• C Novo mesto
  • 13:16
  • Pet, 19.04.2024

4 znaki, da imate doma presuh zrak

Pozimi imamo ponavadi veliko več zaprta okna in vrata, odprte radiatorje ali celo zakurjen kamin, kar lahko pripomore k zelo suhemu zraku v sobah. Topel zrak je morda na videz prijeten, ko je zunaj hladno, kar hitro pa se lahko pojavijo znaki, da imate zaradi tega prenizko vlažnost v stanovanju, ki je lahko v resnici zelo škodljiva. Ali znate prepoznati te znake?

Statična elektrika

Se vam zdi, da je vse okrog vas naelektreno, ko se na primer dotaknete naključnega predmeta ali osebe v stanovanju oziroma hiši? Statična alektrika je lahko znak, da je zrak v vašem domu preveč suh.

Težave z dihali

Ko je v vašem domu zrak preveč suh, boste zelo verjetno začutili simptome tudi sami. Se zjutraj zbujate z občutkom suhega in bolečega grla? Imate težave z dihanjem, razdražen nos in kašelj neznanega izvora? Vse to so lahko simptomi suhega zraka, ki jih pogosto zamenjamo s prehladom ali alergijami.

Suha koža in ustnice

Pozimi se pogosteje zgodi, da se naša koža izsuši, marsikdo občuti tudi suhe in razpokane ustnice. To ni nujno simptom zimskih temperatur in temperaturnih sprememb, ampak je lahko tudi posledica suhega zraka.

Pokanje lesenih tal

Če imate doma lesena tla, lahko previsoko suhost zraka zaznate tudi tako, da opazite manjše razpoke in pokanje, ki so se pojavile v zadnjem času.

Kaj se zgodi, če se dolgo časa zadržujete na območju s preveč suhim zrakom?

Tako kot za naše zdravje ni preveč dobra pretirana vlažnost v zraku, enako velja tudi za pretirano suh zrak. Posledice vdihavanja preveč suhega zraka se lahko kažejo predvsem kot težave z dihali; povečana možnost za infekcije, razdražena in izsušena sluznica, celo povečane možnosti za krvavenje iz nosu. Neprijetna posledica je tudi suha in srbeča koža, ki je hitreje nagnjena k raznim okužbam. Simptomov suhega zraka pa ne boste občutili samo vi, ampak tudi rastline v vašem domu ali domače živali, če jih imate.

Kako najbolje navlažiti zrak v vašem domu?

  • Omislite si zelene rastline, ki potrebujejo veliko vode in poskrbite, da jih redno škropite z vodo.
  • Večkrat na štedilniku zavrite večji lonec vode in pustite, da se para sprošča v prostor.
  • Po prhanju ali kopanju pustite vrata kopalnice na stežaj odprta, da se vlaga prerazporedi.
  • Na radiatorje položite mokre brisače, kuhinjske krpe ali celo oblačila in pustite, da se posušijo na suhem zraku.
  • Omislite si lahko tudi vlažilec zraka, ki bo ustrezno skrbel in uravnaval vlago v zraku.
  • Kljub nižjim temperaturam poskrbite za redno zračenje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels