• C Novo mesto
  • 14:06
  • Pet, 19.04.2024

Glavne napake, ki jih delate pri shranjevanju poletne garderobe

Poletje se počasi bliža koncu in za marsikoga je to čas za urejanje omar ter menjavo poletne garderobe za jesensko oziroma zimsko. Da naslednje leto ne boste jezni in razočarani, bi vas radi vnaprej opozorili na glavne napake, ki jih ogromno ljudi dela pri shranjevanju poletne garderobe.

Ne operete vseh kosov oblačil, preden jih pospravite

Sprva se zdi normalno in samoumevno, da se oblačila operejo, preden se pospravijo v omare, kajne? Potem pa pomislite na tiste kose, ki jih ni treba pogosto prati ali pa so izdelani iz občutljivih materialov – ali jih vedno operete, preden jih pospravite? Na primer poletne jakne, jope, džins jakne, tanke plašče, občutljive puloverje, razne šale, rute, klobučke, pasove in tako naprej? Marsikdo na takšne kose oblačil pozabi in jih preprosto shrani za naslednjo sezono. Če je na njih kakšen madež, ga bo kasneje zaradi tega težje odstraniti, prav tako pa se lahko vaša omara navleče neprijetnega vonja in celo privlači kakšne žuželke. Natančno preberite vsa oblačila in jih nujno operite, preden jih shranite za naslednje leto.

Ne zaščitite jih proti moljem

Molji se najraje zaredijo v prostorih, kjer imajo mir. Če ste določena oblačila in čevlje pospravili in jih ne boste nosili več časa, je nujno, da jih najprej umijete, potem pa zaščitite proti moljem, da vas naslednje leto ne pričaka neprijetno presenečenje. Uporabite lahko vrečkice, napolnjene s sivko, razna mila ali dišave z vonjem sivke, ki je znana po tem, da odganja molje.

Preveč stvari pospravite v eno omaro

Največ prostora seveda potrebujete v svoji aktualni garderobi, vendar nikar ne delajte te napake, da oblačila, ki jih nekaj časa ne boste nosili, natlačite nekam samo zato, da jih pospravite. Naslednjo sezono vas lahko pričakajo izjemno pomečkana in spremenjene oblike. Vzemite si čas in poskrbite, da boste imeli dovolj prostora za shranjevanje, sicer pa je morda čas, da se od katerega kosa tudi poslovite – sploh, če ga niste oblekli že zelo dolgo.

Pred shranjevanjem niste očistili omare

Še en pomemben nasvet, ki se ga nujno držite. Ko menjavate garderobo, nujno temeljito očistite omare in predale, kamor boste shranili oblačila, sicer se lahko navlečejo neprijetnega vonja ali sveža oblačila celo postanejo spet umazana. Naj vas naslednjo sezono pričaka čista, urejena in dišeča garderoba.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels