• C Novo mesto
  • 15:35
  • Pon, 25.09.2023

Centralno ogrevanje in alternative za sodoben dom

Centralno ogrevanje je bilo še desetletje ali dve nazaj najbolj praktična izbira. Danes pa centralno ogrevanje marsikdo zamenja s sodobnejšimi tehnologijami. Katere so primerne in kaj jih odlikuje, so nam pojasnili v podjetju Dulc.

Centralno ogrevanje ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, ravno tako kot tudi drugi načini, s katerimi se ogrevamo v hladnih dneh in morda tudi hladimo v vročih. Klasično centralno ogrevanje je pri novogradnjah vse bolj redko, saj se je pri njih smiselno odločiti za bolj praktične in tudi bolj zelene načine zagotavljanja toplote v domu. Zanj pa se pogosto odločamo pri prenovah starejših stavb, kjer je že prisoten star sistem za centralno ogrevanje, pa tudi v primeru, da imamo na voljo lastna polena ali biomaso. Vendar velja tudi v teh primerih razmisliti o vseh možnostih.

Centralno ogrevanje je najbolj razširjen del ogrevanja.

Centralno ogrevanje je sicer najbolj razširjen način ogrevanja, pa naj gre za enodružinske ali tudi večje stanovanjske ter poslovne stavbe. Zanj je potrebno izbrati primeren vir energije oziroma gorivo, ki nam zagotavlja toploto, potrebujemo pa običajno kotel, napeljave, ogrevalna telesa in termostat, s katerim skrbimo za nadzor in uravnavanje temperature. Sodobno centralno ogrevanje nam omogoča, da poskrbimo za popoln nadzor tudi na daljavo, torej je ogrevalni sistem del tako imenovane “pametne hiše”.

V podjetju Dulc d.o.o. iz Škocjana poskrbijo za vse vrste ogrevalnih sistemov – uredijo toplovodne oziroma vročevodne instalacije, radiatorsko ogrevanje, talno ogrevanje, stensko ogrevanje, ponudijo vam lahko toplotne črpalke in solarne sisteme, še posebej pa so ponosni na sistem Solinterra, ki zagotavlja najbolj sodobno ogrevanje, hlajenje in shranjevanje energije.

 

Centralno ogrevanje z mislijo na okolje in stroške
O tem, kakšno centralno ogrevanje izbrati, moramo razmišljati dolgoročno. Vsi si želimo, da zaradi naših potreb po toploti ali hladu okolje ne bi bilo pretirano prizadeto, kajne? Ravno tako lahko trdimo, da nam je vsem v interesu, da v kurilni sezoni za potrebe toplega doma porabimo čim manjši delež družinskega proračuna. Bi radi tudi vi prihranili?

Prav podjetje Dulc vam lahko omogoči, da boste s primerno izbiro načina ogrevanja poskrbeli za oboje. Centralno ogrevanje z uporabo zgolj klasičnih metod, torej z gorivi kot so polena ali kurilno olje, so preteklost. Če želite imeti sodoben dom, vam bodo ponudili sisteme, ki omogočajo čim večjo energetsko neodvisnost. Izkoristiti je potrebno naravne vire, ki so brezplačni. V prvi vrsti pri tem vsi pomislimo na energijo Sonca, dom pa lahko še dodatno zaščitimo pred ohlajanjem s pomočjo toplotnih barier, inovativnih zalogovnikov in uporabo materialov, ki se dobro ogrevajo in hladijo (tako imenovano aktivno betonsko jedro). Na naravo se je seveda mogoče obrniti tudi pri potrebi po učinkovitem hlajenju – to si lahko zagotovimo s podtalnico, geosondami ali površinskimi zemeljskimi kolektorji.

Vas zanima več?

Centralno ogrevanje je lahko tudi brezplačno.

Gotovo, kajti energetska samozadostnost bo v prihodnosti bistvena za gradnjo novih bivalnih in drugih prostorov, skoraj popolno energetsko neodvisnost za centralno ogrevanje pa vam Dulc d.o.o. omogoča že danes.

