• C Novo mesto
  • 19:45
  • Sob, 04.02.2023

4 razlogi, zakaj so zajčki najboljši hišni ljubljenčki

Zajčki veljajo za ene najbolj nežnih in umirjenih živih bitij, kar jih obstaja. So zelo prilagodljivi in praktično nikoli agresivno naravnani, zaradi česar se ljudje velikokrat odločijo, da bodo za hišnega ljubljenčka imeli prav zajčka.

Majhna živalca sčasoma postane velik del vsake družine, ki se odloči za takšen ‘naraščaj’. Čeprav so zajčki res izjemno nežne in tihe živali, pa se je potrebno zavedati, da imajo tudi oni svoje potrebe in da se bo njihovo obnašanje drastično spremenilo na slabše, če te potrebe ne bodo zadovoljene.

Gre za zelo neodvisne živali, ki ne potrebuje konstantne pozornosti in nege s strani svojih lastnikov. Po navadi so izjemno hvaležni, če imajo svoj mir in prostor, kamor se lahko umaknejo, ko si to zaželijo. Kaj pa z njihovo prisotnostjo pridobijo lastniki zajčkov?

So zelo poslušne, družabne in ljubeče živali

Agresivni izgredi so resnično minimalni, do njih pa pride samo v primeru, da se zajčki počutijo ogrožene. Gre za mirne in ljubeče živali, ki svojo mirnost velikokrat prenašajo tudi na okolico, v kateri živijo. Zaradi teh lastnosti spadajo med najbolj priljubljene hišne ljubljenčke v družinah z otroci.

Dobro prenašajo samoto

Zajčki so navajeni kar dolgo časa preživeti sami. Gre za čas, v katerem uživajo, čeprav se njihovi lastniki dolgo časa med dnevom ne vrnejo domov. To seveda ne pomeni, da jih lahko več dni nenadzorovano pustimo tavati po stanovanju, ali da ne poskrbimo za zadostno količino vode in hrane.

So različnih velikosti in osebnosti

Ker gre za žival, ki se v zadnjih letih vedno bolj pogosto pojavlja kot hišni ljubljenček so reditelji poskrbeli za to, da so razmnožili različne velikosti zajčkov. Tako lahko za svoj dom priskrbite majhne, srednje ali večje zajčke, odvisno od vaših želja. Vsaka pasma ima tako tudi svoje osebnostne značilnosti.

So zelo čiste živali

Podobno kot muce, tudi zajčki sami poskrbijo za svojo čistočo. Večino dneva skrbno pazijo na svojo higieno in skrbijo, da je njihova dlaka zmeraj čista, zaradi česar jih lastnikom ni potrebno umivati.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay