• 17.99C Novo mesto
  • 09:06
  • Sob, 06.06.2020

Vinjete: že imate svojo?

Začetek novega leta je tudi čas za nakup nove vinjete. Letne vinjete za leto 2020 ste lahko kupili že decembra prejšnje leto. Ali že imate svojo? Koliko stane vinjeta in kje jo lahko kupimo? Berite dalje …

Kaj so sploh vinjete?

Družba za avtoceste v RS (DARS) navaja, da je vinjeta “cestninska nalepka, ki omogoča uporabnikom vozil do 3,5 tone največje dovoljene mase neomejeno uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem okviru”. (DARS d. d.)

Kje lahko kupimo vinjete?

Dobra novica je, da obstaja cela vrsta prodajnih mest, kjer lahko kupite vinjete: Darsova prodajna mesta, bencinske postaje in pa vrsta drugih trgovin. Podroben seznam si lahko ogledate na spletni strani Darsa: tukaj.

Koliko časa že imamo vinjete?

Vinjete imamo v Sloveniji že več kot 10 let; uvedli smo jih s 1. julijem 2008.

Vinjete so treh vrst glede na tip motornega vozila

Koliko stanejo različne vinjete za enosledna motorna vozila?

Letna vinjeta za enosledno motorno vozilo vas bo stala 55 EUR, polletna vinjeta 30 EUR, tedenska pa 7,5 EUR.

Koliko stanejo različne vinjete za bivalna in dvosledna motorna vozila?

Bivalna vozila in dvosledna motorna vozila so vozila z višino vozila nad prvo osjo do 1,30 m, njihova največja dovoljena masa pa ne sme presegati 3,5 tone (s priklopnim vozilom ali brez njega).

Letna vinjeta za bivalna in dvosledna motorna vozila vas bo stala 110 EUR, mesečna 30 EUR in tedenska 15 EUR.

Koliko stanejo različne vinjete za dvosledna motorna vozila?

V to kategorijo spadajo dvosledna motorna vozila z višino (merjeno nad prvo osjo) 1,30 m ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone (s priklopnim vozilom ali pa brez njega).

Letna vinjeta za dvosledno motorno vozilo vas bo stala 220 EUR, mesečna vinjeta za dvosledno motorno vozilo vas bo stala 60 EUR in tedenska 30 EUR.

Vinjete lahko naročate tudi preko spleta

Tudi letos Dars d. d. uporabnikom omogoča, da svoje vinjete udobno in priročno naročimo kar preko spleta. Svoje vinjete lahko naročite tukaj, poleg tega pa lahko preko spleta naročite tudi avstrijsko vinjeto. To je zelo uporabno, sploh če se pogosto vozite preko meje v našo zgornjo sosedo.

Bodite previdni pri nameščanju nove vinjete

Najprej, še preden jo nalepite na steklo, preverite, ali je preluknjana na pravi datum. Če slučajno ni, jo lahko pri prodajalcu še reklamirate, če še ni bila rabljena oz. nalepljena, zato vedno najprej preverite datum, preden jo nalepite na samo steklo.Druga stvar, ki jo morate vedno preveriti še pred nakupom vinjete, je, kateri tip vinjete sploh potrebujete: vinjeto 2A ali vinjeto 2B. Vinjeto 2B potrebujete, če vozilo nad simetralo prednje osi presega višino 1,3 m. Dars d. d. ima objavljen seznam vozil, ki potrebujejo vinjete 2B, in lahko si ga ogledate tukaj.

Odstranjevanje vinjete

Pri odstranjevanju vinjete obstaja kar nekaj pravil, ki se jih je treba držati, v nasprotnem primeru se lahko znajdemo z vinjeto, ki je postala neveljavna. Ko je vinjeta enkrat že nalepljena na vetrobransko steklo, je ne smete odstranjevati, saj se bo v tem primeru razveljavila: na njej se bo pojavil varnostni napis NEVELJAVNO, številka 7 ali pa oznaka 2B. V tem primeru je tudi ne morete več zamenjati. Če se to zgodi, pokličite na Klicni center (080 15 03 ali +386 (0) 1 518 83 50), kjer vam bodo pomagali rešiti nastalo zagato.

