• C Novo mesto
  • 11:57
  • Čet, 22.02.2024

3 pripravki za čiščenje tal, ki bodo pripomogli k večji čistoči in boljšemu vonju

Tudi vi za čiščenje tal uporabljate klasična čistila, ki so temu namenjena? S tem ni nič narobe in tako pravzaprav ravna večina ljudi. Strokovnjaki za čiščenje doma pa razkrivajo skrivnosti, ki vam lahko olajšajo delo in vas razveselijo s še večjo učinkovitostjo. V toplo vodo lahko zamešate spodnje sestavine in vaša tla bodo tako sijoča in dišeča kot še nikoli do zdaj.

Kis

Kis je univerzalno čistilo, ki ga lahko uporabljate praktično za karkoli. Je pravi rešitelj, ko se želimo znebiti trdovratnih madežev, bakterij ali drugih nečistoč. Če se odločite, da boste z njim poskusili očistiti tudi tla, imamo za vas nekaj nasvetov. Najbolj primeren je za čiščenje trdih tal, kot so ploščice, laminat, linolej, vinil in podobno. Zaradi kislega pH bo odstranil vse bakterije in umazanijo, uporabite lahko polovico skodelice kisa na liter vode. Nekoliko slabše se lahko kis obnese na »mehkih« tleh, ki so iz pravega lesa ali marmorja, zato v tem primeru raje ne eksperimentirajte in uporabljajte čistila, ki so namenjena specifični talni oblogi.

Alkohol za čiščenje

Tudi alkohol je zelo priročno in učinkovito čistilo, s katerim lahko čistite tla, da postanejo sijoča. Podobno kot kis bo zelo uspešno uničil vse bakterije, viruse in glivice. Deluje lahko še močneje od kisa, zato je zelo primeren za predele, kjer želite nekaj temeljito razkužiti ali se znebiti dlje trajajočega neprijetnega vonja. Najbolje se obnese na laminatu, vinilu in lesu. Uporabite eno manjšo skodelico alkohola za čiščenje na liter vode.

Detergent za pomivanje posode

Če ste kdaj v dvomih, s čim bi očistili tla ali pa vam je ravno zmanjkalo čistila za tla, je odlična možnost tudi čistilo za pomivanje posode. Če odstrani vso umazanijo od hrane, ki se zasuši na posodi, bo odstranilo tudi nečistoče in umazanijo na tleh. Ponavadi ni pretirano agresivno sredstvo (manj kot kis ali alkohol za čiščenje), zato ne bo škodilo vašim tlom, vseeno pa jih bo temeljito očistilo. Dodajte od pet do deset kapljic detergenta za pomivanje posode na liter tople vode in učinek bi moral biti zadovoljiv.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash, Pixabay