Centralno ogrevanje po meri
Trditi, da je najboljše centralno ogrevanje za posamezno stavbo oziroma dom neodvisno od pogojev, je vsekakor zmotno. Pri načrtovanju je potrebno upoštevati mnogo dejavnikov, ponudbo pa jim prilagoditi. Prednost podjetja Dulc iz Škocjana je prav v tem, da vam lahko takšne prilagoditve omogoči, saj nudi pester nabor načinov ogrevanja, vse od peči na elektriko, pelete, plin, lesno biomaso, olje in trda goriva, pa do toplotnih črpalk in solarnih sistemov. Centralno ogrevanje bo tako prilagojeno prav vašemu domu, vašim potrebam in željam. Izbirali boste lahko tudi znotraj posameznih sistemov, tako se lahko na primer pri toplotni črpalki odločite za sistem, voda – zrak, voda – zemeljski kolektor, voda – geosonda ali voda – podtalnica. Enako velja za prenos toplote in grelna telesa. Ne želite radiatorjev, ki bi kvarili videz vašega novega doma? Ni težave, saj jih sploh ne potrebujete. Stensko in talno centralno ogrevanje bosta poskrbela za prijetno topel dom, pri katerem ni motečih grelnih elementov.

Obstaja več različnih sistemov centralnega ogrevanja:


Ste že slišali za sistem Solinterra?
Kot pove že samo ime, Solinterra za centralno ogrevanje izkorišča sonce (sol) in zemljo (terra). Gre za sistem, ki temelji na delu luksemburškega znanstvenika s področja fizike Edmonda D. Kreckeja, ki je patentiral množico naprednih sodobnih izumov. Za uresničitev in nadgradnjo njegovih patentov je poskrbelo podjetje Dulc. Dovršen razvoj je prinesel sistem Solinterra, katerega bistvo je, da za ogrevanje in hlajenje stavb izkorišča tako toploto sonca kot toploto pod površjem zemlje.

Ideja je preprosta, a za njeno uresničitev je bilo potrebnega veliko tehnološkega znanja. Osnova je dejstvo, da se pod zemljo in tudi na primer v kletnih prostorih ves čas ohranja enaka temperatura, nekje okoli 10 stopinj Celzija. Če zagotovimo, da se s to temperaturo oskrbi zunanje stene stavbe, se ustvari tako imenovana toplotna bariera, poraba energije pa v nadalje ni več odvisna od zunanje temperature, temveč od razlike med notranjo temperaturo in temperaturo bariere.

Prvi korak je torej pomoč, ki nam jo naravno ponuja zemlja. A 10 stopinj seveda ni dovolj – temperaturo je potrebno dvigniti, za kar je znotraj sistema v nadaljnje poskrbljeno z izkoriščanjem toplote sonca.

Dulc d.o.o. daje dokaze, ne obljub
O učinkovitosti sodobnega ogrevanja nam ni potrebno ugibati, odločitev pa ni treba utemeljevati na podlagi obljub. Pri instalacijah Dulc lahko postrežejo s konkretnimi podatki, ki temeljijo na izjemnih izkušnjah. Sistem Solinterra, ki že zadostuje zahtevam prihodnosti, jemlje dih s svojo učinkovitostjo v stavbi MIC Nova Gorica. Velik objekt z več kot 5.100 kvadratnimi metri uporabnih površin, naj bi po prvotnih izračunih za ogrevanje, hlajenje in zračenje porabil 110 tisoč evrov letno. Odločitev, da izberejo inovativne in zelene sisteme, pa je že v prvem letu obratovanja stavbe prinesla neverjetne prihranke. Solinterra je prihranila 91 tisoč evrov!

Poiščite kakovost
Bi radi za centralno ogrevanje in hlajenje doma tudi vi letno porabili čim manj ali kar skoraj nič? Želite zamenjati svoj stari kotel z okolju prijaznejšim, morda pa tudi toplotno črpalko? Želite ob prenovi doma odstraniti radiatorje in poskrbeti za talno centralno ogrevanje?  

Izpolnite spodnje povpraševanje in prejeli boste nasvet glede cenovno ugodnega in energetsko učinkovitega sistema za centralno ogrevanje vašega doma:

S prijavo se strinjam s splošnimi pogoji.