Pri nameščanju vinjete bodite previdni, saj je ne morete večkrat prilepiti in znova odstraniti. Če ste jo po pomoti med nameščanjem poškodovali, je ne nalepljajte na vetrobransko steklo, ampak jo namestite nazaj na folijo. V tem primeri jo lahko še vedno zamenjate, če imate pri sebi le račun. Račune za kupljene vinjete tako vedno shranite. V primeru, da ste pri nameščanju poškodovali vinjeto in jo nato vseeno nalepili na vetrobransko steklo, je ne boste mogli več zamenjati pri prodajalcu, tudi če predložite račun.

Pomembno: pravila narekujejo tudi, da si pri lepljenju vinjete ne smete pomagati z drugimi lepili kot tistim, ki je že na vinjeti. Vinjeta je veljavna le, če je pravilno nameščena na vozilu. Preden namestite vinjeto, skrbno preberite priložena navodila na hrbtni strani, ki narekujejo pravilen postopek namestitve. Ko odstranite zaščitno folijo, previdno namestite vinjeto na čisto vidno mesto na notranji strani vetrobranskega stekla. Vedno mora biti na vetrobranskem steklu; če je nameščena na stranskem steklu, ni veljavna.

Preden namestite novo veljavno vinjeto, vedno najprej odstranite prejšnjo vinjeto, ki ni več veljavna.

Po nesreči sem na vetrobransko steklo nalepil/-a napačno oz. poškodovano vinjeto. Kaj pa zdaj?

V primeru, da ste na vetrobransko steklo po nesreči nalepili vinjeto 2A, čeprav potrebujete vinjeto 2B (ali obratno), obstaja seznam lokacij, kjer lahko uredite zamenjavo. Ta vas bo skupaj z DDV-jem stala 7 EUR. Zamenjavo lahko uredite v roku 30-ih dni od dneva nakupa vinjete, velja pa tudi, če ste na steklo po nesreči namestili poškodovano vinjeto.

Seznam lokacij, kjer lahko uredite zamenjavo napačne oz. poškodovane vinjete, je sledeči:

  • v Ljubljani: DarsGo servis;
  • v Mariboru: počivališče Maribor (smer Ljubljana);
  • mejni prehod Obrežje (smer Novo mesto);
  • počivališče Fernetiči jug (smer Sežana).

Kupil/-a sem rabljen avto in prepozno opazil/-a, da vinjeta ni veljavna. Kaj pa lahko storim zdaj?

Ob nakupu novega avta vedno na licu mesta nemudoma preverite, ali je vinjeta originalna in nepoškodovana, saj boste na koncu še vedno vi odgovorni za neveljavno vinjeto, čeprav jo je kupil in namestil nekdo drug; to, da je bila ob nakupu nameščena neveljavna vinjeta, česar se takrat niste zavedali, vas ne bo odvezalo odgovornosti in se bo še vedno štelo kot prekršek. V Sloveniji so za nadzor nad tem, ali imajo vozniki vinjeto, pristojni na Policiji in Finančni upravi Republike Slovenije; nadzor pa poleg tega izvajajo tudi cestninski nadzorniki.

Kje vse potrebujem vinjeto? 

Urejeno in veljavno vinjeto, nalepljeno na ustreznem mestu na vetrobranskem steklu, potrebujete kadarkoli se vozite po vseh slovenskih avtocestah in hitrih cestah, ki so pod nadzorom DARS-a, tako da pazite, da se ne boste čisto po nepotrebnem zaradi nepazljivosti oz. pozabljivosti znašli v prekršku. Precej bolje je plačati vinjeto in imeti duševni mir kot pa se ubadati s plačilom kazni. Razmislite, kateri tip vinjete vam najbolj ustreza in jo kupite, še preden jo boste potrebovali – če potrebujete letno vinjeto in je še niste kupili, nikar več ne odlašajte.

Srečno in varno vožnjo vam želimo!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Vinjete: že imate svojo?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.