• C Novo mesto
 • 00:21
 • Ned, 26.06.2022

Boxspring postelje so ključ do dobrega spanca

Boxspring postelje so v Sloveniji zelo priljubljene, njena priljubljenost pa še vedno narašča. Zaradi kraljevskega in nebeškega izgleda takih postelj, je njihova rast popularnosti precej logična. Ko je to pomešano še s kakovostjo izdelave in posledičnim dobrim spancem, je izbira dokaj jasna. Zdi se, da to velja za prav vsako reč, ki ima svoj dom v skandinavskih državah. Kaj torej sploh so boxspring postelje, katere prednosti in slabosti prinašajo ter koliko stanejo? Vse to izveste v nadaljevanju prispevka.

Kaj je Boxspring postelja?

BoxSpring, boxspring, box-spring ali kakršen koli drug način pisanja te izvedbe postelje. Vsak pomeni eno in isto – posteljo iz več platform, ki imajo svoje funkcije. Najpogosteje so ustvarjene iz treh delov – spodnji srednji in zgornji del. Osnova je največkrat kar leseni ali kovinski spodnji del. Na njem leži vzmetnica z vzmetenjem, ki sestavlja srednji del. Vrhnji oziroma zgornji del pa je posteljni nadvložek. Vsekakor je spodnji del tisto, kar predstavlja temelj celotne postelje in njeno konstrukcijo, a glavnina je v vzmetenju.

Spodnji del je najpogosteje izdelan iz lesa, včasih iz kovine. Celotna konstrukcija spodnjega dela Bospring postelje je namenjena kroženju zraka in prostor za vzmetenje. V primerjavi s posteljnim dnom, kjer se letvice po našo težo upogibajo po svoji površini, je tukaj zgodba drugačna. Več sto vzmeti skrbi za razbremenitev slehernega dela našega telesa. Več kot je vzmeti, bolj udobna bo postelja in boljši bo spanec. Še vedno bo potrebno izbrati želeno trdoto postelje, a del naloge je že opravljen. Zgornji del predstavlja nadvložek, ki ohranja čistost in higieničnost vzmetničnemu predelu in omogoča hitro menjavo rjuh. Možno ga je oprati v stroju in tako idealna za osebe z alergijami in tiste, ki imajo radi čisto posteljnino (torej vsi).

Boxspring postelja za boljši spanec in življenje

Spalnica je lahko le prostor za spanec in potemtakem izvrstne postelje ne potrebuje. Če pa ste oseba, ki da veliko na spanec in se zavedate pravega pomena spalnice, potem je postelja še kako pomemben aspekt tega prostora. Gre za prostor udobja, sproščanja in izražanja samega sebe. Mora biti primerna vam ter vaši boljši polovici. To je ena izmed prednosti boxspring postelj, saj je lahko razdeljena na polovico in tako omogoča dve različni vzmetnici, ki bosta prilagojeni dvema osebama. Spanje bo ponovno čudovito, čisto in učinkovito.  Prav to je tudi prednost, ki jo prinašajo take postelje. In ko je govora ravno o prednostih boxspring postelj, jih najdete v nadaljevanju. Prav tako najdete tudi slabosti, saj vsak izdelek prinaša nekaj slabosti. Vsekakor pa je vse odvisno od vsakega posameznega subjekta.

Prerez Boxspring postelje, ki razkrije njeno notranjost

Prerez Boxspring postelje, ki razkrije njeno notranjost

Prednosti Boxspring postelj

 • Visoka postelja, ki omogoča enostavno vstajanje in ležanje
 • Vse od sto vzmeti, ki poskrbijo za prilagajanje vsakemu telesu
 • Razbremenitev pritiska po telesu zaradi sloja
 • Porazdelitev telesne teže za kakovostni spanec
 • Možnost izbire različnih trdot vzmetenja
 • Prilagajanje vsakemu posamezniku in paru
 • Nadvložek, ki ga je možno odstraniti in očistiti brez vpliva na vzmetje
 • Kroženje zraka po postelji

Slabosti Boxspring postelj

 • Boxspring postelje spadajo med najdražje postelje
 • Ne omogočajo shranjevanja (predali,..)
 • Odvisno od različice je možno, da ni možno shranjevanje in čiščenje pod njimi

