• C Novo mesto
  • 10:59
  • Sre, 18.05.2022

Tesla: Zgodovina in prihodnost avtomobilskega čudeža

Tesla je med najbolj priljubljenimi proizvajalci električnih avtomobilov in avtomobilov na sploh. Že davnega leta 2006 so javnost pokazali prototip Tesle Roadster in ostalo je zgodovina. Ne ravno tako, saj je Tesla v zadnjih letih naredila nekaj velikih in izjemnih korakov v svetu električnih avtomobilov. Predstavitev prihodnjih korakov, ki jih ima v planu Tesla, ni mogoča brez omembe preteklosti. Katere avtomobile nam bo Tesla predstavila v naslednjih nekaj letih in kateri so tisti, ki se že več let vozijo med nami?

Tesla z linijo S 3 X Y

Prvo vozilo, ki ga je ustvarila Tesla ni več v prodaji. To je prva generacija Roadsterja, ki je na ceste zapeljal pred več kot desetimi leti. Sledili so še štirje modeli, ki s svojimi začetnicami tvorijo kratico S3XY (sexy). Ta kratica je nasmejala že mnoge in še mnoge bo, saj je točno tisto, kar Elon Musk pravi za svoja vozila. Preverili smo prvih pet modelov Tesle, ki so bili v prodaji ali pa so še vedno na voljo na njihovi spletni strani.

Tesla Roadster

Javnost je prvo Teslino vozilo videlo 19. septembra 2006, ko je bil predstavljen v kalifornijskem mestu Santa Monica. Proizvodnja Tesle Roadster se je začela leta 2008, do januarja naslednjega leta pa je podjetje zbralo že več kot 180 milijonov dolarjev in prodalo že 147 vozil Roadster. Izdelovali so ga do leta 2012 in v tem času prodali približno 2450 modelov. Prvi primerek je zmogel 248 konjskih moči in z enim polnjenjem prevozil približno 400 kilometrov. Njegova najvišja hitrost je znašala 210 km/h, hitrost 100 km/h na uro pa je dosegel v štirih sekundah. Tehtal je 1300 kilogramov in doživel štiri nadgradnje. V prihodnosti pa bo sledilo druga generacija Roadsterja, za katero so povedali, da bo najhitrejše električno vozilo na svetu.

Tesla Roadster naj bi bil po besedah Elona Muska spodrsljaj

Tesla Roadster naj bi bil po besedah Elona Muska spodrsljaj

Tesla Model S

Januarja 2012 je Tesla končala z izdelavo Roadsterja in v naslednjih mesecih javnosti počasi razkrivala svoje novo vozilo. Junija istega leta je izšel Model S, luksuzni sedan. Bil je prvi električni avtomobil, ki je v neki državi zasedel prvo mesto po prodaji v enem mesecu. Ta država je bila Norveška, Model S pa je vse do leta 2015 pobiral precejšnje število nagrad v avtomobilističnem svetu.  Leta 2018 je prodaja Tesle Model S presegla četrt milijona primerkov. Do danes so prodali že skoraj tristo tisoč primerkov, več kot polovico nakupov pa so »zakrivile« ZDA. Doseg originalnega primerka je bil 335 do 426 kilometrov, odvisno od različice. Model S je zmogel 362 konjskih moči, največja zanimivost in prednost pa je prispela leta 2014. Tesla je razkrila zmožnost avto-pilota v svojih vozilih in navdušila množice, še danes jih. Izgled Modela S jim je pomagal ustvariti Franz con Holzhausen, ki je nekoč deloval pri Mercedesu.

Tesla Model S je bil drugo vozilo Tesle

Tesla Model S je bil drugo vozilo Tesle

Tesla Model 3

Na sredini leta 2017 je Tesla pričela s prodajo svojega četrtega vozila, Modela 3. Do tistega trenutka je bil najcenejši Teslin predstavnik in v le mesecu in pol so zabeležili skoraj pol milijona rezervacij za Model 3. Gre za najbolj prodajan električni avto vseh časov, prvo mesto v prodaji pa je držav vsako leto od svojega izida. Doseže vse od 354 do 570 kilometrov v enem polnjenju. Tesla Model 3 je postal prvi električni avtomobil, ki je na trgu dosegel mejnik milijona prodanih primerkov. Njegova cena znaša vse od 30 tisoč evrov in navzgor, odvisno od različice, ki bi jo želeli. Do 90-odstotne napolnjenosti potrebuje šest ur, najvišja hitro pa znaša 230 kilometrov na uro. Je najbolj kontroverzen Teslin model, saj so mnogi nad njim navdušeni, spet druge pa je Tesla pustila razočarane.

