• C Novo mesto
  • 15:46
  • Tor, 30.05.2023

4 živila, ki jih zelo verjetno predolgo hranite v hladilniku

Določene vrste hrane niso primerne za to, da jih po več dni hranite v hladilniku. Večkrat se zgodi, da odprete pločevinko, ki je ne dokončate ali pa v hladilniku predolgo hranite živila, ki jih nsite uspeli pojesti do konca. Nekatera od njih lahko po več dneh celo škodujejo vašemu zdravju, druga bodo zgolj izgubila aromo in dober okus. Preberite, za katera živila gre. Prepričani smo, da jih imate veliko od njih prav v tem trenutku v hladilniku.

Odprte pločevinke

Odprta pločevinka pelatov oziroma paradižnikove omake, fižola, koruze, čičerike ali druge vrste zelenjave v pločevinki … Priznajte, tudi vi pločevinko najbrž pogosto pokrijete s folijo in pustite v hladilniku kakšen dodaten dan ali dva, ker vsega niste uspeli porabiti pri kuhanju. Odprte pločevinke sicer ne škodijo neposredno vašemu zdravju, zagotovo pa hrana v pločevinki izgubi okus. Odprtih pločevink vam seveda ni treba zavreči – raje kot da jih postavite v hladilnik, vsebino premestite v stekleno ali plastično posodo za shranjevanje živil, ki jo lahko dobro zaprete.

Sveže začimbe

Bazilika, peteršilj, drobnjak in druga sveža zelišča nam lahko pridejo zelo prav pri kuhanju, saj jedem dodajo prav posebno aromo. Vendar morate vedeti, da shranjevanje svežih začimb v hladilniku ni optimalno (tudi, če jih shranite v plastični vrečki, ki jo zatesnite), saj zelišča izgubijo vonj in aromo. Če veste, da svežih začimb ne boste porabili, jih postavite v kozarec, napolnjen z vodo, in ga postavite na polico v hladilniku. Enako kot bi naredili s svežim šopkom rož.

Plesnivo sadje

Ko kupite sadje, se večkrat zgodi, da se med več sadeži najde tudi nekaj plesnivih, sploh pri borovnciah, jagodah, malinah, slivah in podobnem sadju. Večina od nas reagira tako, da preprosto odstrani plesnive sadeže, preostale pa postavi nazaj v hladilnik oziroma zaužije. Vendar to ni najboljša rešitev, saj drugih sadežev s tem ne rešite. Natančno preverite, da ostali sadeži niso plesnivi in tiste, ki so se stikali s plesnivimi sadeži, dobro operite v hladni vodi. Najboljša rešitev pa je seveda preventiva: da se izognete plesnivim sadežem, sperite sadje v kisu, močno razredčenim z vodo, in tako boste odstranili morebitne bakterije, ki povzročajo plesen.

 Hrana »od včeraj«

 Večkrat shranimo solato, rižoto, meso ali testenine iz prejšnjega dne in to jemo celo po več dni. S tem ni nič narobe, paziti morate edino, da ne jeste neposredno iz iste posode, v kateri hranite včerajšnje kosilo. S sveži žlico hrano premestite na krožnik in posodo za shranjevanje vrnite v hladilnik. Če jeste neposredno iz posode, namreč s priborom na živila prenašate bakterije.

NaDlani.si; Foto: Pexels