Cene Boxspring postelj

Boxspring postelje so narejene v večjih modelih, ki bi jih lahko povezali z zakonsko posteljo. Dimenzije 200×140 centimetrov pa vse tja preko 200×200 centimetrov. Tako se cene postelj razlikujejo vse od dimenzij, materialov, trdote in drugih dodatkov. Najnižja cena Boxspring postelje se bo tako gibala nekje med 500 in 700 evri, kjer jo boste pogosto našli tudi v akcijah in popustih. Srednja cena Boxspring postelj se nahaja med 700 in 1000 evri, visoka cena pa se bo nahajala vse tja od 1000 evrov navzgor.

Na ceno bo tako vplivalo tudi vse prej opisano – velikost, vzmetenje, materiali. V celotno ceno je potrebno všteti tudi morebitne postranske stroške, ki nastanejo pri nakupu postelje. Prevoz in montaža sta tista dejavnika, ki na to najbolj vplivata. Nikakor jih ne smete prezreti, saj lahko cena postelje naraste za nekaj desetakov.

Izbira postelje je izredno pomemben korak pri izboljšanju spanca

Izbira postelje je izredno pomemben korak pri izboljšanju spanca

Kako se izbira boxspring posteljo?

Postopek izbire postelje, četudi gre za drugačno izvedbo od zdajšnje, ni tako različno. Če ste omejeni s proračunom, potem bo izbira nekoliko težja, saj boste morali balansirati pod tem budgetom. V kolikor vas to ne bo oviralo, boste preprosto skočili k izbiri preostalih lastnosti vaše nove postelje. Katere lastnosti boste izbirali?

 • Velikost oziroma dimenzije postelje (višina, širina, dolžina)
 • Material ogrodja, posteljnine in vzmetnice
 • Tip vzmetnice, ki bo primerna vam
 • Barva postelje in drugi dodatki (nogice, vzglavna stranica,..)

Pri tipu vzmetnice vam bodo pomagali predvsem strokovnjaki v spalnih centrih, ki jih je tudi po Sloveniji že dovolj, da ne boste opravili več sto kilometrov vožnje. Pomagali vam bodo določiti pravo vzmetnico za vas ter s tem poskrbeli za izboljšanje kakovosti spanca in posledično vašega življenja. Glede na vaš način spanja, telo, želje in potrebe bo sestavljeno pravo ležišče, ki bo spremenilo vaš svet in spanec. Tip vzmetnice je možno prilagajati tudi parom, saj je lahko ena polovica take in druga polovica take konsistence. Prav zaradi tega so postelje boxspring zelo priljubljene pri parih, ki si želijo in potrebujejo drugačne vzmetnice.

Dimenzije celotne postelje bodo odvisne od tega ali na postelji spite sami oziroma v paru. Ker gre za posteljo, bo pomemben dejavnik tudi velikost celotnega prostora, najverjetneje spalnica. Le to bo vplivalo na dejstvo kako dolga in široka bo lahko postelja. Ne bo pa vplivalo na njeno višino, kar je tudi ena izmed dobrih lastnosti boxspring postelj, ki so visoke vse tja od 40 centimetrov in navzgor. Tako omogočajo lažje sedanje in vstajanje.

Material in barva naj se ujemata s celotno sobo, saj mora biti spalnica tudi estetsko dovršena. Večina postelj je že tako ali tako nežnih in nevpadljivih barv, kot so bež, bela, siva ali nežno rjava. Tako ne bodo pretirano vplivale na celotno podobo spalnice in bo okoli njih enostavno oblikovati. Tudi njena oblika, ki je precej tradicionalna, se ne bo pretirano razlikovala od vaših želj. Razlike bodo opazne le, če se boste odločili za dvignjeno posteljo, ki bo omogočalo čiščenje tal in dvignjeno vzglavje, ki je prav tako priljubljeno.

Boxspring postelja je lahko raznolika in prilagojena vašim potrebam ter željam

Boxspring postelja je lahko raznolika in prilagojena vašim potrebam ter željam

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

dolenjske toplice