Tesla Model 3 je najbolj prodajan električni avtomovil vseh časov

Tesla Model 3 je najbolj prodajan električni avtomovil vseh časov

Tesla Model X

S koncem leta 2015 je Tesla predstavila svoj prvi SUV oziroma luksuznega terenca. Prototip je bil razstavljen že tri leta pred tem, a so z izdelavo čakali. Model X je dosegel vse od 383 do 523 kilometrov z enim polnjenje, pri čemur mu je pomagala 100 kWh litij-ionska baterija. Trenutno je prodanih že več kot 130 tisoč primerkov Tesle Model X. Današnji visokozmogljivi Model X premore 1020 konjskih moči in do 100 km/h pospeši v dveh sekundah in pol.

Tesla Model X je na voljo v več različicah

Tesla Model X je na voljo v več različicah

Tesla Model Y

Lanskega marca je Tesla pričela z izdelavo svojega petega vozila. Tesla Model Y je crossover, ki si tri četrt samega sebe deli z modelom 3. Gre za manjši in cenejši segment, ki ga predstavlja Tesla Model X. Z enim polnjenjem se lahko odpeljete vse od 393 do 525 kilometrov daleč. Do stotih kilometrov na uro pospeši v nekaj več kot štirih sekundah, zmore pa vse tja do 250 kilometrov na uro.

Tesla Model Y je prispel tik pred epidemijo

Tesla Model Y je prispel tik pred epidemijo

Tesla zre v prihodnost, ki jo je zamajala epidemija

Trenutno Tesla prodaja le štiri modele, to so vozila iz linije S3XY, ki smo jih predstavili zgoraj. Na izjemnem dogodku leta 2019 je Elon Musk predstavil vse prototipe, ki bodo luč sveta ugledali v naslednjih nekaj letih. Prva dva bi morala prispeti že letos oziroma naslednje leto, a se to ne bo zgodilo. Epidemija je zamaknila marsikaj, avtomobilska industrija pa se ukvarja s pomanjkanjem polprevodnikov. Katera Teslina vozila lahko pričakujemo v naslednjih letih?

Tesla Cybertruck

Dizajn je razpolovil množico, saj je njegova okorna in škatlasta oblika precej vpadljiva. Več kot pol milijona naročil pa pravi drugače, mnogo ljudi je navdušenih nad Teslinim poltovornjakom. Obljubljajo 800 kilometrov dosega z enim polnjenjem, tri sekundni pospešek do 100 km/h in razmeroma nizko ceno. Ta se bo pričela pri štirideset tisoč dolarjev. Izgled vozila pa sta navdušila filma Blade Runner in James Bond: Vohun, ki me je ljubil.

Tesla Cybertruck je razdvojil množice

Tesla Cybertruck je razdvojil množice

Tesla Roadster

Druga generacija prvega vozila, ki ga je naredilo podjetje Tesla. Šlo naj bi za najbolj zmogljiv električni avtomobil vseh časov. Več kot tisoč kilometrov dosega z enim polnjenjem 200 kilovatne baterije. Sto kilometrov na uro naj bi dosegel v 1.9 sekundi, kar bo absolutni rekord. Njegova najvišja hitrost pa bo znašala 400 kilometrov na uro. Tesla Roadster bo v prodaji leta 2023, izklicna cena pa se bo pričela pri 200 tisoč dolarjih.

Tesla Roadster 2nd Gen bo prispel v naslednjih dveh letih

Tesla Roadster 2nd Gen bo prispel v naslednjih dveh letih

Tesla Semi

Tesla je na dogodku leta 2019 razkrila tudi svoj izjemno zmogljivi tovornjak. Tridesetminutno polnjenje bo zadostovalo za 640 kilometrov dosega, maksimum pa naj bi znašal več kot 800 kilometrov. Tudi Tesla Semi bo vseboval možnost avto-pilota, ki ga sedaj že tradicionalno povezujemo s Teslo. Cena tovornjaka se bo gibala med 150 in 200 tisoč dolarji, naročila pa so že na voljo. Trenutno je naročenih okoli tisoč primerkov. Na ceste bodo zapeljali leta 2023.

Tesla Semi je izjemno zmogljiv tovornjak

Tesla Semi je izjemno zmogljiv tovornjak

Teslini prototipi

Medtem, ko so zgornja tri vozila že prepričljivo stopila na tržišče in proizvodnjo, pa tega ne moremo trditi za ostale Tesline izdelke. Elon Musk je v zadnjih dveh letih napovedal tri različne modele. Prvi bo vozilo Tesla, ki si ga bo lahko privoščil vsak in bo predstavljal mestni avto. Drugi bo Tesla Van, ki bo nekakšna oblika kombija. Tretji pa je Tesla Cyberquad, motor, ki je bil predstavljen na že omenjenem dogodku. O teh treh vozilih ni znanega veliko, a se že nadejamo naslednjih mesecev, ko bomo verjetno izvedeli več.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: tesla.com