:43
  • Pon, 26.09.2022

Tesla avtopilot: Kaj je Teslin avtopilot?

Zdi se, da je ena izmed najbolj spornih stvari, ko gre za Tesla avtopilot, prav njegova funkcija avtopilota, funkcija, ki voznikom pomaga pri krmarjenju in pilotiranju svojega vozila. Nenavadno je, da medtem ko novice o zanimivih funkcijah avtopilota redno izhajajo, splošne informacije o tem, kaj natančno pomeni avtopilot, kakšne so možnosti in kaj lahko in česa ne, zelo težko najdemo.

Kaj je avtopilot?

Tesla avtopilot je opisan kot:

Napredne varnostne in praktične funkcije sistema Autopilot so zasnovane tako, da vam pomagajo pri najbolj obremenjujočih delih vožnje. Autopilot uvaja nove funkcije in izboljšuje obstoječo funkcionalnost, da bo vaša Tesla sčasoma varnejša in sposobnejša.

Tesla avtopilot vam omogoča, da avtomobil samodejno usmerja, pospešuje in zavira znotraj svojega voznega pasu. Trenutne funkcije Tesla avtopilota zahtevajo aktiven nadzor voznika in vozila ne naredijo samostojnega.

Tesla avtopilot

Tesla avtopilot

Tesla avtopilot: Zakaj ime Autopilot?

Preden je Tesla začel uporabljati ime Autopilot, so ljudje pogosto slišali, da se uporablja v letalih. Avtopilot v letalih je opredeljen kot:

Avtopilot je sposoben za številne zelo časovno intenzivne naloge in tako pomaga pilotu, da se osredotoči na splošno stanje letala in leta. Dobra uporaba avtopilota pomaga avtomatizirati postopek vodenja in nadzora zrakoplova.

V isti publikaciji, v razdelku Kako uporabljati funkcijo avtopilota, je celo navedeno, da morajo biti piloti pripravljeni na ročno letenje zrakoplova, da zagotovijo pravilno sledenje tečaju / razdalji v primeru okvare avtopilota ali napačnega programiranja.

Izkazalo se je, da gre za skoraj popolno opredelitev tega, kar Autopilot počne v Teslinih avtomobilih. Ko je vključen, Tesla avtopilot ohranja položaj avtomobila na svojem voznem pasu s krmiljenjem in prilagajanjem hitrosti, tako da se lahko voznik osredotoči na splošno stanje vozila in okolico. Vozniki so poučeni, naj ves čas držijo roke na volanu, tudi ko je Tesla avtopilot vklučen.

Zakaj ljudje mislijo, da lahko avtomobil vozi sam?

Za voznika je najbolj intenzivna naloga vzdrževanje voznega pasu med vožnjo. Voznik mora ves čas vožnje brez funkcije za pomoč vozniku zagotoviti, da je avto v pravilnem položaju in se giblje s pravilno hitrostjo, edina izjema so časi, ko je vključen tempomat.

Tesla avtopilot torej omogoča, da lahko voznik bolje spremlja vozila okoli sebe, razmere na cesti in vse drugo, kar se lahko pojavi. Tesla avtopilot še vedno zahteva pozornost in pripravljenost voznika na prevzem kontrole.

Toda zaradi tega lastniki Tesle običajno na najpreprostejši način razložijo drugim, da avtomobil vozi sam, ker avto prevzame najbolj intenzivno nalogo.

Tesla avtopilot

Tesla avtopilot

Kako vključite Tesla avtopilot?

Če želite Tesla avtopilot vklopiti v modelu 3, dvakrat hitro pritisnite na plin, tako je Autopilot pripravljen za vklop. Ko se na zaslonu prikaže majhna ikona volanskega obroča, se bo avtopilot pokazal kot pripravljen za vključitev.

Če se Tesla avtopilot vklopi, bo avtomobil ustvaril zvok z dvema notama, ki voznika obvesti, da deluje, zaslon bo opozoril, da je Tesla avtopilot vključen in da morate držati roke na volanu. Ikona volana na armaturni plošči se bo obarvala modro, kar označuje, da je Tesla avtopilot vklopljen.

Kaj se zgodi, če ne držite rok na volanu?

