• C Novo mesto
  • 11:54
  • Sob, 23.09.2023

8 stvari, ki jih lahko vsak naredi za naš planet

Vse bolj lahko vidimo, kako podnebne spremembe vplivajo na naš vsakdan. Prav vsi lahko v svoj vsakdan vključimo te preproste navade in tako naredimo nekaj dobrega. Veliko malih sprememb naredi veliko razliko!

Očistimo svojo e-pošto

Shranjevanje vseh e-mail sporočil zahteva veliko digitalnega prostora, kar posledično pomeni, da je za shranjevanje vseh sporočil potrebno veliko električne energije. Že brisanje vsiljene pošte in odjava od e-mail obvestil, ki jih ne potrebujemo, naredi veliko razliko, obenem pa naredi naš predalnik bolj pregleden.

Izklopimo nepotrebne naprave

Tudi, ko električnih naprav ne uporabljamo aktivno, te porabljajo nekaj električne energije, zato je priporočljivo, da ponoči in ob daljši odsotnosti nepotrebne naprave izključimo iz vtičnic. Poleg tega lahko tudi omejimo uporabo telefonov, televizije in računalnikov in tudi tako prihranimo elektriko.

Omejimo vožnjo z avtomobili

Namesto vožnje z avtomobilom lahko za poti, ki to dopuščajo, uporabljamo javni prevoz in tako prihranimo na gorivu. Za daljše poti priporočamo vlake in avtobuse pa tudi spletne strani, kot so prevozi.net. Za vožnjo po mestih se lahko elegantno izognete gnečam tako, da se peljete s svojim kolesom, električnim skirojem ali pa si izposodite kolo pri ponudniku mestnih koles, za le nekaj evrov na leto.

Kupujmo manj

Pogosto je najbolj okolju prijazen nakup tisti, ki ga sploh ne opravimo. Preden gremo po nakupih za nova oblačila, tehniko ali kaj drugega, se vprašamo, ali to res potrebujemo. Če je odgovor ja, potem najprej preverimo trgovine z rabljeno robo in spletne strani kot so Bolha, za že rabljene predmete, ki bodo prijazni okolju in naši denarnici.

Kupujmo lokalna in sezonska živila

Velik del ogljičnega odtisa živil, ki jih uživamo, predstavlja transportacija. Če si prizadevamo, da vsaj del hrane kupujemo, ko je ta v sezoni in pri slovenskih kmetih, tako podpiramo naš planet ter lokalno kmetijstvo.

Organizirajmo si obroke

Da zmanjšamo količino hrane, ki jo mečemo stran, lahko vsak teden naredimo jedilnik in tako poskrbimo za to, da kupujemo le hrano, ki jo bomo res pojedli. Poleg tega si tako zagotovimo redne obroke in manj naročanja jedi iz restavracij.

Oblačila perimo pri nižji temperaturi

Oblačila, ki nimajo trdovratnih madežev, perimo pri temperaturi okoli 30°C. Tako porabimo manj elektrike, obenem pa tako oblačila bolj ohranimo, da nam bodo služila dalj časa. Za še več prihranjene energije lahko namesto v sušilcu oblačila sušimo na zraku.

Zahtevajmo spremembe

Odlično je, da se sami trudimo za to, da smo bolj ekološki, a obenem moramo zahtevati spremembe in nove zakone tudi od naših političnih predstavnikov in podjetij. Volimo ljudi, ki se zavedajo resnosti okoljske krize in od njih zahtevajmo korenite spremembe.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels