• C Novo mesto
  • 16:38
  • Pon, 25.09.2023

Toyota Aygo X je tukaj: Kaj vse ponuja?

Novi Toyota Aygo X že navdušuje svoeje voznike. Kot so povedali pri podjetju, gre za novo generacijo dostopnega sloga in zabave. Pred samo zasnovo Toyote Aygo X so izvedli poglobljeno raziskavo urbanih navad, potreb in želja na različnih koncih Evrope. Tako so želeli prisluhniti svojim kupcem, končni produkt pa je Toyota Aygo X. Kaj ponuja in s čim navdušuje?

Toyota Aygo X je v marsičem novost razreda križancev

Toyota Aygo X je unikaten model v segmentu A. Gre za avtomobil, ki je oblikovan in izdelan v Evropi za potrebe evropskih kupcev, ki prisegajo na kombinacijo urbanega in suburbanega življenjskega sloga. Kot smo omenili, so pri Toyoti izvedli raziskavo urbanih navad, želja in potreb na različnih koncih Evrope. To jim je pomagalo pri snovanju avtomobila dovršenega sloga, kompaktne oblike in samozavestnega značaja. In rezultat? Toyota Aygo X ali kompaktni avtomobil znamke Toyota, ki je zasnovan na podlagi uspešne platforme GA-B, ta pa je sestavni del nove globalne arhitekture TNGA. Na podlagi platforme GA-B sta že nastala modela Yaris, ki je postal evropski avtomobil leta 2021, in športni terenec Yaris Cross.

»Vsakdo si zasluži avtomobil, ki je sodobno trendovski. Zato sem ponosen na koncept Aygo X Prologue, s katerim nam je pri ED2 uspelo doseči točno ta učinek. Res sem vesel, da smo na neki način revolucionizirali segment A,« je ob premieri vozila povedal Ian Cartabiano, direktor oblikovanja pri Toyota European Design and Development. Vse skupaj začelo s konceptom Aygo X Prologue, ki so ga zasnovali pri ED2, evropskem oblikovalsko-razvojnem centru znamke Toyota v Nici v Franciji. S tem konceptom so oblikovalci želeli za evropske kupce izdelati avtomobil, ki bi temeljil na drznosti in začinjenosti.

Toyota Aygo X je na voljo v različnih barvnih kombinacij, ki jih je Toyota ustvarila na novo

Toyota Aygo X je na voljo v različnih barvnih kombinacij, ki jih je Toyota ustvarila na novo

Zunanjost vozila Toyota Aygo X je prenovljena in elegantna

Novi Toyota Aygo X je dolg 3700 mm, širok 1740 mm in visok 1510 mm. Vse to skupaj omogoča, da sta sprednja sedeža nameščena za 20 mm bolj narazen, poleg tega pa je tudi za 45 mm več prostora za rame. Več prostora je tudi v prtljažniku, ki je za 125 mm daljši. Zaradi pametne zasnove zadnjih sedežev prtljažni prostor ponuja za 60 litrov več prostornine (skupaj 231 litrov). Ponuja enega manjših obračalnih krogov v svojem segmentu, ki znaša le 4,7 metra. Novost pa je tudi maksimalna velikost koles. Aygo X je namreč lahko opremljen tudi s 45,72-centimetrskimi (18-palčnimi) platišči.

»Aygo X s svojo dvobarvno zasnovo takoj privabi pozornost mimoidočih. To nikakor ni le detajl, temveč pomemben sestavni del oblike,« je povedala Anastasiia Stoliarova, načrtovalka modela Aygo X pri Toyoti Motor Europe. Zasnovane so bile namreč tudi nove barve, ki so nastale na podlagi različnih začimb. To so kardamom, čili, ingver in brin, ki so na voljo s kontrastno črno streho in črnim zadnjim delom.

Velika novost pri križancih je ta, ki jo je vpeljala Toyota Aygo X. Opcijska platnena zložljiva streha  je izdelana iz materialov, ki so značilni za premijske modele. Poleg tega pa ponuja tudi izboljšano zaščito proti vodi in prahu. Novi vetrobranski ščitnik je zasnovan še bolj trpežno in robustno ter zagotavlja popolno brezskrbnost pri uporabi.