V Autopilotu 2.0 bo po približno 45 sekundah avto na zaslonu izpisal opombo, da vas ni mogel zaznati. Po približno 15 sekundah bo na zaslonu začelo utripati opozorilo. Še 15 sekund po tem, pa bo sistem glasno začel piskati ter izklopil radio, če je vklopljen. Po približno minuti in pol bo avto sprožil alarm, na zaslonu pa bo zasvetil velik znak »prevzem« in avto se bo upočasnil, medtem ko bo prižgal varnostne luči.

Upoštevajte, da lahko voznik na tej točki nadaljuje vožnjo s programom Autopilot s pritiskom na plin.

Kako ljudje zaspijo v avtomobilih Tesla z vklopljenim avtopilotom?

Skratka, ob zgoraj omenjenem aktivnem sistemu za spremljanje voznikov je zelo malo verjetno, da bi kdo za dalj časa zaspal s programom Autopilot.

Če bi se vozniku kaj zgodilo, zaradi česar nebi mogel nadzorovati svojega vozila, bi Tesla avtopilot, avto ustavil, kot je navedeno zgoraj.

Kako lahko izklopite Tesla avtopilot?

Obstajajo trije različni načini za takojšen izklop Tesla avtopilota:

  • Kolo rahlo zasukajte v levo ali desno
  • Pritisnite stopalko zavore

Ko se Tesla avtopilot izklopi, bo avtomobil to vozniku signaliziral prek dveh zvočnih tonov.

Ali je Tesla avtopilot popoln?

Ni.

Zato mora biti voznik pripravljen kadar koli prevzeti nadzor nad vozilom. Morda je najpogostejša težava fantomsko zaviranje, kjer se avtomobil med vožnjo nenadoma začne upočasnjevati na videz brez razloga. Pozorni voznik lahko pritisne na plin, da nadaljuje vožnjo z želenimi hitrostmi, ko se to zgodi.

Druga težava, ki jo ima sistem, je zaznavanje nepremičnih predmetov pred seboj, kar je naloga, ki bi jo morali vozniki nadzorovati, ko je Autopilot vključen.

Upoštevajte, da so številne druge težave – na primer napačno branje označevalnikov voznega pasu v križišču.

Tesla avtopilot

Tesla avtopilot

Ali je Tesla avtopilot varen?

Tesla na svojem sistemu Autopilot objavi četrtletno poročilo o varnosti vozila, s katerim poskuša pokazati, koliko težav ima v dani četrtini. Na žalost zaradi omejitev, kje lahko aktivirate Autopilot, pogosto vozi tam, kar bi veljalo za najvarnejšo možno vožnjo, zato je v podobnih okoliščinah nemogoče vedeti, koliko varnejši je Autopilot kot običajni vozniki.

Številni lastniki Tesle bodo poročajo, da Tesla avtopilot z odstranitvijo voznikovih intenzivnih nalog nalaga voznikom, da ostanejo bolj pozorni in se zavedajo svoje okolice.

Ali se lahko Tesla avtopilot uporablja v neugodnih vremenskih razmerah?

Na splošno, dokler kamera ne bo imela motenj pri zaznavanju oznak voznega pasu, bo Autopilot še naprej krmaril – tudi v neugodnih vremenskih razmerah, vendar bo sistem prikazal sporočilo, da je bilo zaznano slabo vreme in da je sistem lahko omejen.

V izjemno močnem dežju ima Tesla avtopilot težave pri iskanju markerjev. V situacijah, ko sneg pokriva cesto, vključno z vsemi oznakami voznega pasu, ima Tesla avtopilot lahko težave pri določanju, kje je cesta.

Tesla vozila redno posodablja prek za posodobitev vdelane programske opreme. Posodobitve, ki so nameščene, dodajajo funkcije in voznika obveščajo, kako naj te funkcije uporablja. Na primer, Navigate on Autopilot je bila prvič široko dostopna 26. oktobra 2018.

Na koncu je treba opozoriti, da Tesla izda posodobitve, ko meni, da so pripravljeni na široko izdajo, in ne, ko je posodobitev funkcije končana.

Avtor: M.V.

Vir slik: Tesla.com