• C Novo mesto
 • 23:14
 • Sre, 28.02.2024

Zgradite si bazen na vašem domačem vrtu

V poletni vročini si ne želimo nič drugega kot kozarec mrzle pijače in bazen. Takrat namreč hrepenimo po pravi in hitri osvežitvi. Pa ste pomislili tudi na to, da bi imeli na vrtu svoj lasten bazen? Izbira ustreznega bazena ter njegova gradnja zagotovo ni mačji kašelj, zato vam bomo v današnjem članku skušali podati čim več informacij, ki jih potrebujete za to, da bi tudi vaš vrt krasil čudovit bazen.

En bazen ni enak drugemu. Bazeni se med seboj ločijo glede na velikost, tehniko gradnje in svojo obliko. Tako lahko izbirate med pravokotnimi, ovalnimi, okroglimi bazeni ter bazeni drugih oblik. Oblika je odvisna tudi od tega, kam želite bazen postaviti. Glede na tehniko izgradnje poznamo več vrst bazenov. Predvsem se delijo na vgradne in montažne bazene, montažni bazeni pa so lahko vgradni montažni ali prostostoječi.

Za bazen potrebujemo tudi dodatno opremo ter izdelke za gradnjo. Sem štejemo vgradne elemente, bazenske robnike, steklene mozaike, PVC folije, sončne kolektorje in še bi lahko naštevali.

Bazen: vrste

Bazen

Montažni bazen lahko kupite v vseh večjih trgovskih hišah, omogoča pa izredno hitro postavitev po ugodni ceni. Montažni bazen je v večini primerov sestavljen iz kovinskih obodov in notranje obloge. Prav zaradi tega si takšen bazen lahko postavite le v nekaj urah. Postavite ga lahko na travnato, peščeno ali betonsko podlago. Lahko ga postavite prosto ali pa ga deloma oziroma povsem vdelate v podlago. Cenovno je tak bazen najbolj ugoden, z običajno čistilno napravo in vsaj osnovno opremo znaša od 7.000 – 9.000 €.

Liner bazen je lahko zgrajen iz betona, betonskih zidakov ali pa iz močnih pločevinastih elementov. Stena je pravzaprav lahko postavljena iz česarkoli, mora pa biti dovolj močna, da bo kos pritisku vode. V zadnjem času se vedno bolj uporabljajo stiroporni zidaki za gradnjo obodnih sten bazena. Le-ti omogočajo hitro gradnjo ter dobro toplotno izolacijo. Povprečna cena liner bazena se giblje med  12.000 € – 35.000 €

Poliestrski bazen se v večini primerov vkoplje v tla. Ponaša se z zelo lepimi oblikami in gladko zaokroženimi vogali, odlikuje ga enostavna gradnja ter vzdrževanje. Ne smemo pozabiti tudi na dolgo življenjsko dobo. Prva zaradi teh lastnosti je poliestrski bazen odlična izbira za gradnjo domačega bazena. Tudi njegova cena je  bolj ugodna, giblje se med 15.000 in 45.000 evri.

Preden smo imeli na voljo nove in cenejše tehnologije, smo vedno gradili betonski bazen. Še vedno velja, da je tak bazen najboljši, seveda pa je tudi precej drag. Pri gradnji teh vrst bazenov je potrebno biti pozoren na vsako najmanjšo napako, saj se nam le-ta izredno hitro maščuje. Bazen je lahko poljubnih oblik, največkrat je obložen s keramičnimi ploščicami ali pa pobarvan s posebno barvo za bazene. Za betonski bazen in njegovo gradnjo boste odšteli od 35.000 – 50.000 € in več.

Inox bazen je najnovejši način gradnje bazena, pri tem kot gradbeni material uporabljamo plemenito jeklo. Glavna prednost takšnega bazena je izredna vzdržljivost in možnost prilagajanja izdelave. So pa žal inox bazeni najdražji, cene se v povprečju gibljejo med  55.000 – 90.000 € in več…

Bazen: kaj je še dobro vedeti

Bazen

 • Najbolje bo, da gradnjo bazena začnemo jeseni, ko je zemlja še suha.
 • Za zasebne bazene, velike do 60 kvadratnih metrov, v Sloveniji ne potrebujemo gradbenega dovoljenja.
 • Optimalne velikosti bazena ni, vse je odvisno od naših želja in potreb.
 • Bazen stane, saj troši elektriko in vodo, pa tudi kemikalije. Tako so stroški obratovanja odvisni od velikosti in uporabe. Primer: za bazen velikosti 8 x 4 metre boste morali na leto odšteti približno 300 evrov.
 • Pomembno je tudi to, da bazen redno čistimo in vzdržujemo. V njem se nabirajo iglice, listje, lahko se najde tudi kakšen črv. Čistimo ga lahko z ročnim sesalnikom ali pa na primer z roboti. Na voljo  so tudi čistilni sistemi. Poskrbite tudi za to, da boste bazen vedno zaščitili s pomično streho ali s čim podobnim.

Bazen: kako poteka njegova gradnja?

 1. Izdelava dna bazena. V talno ploščo bazena se najprej vgradijo vodni efekti, takšni in drugačni odtoki, povratne cevi in podobno.
 2. Temu sledi izdelava sten bazena. Najprej se izdela notranja opažna stena, šele nato tudi zunanja opažna stena. Opažni material mora biti takšen, da se lahko v njem vrtajo vrtine. Tako so plastični ali kovinski opaži bistveno manj primerni.
 3. Polaganje cevi okrog bazena in toplotna izolacija. Okoli bazena se napeljejo prav vse cevne instalacije, ki so potrebne za delovanje bazena. Nato se baze

  Bazen

  n zasuje.

 4. Priprava bazena za polaganje zaključnega sloja. Bazen moramo hidroizolirati s posebnimi masami.
 5. Zaključni sloj v bazenu. Tu gre za polaganje ploščic ali mozaika. Lahko uporabimo stekleni mozaik, različne kamnite obloge in podobno.

Na splošno je potrebno veliko pozornosti nameniti pravilni vgradnji elementov v stene in tla bazena. Od pravilne gradnje je namreč odvisno to, kako bo bazen na koncu izgledal.

Pripravila: Monika M.

 

Zgradite si bazen na vašem domačem vrtu
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.