• C Novo mesto
  • 21:23
  • Pet, 22.09.2023

4 razlogi, zakaj bi morali vsakodnevno vsaj eno uro sprehajati vašega psa

Čeprav se marsikateremu lastniku psa zdi nekaj povsem samoumevnega, da svojega štirinožnega kosmatinca vsak dan pelje na sprehod, pa glede na statistične podatke skoraj ena tretjina pasjih lastnikov ne razmišlja v podobni smeri. Psi so živali, ki praktično vsak dan potrebujejo vsaj kratki sprehod, na katerem ne samo opravijo svoje izločevalne potrebe, ampak predvsem uživajo v svobodi. Če je sprehod daljši, pa še toliko bolje.

Ljubitelji svojih štirinožnih prijateljev praviloma neizmerno uživajo ob preživljanju skupnega časa s svojimi hišnimi ljubljenčki. Vsakodnevni sprehod je postal del rutine in tako je seveda tudi najbolj prav. Sprehodi ne krepijo samo mišic, ob skupnem preživljanju prostih trenutkov se namreč krepijo tudi tesne prijateljske vezi med kužki in njihovimi lastniki.  

Kaj je lahko tako nevarnega v tem, da svojega psa ne bi peljali vsak dan na sprehod? Seveda se je marsikateri kosmatinec prisiljen prilagoditi željam in volji svojih lastnikov ter dolge dneve preživeti zaprti v stanovanjih, a dejstvo je, da to ni dobro ne le za njihovo fizično stanje, ampak tudi za mentalno oz. psihično. Zakaj pa je tako pomembno, da jih vsak dan sprehajamo?

Slabo fizično stanje

Podobno kot pri ljudeh je tudi za pse izjemno pomembno, da se morajo za dobro počutje čim več gibati. Če se ne, namreč zelo trpi njihova telesna pripravljenost, kar pa za pse še posebej predstavlja veliko tveganje za padec imunskega sistema in posledično slabo fizično stanje.

Kužki ob pomanjkanju telesne aktivnosti hitro pridobijo na teži, hkrati pa pogosto jejo normalne količine hrane, kar lahko hitro privede do diabetesa ali kakšnih še večjih zdravstvenih težav. Da bi se temu izognili, moramo svojega kužka vsaj za pol ure vsak dan peljati na sprehod.

Tudi psi poznajo občutek tesnobe in psihične motnje

Tudi do tega lahko privede pomanjkanje vsakodnevne telesne aktivnosti pri psih. Gre za živali, ki so že po svoji naravi zelo aktivne in potrebne pozornosti, pomanjkanje le tega pa lahko tudi njih privede do tesnobe in celo depresije. Posledično lahko psi spremenijo tudi svoje karakterne značilnosti, postanejo lahko agresivni, napadalni, zdolgočaseni ali celo anoreksični.

Motnje v obnašanju

V povezavi s prejšnjim vidikom je zares dobro vedeti, da psi ob pomanjkanju aktivnosti posledice občutijo tudi na svojem karakterju. Lahko bi rekli, da je podobno tudi pri ljudeh, saj se tiste osebe, ki večino svojega časa preživijo zaprti v stanovanju pogosto tudi osamljeni, depresivni, arogantni in posledično tudi nesramni ter niso odprti za možnost pogovora z drugimi. Enako je s psi.

Motnje v prehranjevanju

Zdrav in aktiven kuža že skozi svoj apetit dokazuje, da je srečen in zadovoljen. Pomanjkanje vsakodnevne aktivnosti se lahko hitro začne poznati na njegovem apetitu, ki se zmanjša, kužki pa izgubljajo na teži in predvsem energiji, kar pa zna predstavljati večji problem, kot si morda lastniki mislijo.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay