• C Novo mesto
  • 16:03
  • Sob, 04.02.2023

5 idej, kako z limono očistiti dom

Limona velja za zelo priljubljen sadež, ki je tudi vsestransko uporaben za razne stvari. Uporabljamo jo lahko tako v gastronomiji kot tudi pri čiščenju svojega doma. Limone imajo namreč skupaj z odličnim okusom tudi antibakterijske lastnosti, zaradi katerih nam lahko služijo tudi kot izvrstno sredstvo za čiščenje.

Glede na rast cen življenjskih potrebščin se nihče izmed nas ne bi branil, da bi vsaj pri eni stvari lahko nekaj privarčeval. Limone so namreč dokaj cenovno ugodne, njihov učinek pa je dejansko zelo raznolik in vsestranski. Kje vse jih lahko uporabimo kot čistilno sredstvo?

Odstranitev maščobe iz kuhinjskih pultov

Ko kuhamo, se olje in maščoba redno in temeljito nabirata na našem kuhinjskem pultu, še posebej v bližini štedilnika. V prazno embalažo do polovice nalijte iztisnjen sok limone, dodajte beli kis in dobro premešajte. Poškropite po namaščenem pultu in obrišite. Rezultati bodo govorili sami zase.

Odprava neprijetnih vonjav iz hladilnika

Veliko je razlogov, da iz vašega hladilnika izhajajo neprijetne vonjave. Kozarec napolnite s sokom, ki ga iztisnete iz limone in ga postavite v hladilnik. Že po nekaj urah bo iz hladilnika lepo zadišalo po limonah, neprijetne vonjave pa bodo izginile.

Čiščenje pečice in mikrovalovne pečice

Tako pečica kot mikrovalovna pečica sta dva kuhinjska aparata, ki ju konstantno uporabljamo, na površini pa se dnevno nabirajo ostanki maščobe. Sok dveh limon zmešajte s čistilom za čiščenje pečice. V kozarec dolijte še malo vode in ga postavite v pečico. To prižgite na 65 stopinj za 30 minut in maščoba se bo stopila. Počakajte, da se pečica ohladi in obrišite notranjost.

Odprava rjastih madežev na priboru

Tudi v boju z rjo je limona lahko vaš velik zaveznik. Kozarec napolnite z limoninim sokom do takšne višine, da boste vanj lahko namočili pribor. Pustite delovati 10 minut in rja se bo počasi začela luščiti.

Čiščenje oken

Limonin sok vam lahko pomaga tudi pri čiščenju oken in sijaju šip. V kozarec poln vode dodajte 3 žlice limoninega soka. S tem poškropite okna in videli boste razliko v čistoči in sijaju.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels