• C Novo mesto
  • 22:06
  • Pon, 25.09.2023

8 pasem psov, ki so zelo primerne za otroke

Če razmišljate o novem štirinožnem družinskem članu, ste najbrž že veliko prebrali o psih. Pa vendar odločitev, kakšnega psa izbrati, ni najlažja. Se boste odločili za določeno pasmo ali boste posvojili mešančka? Ne glede na to, kakšna je vaša odločitev, se morate zavedati, da je kuža v vsakem primeru velika odgovornost cele družine. Če pa razmišljate o pasemskih psih, lahko spodaj preverite, katere pasme se najbolj ujamejo z otroki. Seveda pa morate vedeti, da nekaj je karakter, ki je značilen za posamezne pasme, veliko več pa je pravilna vzgoja psa.

Beagle

Če iščete pravega družinskega psa, je ena izmed najbolj priporočljivih pasem zagotovo beagle. Glede na svojo velikost so sicer zelo živahni psi, ki potrebujejo veliko aktivnosti, vendar veljajo za izjemno prijazne. Otroke imajo zelo radi, še posebej malčke.

Buldog

Buldogi so zelo dobri z majhnimi otroki. Čeprav ima marsikdo že predhodne predsodke, da gre za agresivno pasmo, so buldogi ob pravi vzgoji v resnci zelo krotki in prijazni. Njihova značilna lastnost je, da s svojo družino vzpostavijo močno vez.

Škotski ovčar

 Čeprav so ovčarje najprej imeli kot delovne pse na kmetijah, so se danes izkazali za popolne hišne ljubljenčke in zelo prijazne družinske člane. Karakterno so ponavadi zelo umirjeni in nevsiljivi.

Labradorec

Labradorci so verjetno vaša prva asociacija, ko pomislite na družinskega psa. In ni čudnega, saj so labradorci izjemno učljivi, inteligentni in vsestranski psi, ki se odlično znajdejo tako v vlogi psa vodnika kot tudi v vlogi policijskega psa ali običajnega hišnega ljubljenčka. Potrebujejo veliko akcije, a so hkrati tudi mirni in potrpežljivi, kar je odlična kombinacija lastnosti za majhne otroke.

Zlati prinašalec

Zlati prinašalci so vizualno in delno tudi karakterno precej podobni labradorcem. Zagotovo jih lahko brez pomisleka uvrstimo na sezna pasem, ki so primerne za otroke, saj so mirni, zabavni in ljubeči.

Nemški bokser

Bokserji so znani predvsem po sboji visoki inteligenci, igrivosti in energičnem temperamentu. Zelo enostavno se učijo trikov, so ubogljivi in odlični z otroki.

Pudelj

Če ste razmišljali o manjši pasmi psa, ki se odlično ujame z otroki, spoznajte pudlje. To so tipični prikupni hišni psi, ki so zelo družabni in inteligentni.

Bulterier

Čeprav je njihov videz za marsikoga zastrašujoč, so bulterierji v resnici prikupni in zvesti hišni ljubljenčki, ki bi vse naredili za svoje lastnike. Res je, da znajo biti včasih nekoliko trmasti, zato je dobro, da imate v primeru, da se odločite za to pasmo, že izkušnje z vzgojo psov. Sicer je ta kuža ob pravilni vzgoji zelo primeren tudi za otroke.

NaDlani.si; Foto: Pexels