• C Novo mesto
  • 12:44
  • Sre, 18.05.2022

Blitva je fantastična vrtnina in živilo

Blitva velja za vsestransko živilo. V naši prehrani lahko blitva predstavlja veliko prednosti, ne le zaradi njenih vsebnosti, ampak drugih lastnosti. Zaradi raznolikosti bo tak tudi ta prispevek, ki bo opisal blitvo od A do Ž. Od kod izhaja blitva? Kdaj in kako sadimo blitvo? Kako blitvo pripravljamo in shranjujemo ter mnogo drugih zanimivosti o tem živilu. Da pa lepega o blitvi ne bo prekmalu konec smo priložili še nekaj receptov in idej o blitvi, da ne bo na krožniku le blitva s krompirjem, ki je že sama po sebi dovolj okusna. Vse o blitvi torej.

Kako smo naleteli na blitvo?

Blitvo poznamo že mnogo stoletij, saj so jo v svoji kulinariki uporabljala antična ljudstva, kot so Grki in Rimljani. Prav zaradi tega sklepamo, da izhaja prav iz njihovega področja – Sredozemlja. Veliko virov so v zadnjih letih našli tudi na področjih severne Afrike, makronezije in zahodne Azije. Le predvidevamo lahko, da so blitvo prav Rimljani oziroma Grki preselili po svetu.  Danes jo najdemo po celem svetu, saj blitva uspeva vse od Pekinga do Litve in dlje. Današnje pridelovalke blitve so predvsem sredozemske države, ki jim prištevamo še nekatere druge. Blitvo v trgovinah najpogosteje najdemo iz Italije, Francije, Švice in Španije.

Sam opis Blitve oziroma njenega latinskega imena Beta vulgaris je bil prvič zapisan leta 1753 s strani švedskega botanika Carla Linnaeusa. Omenjena vrsta oziroma razred je v osnovi tudi blitva, ki jo poznamo danes. Njena podvrsta vulgaris se razdeli na pet podvrst. Sladkorna pesa, špinača, rdeča redkev, redkev in blitva. Sama blitva je v strokovnih krogih poznana s precej imeni, saj splošni uživalec le te, ne ve natančno katero vrsto ima na krožniku. Blitva je preprosto blitva, čeprav v Sloveniji poznamo in sadimo nekaj različnih vrst.

Sajenje blitve v Sloveniji

Blitvo sejemo vse od aprila pa do septembra, nabiramo pa jo v poletnih in jesenskih časih od junija do novembra. Blitva velja za dvoletnico, ima velike svetleče liste z belimi ali rdečimi stebli in žilami (odvisno od vrste). V višino zraste skoraj en meter, blitvini listi do dolžine pol metra.

Blitva pri na uspeva na peščenih vrtnih tleh alkalne ali nevtralne pH vrednosti. Na kislih tleh blitva ne bo uspevala, precej težav bomo imeli s sajenjem blitve na kompaktnih glinenih tleh. Za svojo rast potrebuje tako imenovana odcedna tla, ki so obenem tudi globoka. Sonce ji vsekakor ne škodi, tudi področje z delno senco ji ugaja. Kot smo omenili lahko blitvo sadimo v skoraj celotnem obdobju, saj uspeva vse od visokih temperatur do petnajst stopinj Celzija pod ničlo. Najboljše se bo počutila pri šestnajstih stopinjah Celzija.

Sajenje blitve je enostavno

Sajenje blitve je enostavno

Kako jo sadimo?

Blitvo sadimo na urejene grede. Vsako seme mora imeti vsaj trideset centimetrov prostora, med vrstami pa naredimo še deset centimetrov več razmaka, torej štirideset. Semena bodo vzklila zelo hitro, njena trpežnost pa jo bo ohranila tudi preko zime, kar bo za nas pomenilo, da jo lahko pobiramo tudi leto kasneje. Blitva v času rasti ni zelo zahteva. Odstranjujemo ji plevel, redno jo gnojimo in zalivamo. To je vse. Nekaj pomoči pri plevelu in vlagi nam vsekakor lahko prispeva zastirka. Dodatna informacija: Če blitvi pustimo, da zasveti, bo semena širila sama. Če je to nekaj, kar bi želeli od svojega pridelka, potem odlično.