Prvič v segmentu A je uporabljena tudi napredna tehnologija luči LED. Dnevne luči so sestavljene iz dveh snopov, ki ustvarjata ikonični profil modela Aygo, ta pa je prepoznaven v vseh svetlobnih razmerah. »Sprednje luči model Aygo X navdajajo z osredotočenostjo in samozavestjo. V oblikovalskem jeziku znamke Toyota rečemo, da so ostro navdušene,« je odločitev zasnove luči pokomentiral Tadao Mori, vodja oblikovanja pri Toyoti Motor Europe.

Toyota Aygo X je prvi avtomobil v razredu A, ki ponuja platneno streho in nekaj drugih elementov

Toyota Aygo X je prvi avtomobil v razredu A, ki ponuja platneno streho in nekaj drugih elementov

 

Notranjost vozila Toyota Aygo X je urbana in moderna

Toyota je tesno sodelovala s podjetjem JBL in zasnovala premisjki avdiosistem. Ta je prilagojen zančilnostim Toyote Aygo X. Avdiosistem ponuja štiri zvočnike, 300 W ojačevalnik in 200-milimetrski basovski nizkotonec, ki je nameščen v prtljažnem prostoru. Vse skupaj proizvaja dinamično glasbeno izkušnjo z močnimi basi in odzivnimi zvočniki.

Poleg tega je Toyota Aygo X opremljena s številnimi sodobnimi funkcijami. Omogoča povezljivost s sistemi Toyota Smart Connect in aplikacijo MyT. Toyota Smart Connect je zasnovan okoli 22,86-centimetrskega (9-palčnega) visoko resolucijskega zaslona, ki je občutljiv za dotik. V kabini pa sta na voljo tudi ambientalna osvetlitev in polje za brezžično polnjenje mobilnega telefona. Z uporabo aplikacije MyT je uporabnikom na voljo tudi dostop do analitike vožnje in različnih opozoril, omogoča pa jim tudi lociranje in sledenje avtomobila. Zadnja različica multimedijskega sistema ponuja tudi navigacijo v oblaku z obvestili o dejanskem stanju na cestah. Postopoma bodo vključene tudi številne nove storitve, ki bodo samodejno vključene v sistem. Toyota Smart Connect ponuja tudi brezžični in žični povezavi Android Auto in Apple CarPlay.

Novi Toyota Aygo X ponuja tudi veliko notranjo preobrazbo

Novi Toyota Aygo X ponuja tudi veliko notranjo preobrazbo

Vožnja z vozilom Toyota Aygo X je namenjena evropskim tlem

Aygo X poganja večkrat nagrajeni 1,0-litrski motor s tremi valji, ki je bil dodatno izboljšan za zadostitev strogim evropskim standardom. Povprečna poraba goriva znaša le 4,7 litra na 100 kilometrov, emisije CO2 pa 107 g/km.

Cena Toyota Aygo X

V Sloveniji je Toyota Aygo X na voljo v šestih različicah. To so X, X-Limited, X-Clusive, X-Play, X-Style in X-Trend. Vse so kombilimuzine s petimi vrati, razlika je le v opremi in posledični ceni. Kakšna je torej cena Toyote Aygo X? Tu se razdeli na dve izbiri motorja – to je sicer 1.0 VVT-i bencinski motor, a je na voljo z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom ali pa 5-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Različice z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom (različice X tu ni)

Toyota Aygo X-Limited – od 21.100 €

Toyota Aygo X-Clusive – od 19.800 € dalje

Toyota Aygo X-Play – od 16.150 € dalje

Toyota Aygo X-Style – od 19.000 € dalje

Toyota Aygo X-Trend – od 18.000 € dalje

Različice s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom (različice X tu ni)

Toyota Aygo X – od 13.540 € dalje

Toyota Aygo X-Limited – od 19.900 €

Toyota Aygo X-Clusive – od 18.600 € dalje

Toyota Aygo X-Play – od 14.950 € dalje

Toyota Aygo X-Style – od 17.800 € dalje

Toyota Aygo X-Trend – od 16.800 € dalje

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: toyota.com