• C Novo mesto
  • 09:40
  • Ned, 03.12.2023

6 trikov, da brisačam povrnete mehkobo

Ko pride čas za nakup novih brisač, to po navadi storimo zato, ker so nove mehke, puhaste, prijetne na otip in lahke. Po dolgotrajni uporabi in večkratnih pranjih pa brisače pogosto izgubijo na svoji mehkobi in spremenijo svojo strukturo. To se zgodi še posebej v tistih primerih, ko ne razpolagamo s sušilnim strojem in jih sušimo na prostem.

Če nimamo sušilnega stroja, lahko kar hitro opazimo, da brisače počasi postanejo bolj grobe, včasih celo hrapave in občutno pretrde za našo občutljivo kožo. Ker se situacija z novimi oz. dodatnimi pranji le še stopnjuje, naše brisače hitro postanejo neudobne za uporabo in se vedno bolj poškodujejo ter dražijo našo kožo na dotik.

Ali je sploh možno, da že obrabljene in hrapave brisače ponovno ‘oživimo’ in jim povrnemo njihovo prvotno mehkobo? Pot do tega si lahko olajšamo s šestimi enostavnimi triki, ki jih zagotovo prav vsak izmed nas lahko hitro osvoji in uporabi.

Kis in limona

Kis je dober zaveznik pri procesu mehčanja brisač. Obstajata dva možna načina uporabe. Preden damo brisače v pralni stroj, napolnimo posodo s hladno vodo, dodamo malo belega kisa in limone, potopimo brisače in pustimo delovati. Nato jih speremo s hladno vodo in normalno operemo v stroju. Druga možnost je, da damo kis v prostor za detergent v pralnem stroju, da začne učinkovati že med samim postopkom pranja.

Izogibamo se uporabi mehčalca

Ne uporabljajmo belila ali mehčalca. Čeprav nam beseda sama po sebi daje občutek, da bo mehčalec zmehčal brisače, to vendarle ne drži. Če ga uporabljamo, naj bo to zelo majhna količina, pa še to takrat, ko smo brisače po prvi uporabi že nekajkrat oprali.

Previdno z detergentom

Ne pretiravajmo z detergentom v pralnem stroju. Ne pozabimo, da preveč detergenta ni dobro za tkanine, prav tako pa naj bi veljalo pravilo, da detergent perila ne opere bolje kot sicer.

Perimo zmerno količino brisač naenkrat

Ne preobremenjujmo pralnega stroja. Čeprav je res, da je treba varčevati z vodo, pa zato pretirano polnjenje pralnega stroja do maksimuma in stiskanje oblačil v bobnu ni dobro ne za stroj ne za oblačila, pa tudi ne za brisače.

Čim krajši in hladen program

Za mehčanje brisač obstaja še en zanimiv in nenavaden trik. Uporabimo hladen in kratkotrajen program pranja. Vroča voda namreč ne zagotavlja, da bodo brisače bolj čiste ali mehkejše, ravno nasprotno.

Izogibajmo se sušenju na soncu

Brisač nikoli ne sušimo na soncu. Sonce jih bo sicer hitreje posušilo, a hkrati povzročilo grobost in trdost. Brisače shranjujemo v zračnem prostoru brez neposrednega sonca, da bodo tako veliko bolj mehke puhaste. Uporabimo lahko tudi sušilni stroj, ampak se moramo posledično zavedati, da bomo porabili več električne energije.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay