• C Novo mesto
  • 20:29
  • Sob, 04.02.2023

5 nasvetov, kako se povezati z mačkami

Vsi lastniki muckov delijo podobno mnenje, da bi bil njihov dom brez teh kosmatincev prazen in pust. Za mnoge mucke je značilno to, da ne marajo pretiranega izkazovanja ljubezni in nežnosti svojim lastnikom, posledično se pa raje umaknejo nekam na samo in se prikažejo spet takrat, ko njim tako ustreza. Če ste tudi sami lastniki mucka, pa se ta zelo rad pocrklja, ste zagotovo eni izmed srečnežev.

Podobno kot ljudje, imajo tudi mucke različne osebnosti in preference. Čeprav se torej večina muckov drži zase in ni pretirano navdušena nad človeško družbo, pa se moramo zavedati tudi dejstva, da so mačke divje živali, torej jim je takšno obnašanje v naravi že od nekdaj. Kaj lahko storimo mi, da se bomo bolj zbližali z njimi?

Pustimo jim čas in prostor

Čeprav se sliši dokaj nenavadno, je najboljši nasvet za zbližanje z muckom to, da mu pustimo čas in prostor, da se enostavno navadi na okolico. Ne uživajo v prisiljenem božanju in igranju, zato moramo biti mi tisti, ki jim pustimo dovolj avtonomnosti in prostora, da se ne bi počutili utesnjeno.

Za igro uporabimo dejanske igrače

Namesto rok in nog se raje odpravimo po mačjo igračo in z njo poskušamo zabavati našega hišnega ljubljenčka. Če od njihovih prvih dni skrbimo za to, da se igrajo s pravimi igračami lahko preprečimo, da bi v prihodnosti grizli naše roke ali pohištvo.

Ne povzdigujmo glasa ali roke

Agresivno vedenje ne bo pripomoglo k dobremu odnosu z našim muckom, prej nasprotno. Z dvigovanjem glasu ali kaznijo lahko mucka samo prestrašimo, posledično se bo začel bati tudi nas.

Ne glejmo mucka v oči

Še posebej ne dlje časa. S tem v mucka naselimo neke vrste nemir in nesigurnost, zaradi česar nam v prihodnosti ne bo zaupal.

Ne nagajajmo mu med spanjem

Tudi mi imamo radi med spanjem mir in enako velja za naše mucke. To so živali, ki večino dneva prespijo, zaradi česar je še toliko bolj pomembno dejstvo, da imajo ob tem mir. Tako bodo dobili zaupanje v nas in nam posledično dovolili, da se jim približamo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay