• C Novo mesto
 • 01:34
 • Sre, 30.11.2022

Aronija, čudežna zdravilna rastlina tudi za domačo pridelavo

Aronija velja za najmočnejše antioksidacijsko sredstvp v naravi, kar priznavajo tudi strokovnjaki. V Sloveniji in po svetu je največ pozornosti prejela v zadnjih nekaj letih, v katerih smo spremljali pravo poplavo izdelkov iz aronije. Uživanje aronije se priporoča številnim ljudem, ki morajo oziroma želijo okrepiti imunski sistem. Kakšne pozitivne učinke ima aronija na naše telo in kako lahko aronijo izkoriščamo kar sami, doma?

Kaj je aronija?

Če smo zelo natančni, je aronija rod grmičevja. Izvira iz Severne Amerike, sestavljajo pa ga tri podvrsti. Gre za bujno rastoči grm, ki zraste tudi do tri metre v višino, precej enostavno pa ga je zamenjati za manjše drevo. Raste predvsem v vlažnih območjih, gozdovih in na robovih močvirij. Aronija je izjemno odporna na nizke temperature, saj je v preteklosti prenesla tudi do 45 stopinj Celzija pod lediščem, kar je izjemen dosežek za rastlino. Zaradi tega so jo sadili tudi na najbolj mrzlih območjih Skandinavije in Rusije. Da gre za sila odporno rastlino priča desjtvo, da je odporna tudi na sušo, bolezni in škodljivce.

Plodovi aronije so tisti, ki poberejo največ slabe. Bogati so z vitamini, folno kislino in barvili antociani. Že več desetletij se aktivno predelujejo v izdelke za krepitev imunskega sistema, višanje nivoja energije in ustavljanje procesov staranja.

V preteklosti so aronijo gojili in uporabljali že domorodci Severne Amerike.

Zakaj je aronija tako odlična?

Aronija oziroma uživanje le te se priporoča za krepitev imunskega sistema, obrambo pred virusi, preprečevanje bakterijskih infekcij, vnos zdravilnih in hranljivih snovi in izboljšanje počutja. Priporoča se predvsem nosečnicam, sladkornim bolnikom, osebam z visokim holesterolom, osebam z visokim krvnim tlakom in slabokrvnim osebam. Poleg tega ima blagodejen vpliv na celjenje ran, elastičnost ožilja, krvni pritisk in splošno počutje.

ORAC vrednost je zmožnost absorpcije prostih radikalov. Kratica ORAC v tem primeru pomeni Oxygen Radical Absorption Capacity, aronija pa se lahko pohvali z največjo vrednostjo. Tu je vredno omeniti, da je priporočen dnevni vnos 1670 enot, aronija pa jih ima približno 1660 na 100 gramov ploda. Je izboljšana različica borovnice, brusnice in granatnega jabolka in kot taka predstavlja najboljši antioksidant v naravi.

Plodovi aronije so bogati s hranljivimi in zdravilnimi snovmi, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje in telo. Atonija je bogata z vitamini (A, C, B, E, P), železom, kalcijem, jodom, bakrom, manganom, kalijem, kobaltom in molibdenom. Med vitamini je pomemben zelo redek vitamin P, ki spodbuja absorpcijo vitamina C, kalija, mangana, joda, fosforja, kalcija in betakarotena v telesu.

Aronija vsebuje tudi veliko količino antocianina, barvila. Največ ga najdemo pod lupino in v lupini ploda, saj z njim plod ščiti svojo notranjost pred UV žarki. Zaradi tega barvila in naravnih priboljškov je uživanje aronije tudi odlična izbira pri ustavljanju procesov staranja in izboljšanju antiseptičnih procesov. Tu so še biofenoli, tanini in flavonoidi.

Aronija na domačem vrtu

Omenili smo že, da je aronija zelo odporna rastlina, ki raste praktično povsod. Kljub temu pa je najbolje optimizirati njeno rast, za kar ji priskrbimo sončno lego. Ob suši ji dodamo organsko zastirko, mraz sam pa ji ne bo predstavljal nobenih težav. Da bodo plodovi čim boljši poskrbimo, da je zasajena globoko in to v čim bolj rodovitno zemljo. Najboljši dodatek je vedno domači kompost, ki ga dodamo globoko v zemljo. Aronijo sadimo spomladi in jeseni, razdalja med vrstami rastline pa naj bo med 1,5 in 2,5 metra.