Po osmih (tudi do dvanajst) tednih lahko pričnemo s pobiranjem blitve. Če bomo liste porezali tri centimetre nad tlemi, bodo tam odgnali novi listi. Blitva se lepo ujame z drugimi vrtninami, kot so zelje, korenje, čebula, fižol, endivija, glavnata solata in cvetača.

Kako se shranjuje blitvo?

Shranjevanje blitve je enostavno, enako kot bi to počeli s špinačo. Blitvo za ozimnico preprosto skuhamo, kot bi jo želeli pripraviti, a spremenimo zadnje korake. Ko je blitva skuhana, jo hitro ohladimo in narežemo na želeno velikost. Spravimo jo v vrečke ali posodice in zamrznemo. Kot smo že večkrat napisali je blitva zares enostavna in prijazna rastlina.

Blitva je ena izmed najbolj vsestranskih vrtnin

Blitva je ena izmed najbolj vsestranskih vrtnin

Kako pripravljamo blitvo?

Najpogosteje blitvo uporabljamo za prilogo, juhe, omake in zamenjavo za špinačo. Vsekakor blitva ponuja ogromno možnosti priprave, a je treba pred tem poznati tudi njene dobre hranilne lastnosti. Sto gramov blitve vsebuje manj kot dvajset kalorij, kar jo sicer uvršča med živila z najmanj hranilne vrednosti. Blitva je bogata z vitamini (A,B1, B2, B6, C), folno kislino, kalscijem, kalijem, magnezijem, fosforjem, oksalno kislino in železom. Vsaka od teh sestavin je lahko še kako zdravilnih za naše telo, velik učinek pa ima pri nosečnicah. Folna kislina bo pri nosečnicah zmanjševala tveganja za rojstvo otroka s spino bifido, velika porcija blitve pa bo poskrbela za več kot polovico priporočenega vnosa folne kisline v dnevu.

Recepti z blitvo

Blitvine lastnosti bodo najbolje izkoriščene, če jih užijemo. Da bo to le najbolj okusno, lahko blitvo pripravimo na mnogo različnih načinov. Najpogosteje je uporabljena kot priloga, juha in omaka, a v sebi skriva še mnogo drugega. Katere jedi lahko pripravimo iz blitve?

Juha iz blitve (za 2 osebi)

Za juho iz blitve potrebujemo 250 gramov blitve, pol litra jušne osnove ali vode, 1 jajce, 50 gramov naribanega sira in začimbe po izbiri. Blitvo operemo in skuhamo v malo vode s soljo. Odcedimo jo, nato sesekljamo in postavimo v skledo. Če želimo lahko dodamo razžvrkljano jajce. Prilijemo kozarec vode ali jušne osnove. Preostalo juho zavremo in dodamo blitvo z jajcem iz sklede. Na majhnem ognju mešamo dokler se malo ne zgosti. Tako, dobili smo juho iz blitve.

Blitva s krompirjem

Za pripravo blitve s krompirjem potrebujemo 500 gramov blitve, nekaj krompirjev, dva stroka česna, oljčno olje in začimbe. Krompir skuhajte v kockah in ga odcedite. Blitvo operemo, a še pred tem očistimo, ter narežemo. Liste na hitro skuhamo v vodi, stebla pa kuhajmo nekaj minut in odcedim. Blitvno zmešamo s krompirjem v skledi in dodamo strta stroka česna in začimbe. Polijemo z nekaj oljčnega olja in pred nami je klasična jed iz blitve, blitva s krompirjem. Največkrat se poda zraven rib ali drugega mesa, vsekakor pa se lahko uživa kot samostojna jed.

Druge ideje za recepte z blitvo

  • Blitvin puding
  • Kremna juha iz blitve
  • Narastek z blitvo
  • Jajčna omleta z blitvo
  • Fritati z blitvo
  • Mesne kroglice z blitvo

Zaradi raznolikosti in ne tako močnega okusa blitve jo lahko primešamo skoraj kateri koli jedi na svetu. Zgoraj so naštete le nekatere ideje, vsekakor pa lahko recepte prirejate popolnoma po svoje. Blitva je zares čudovito živilo iz katerega lahko nastanejo prave mojstrovine, zdaj je na vas, da jih ustvarite.

Blitva s krompirjem ni edina jed iz blitve, saj ta ponuja veliko možnosti kombiniranja z drugimi jedmi

Blitva s krompirjem ni edina jed iz blitve, saj ta ponuja veliko možnosti kombiniranja z drugimi jedmi

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

cvetličarna