Da se bo lahko grm aronije obrastel z močnimi poganjki, ji izrezujemo starejše veje in krajše poganjke na približno štiri brste. Koreninske poganjke, ki jih je ustvarila rastlina, moramo sproti odstranjevati. Brez težav jih lahko uporabimo za začetek nove aronije. Zaradi svoje lepote v jesenskem času, je aronija tudi čudovita okrasna rastlina za domači vrt.

Plodovi aronije zorijo v drugi polovici avgusta, pametno pa jih je zaščititi z mrežo proti pticam. Najprej bodo plodovi rdeči, nato pa se bodo pobarvali črno (če gre za črnoplodno aronijo). Pri rdečeplodni aroniji pa bodo kasneje obarvani v rdeče-črni barvi.

Aronija je zelo odporna proti suši in mrazu, pokazala pa se je tudi kot zelo odporna proti škodljivcem in raznim boleznim. Brez težav jo tako lahko uporabljamo za ekološko pridelavo, kasneje pa uporabimo za domače izdelke, kot sta sok in marmelada iz aronije.

10 pozitivnih učinkov aronije

 • izboljševanje prebave
 • antidiabetični učinek
 • upočasnjevanje staranja
 • krepitev imunskega sistema
 • blagodejni vpliv na srce in ožilje
 • razstrupljanje telesa
 • zaviranje določenih vrst raka
 • ustavljanje okužb sečil
 • preprečevanje nastanka sive mrene
 • izboljšanje splošnega počutja
Kako lahko aronijo gojimo doma in si iz nje pripravimo sok ali marmelado

Kako lahko aronijo gojimo doma in si iz nje pripravimo sok ali marmelado

Sok iz aronije in marmelada iz aronije

Za pripravo soka iz aronije boste potrebovali:

3 litre vode

1,5 kg očiščene aronije

1 kg sladkorja

1 vanilijev sladkorja1 sok limone

Postopek priprave soka iz aronije

Kilogram in pol plodov aronije očistimo in zemljemo, nato pa jim dodamo pol litra vode. V loncu med stalnim mešanjem pustimo, da mešanica zavre. Dodamo kilogram sladkorja in sok limone, nato pa pustimo vreti še približno dvajset minut. Skozi gosto cedilko mešanico precedimo, ostankov pa ne zavržemo. Precejenemu soku dodamo še preostanek vode in ponovno pustimo vreti približno dvajset minut, ko se bo pena mešanice povrela.

Iz ostankov, ki so ostali pri precejanju, lahko ustvarimo tudi marnelado oziroma džem iz aronije.

Za pripravo marmelade iz aronije boste potrebovali:

1 vanilijev sladkorja

½ soka in lupine limone

ostanki aronije pri precejanju soka

sladkor po želji

Postopek priprave marmelade iz aronije:

Ostankom oziroma drožem aronije dodamo sok limone in lupino limone. Dodamo še vanilijev sladkor in navadni sladkor po želji. Če želimo se lahko sladkorju izognemo, kar pa bo spremenilo tudi končni okus marmelade. Prilijemo približno deciliter kuhanega soka iz aronije in ob mešanju kuhamo približno petnajst minut. Nastalo mešanico dodamo v kozarce in skupaj s sokom, ki je zdaj v steklenicah, postavimo v hladilnik in ohladimo.

Pomembno! Sok aronije se uživa v manjših količinah in ni namenjen pitju za žejo.

Kako uživati sok iz aronije?

Kot smo omenili na koncu prejšnjega poglavja, sok aronije ni namenjen pitju za žejo. Pije se v manjših količinah, saj gre veliko bolj za zdravilo, kot pa pijačo. Odvisno od koncentracije, proizvajalca in soka samega uživamo na različne načine. Načeloma se starejšim priporoča 50 ml, dvakrat na dan. Kljub temu pa je nujno prebrati navodila, če je bil sok aronije kupljen pri uradnem prodajalcu, v lekarni oziroma trgovini.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com