• C Novo mesto
  • 11:53
  • Čet, 22.02.2024

Čiščenje pečice, ki bo dejansko uspelo! Nasveti in VIDEO

Čiščenje pečice je prav zabavno opravilo, če ga izvajamo redno in temeljito. Ko pa pustimo pečici, da nabira umazanijo, se nam bo med čiščenjem pečice verjetno zmešalo. V prispevku smo pripravili številne nasvete za čiščenje pečice, ki vam bodo zagotovili čisto, higiensko in vztrajno pečico, ki se je ne boste sramovali.

Za čiščenje pečice pripravite prave pripomočke

Pred začetkom postopka čiščenja pečice zberite vse potrebne pripravke. To lahko vključuje čistilo za pečico (bodisi kupljeno ali domače), sodo bikarbono, beli kis, čistilno gobo ali krtačo, vlažno krpo in gumijaste rokavice. Če imate že vse pripravljeno, bo postopek čiščenja učinkovitejši.

Odstranite rešetke pečice

Odstranite rešetke iz pečice. Če jih očistite ločeno, jim lahko posvetite pozornost, ki jo še kako potrebujejo. Na stojalih se lahko nabere precejšnja količina umazanije in maščobe, zato je celoten postopek lažje obvladljiv, če jih očistite ločeno.

Odstranite odpadke, ki se komaj držijo pečice

S plastično ali silikonsko lopatico postrgajte morebitne ostanke ali zažgane delce hrane s sten in dna pečice. Ta korak pomaga, da se znebite večjih, ohlapnih delcev, preden nanesete kakršno koli čistilno sredstvo.

Čiščenje pečice zavzema vse podrobnosti

Čiščenje pečice zavzema vse podrobnosti

Nanesite čistilo za pečico

Če uporabljate komercialno čistilo za pečico, upoštevajte navodila za uporabo izdelka. Za naravno alternativo ustvarite pasto s sodo bikarbono in vodo. Pasto razporedite po notranjih površinah, pri čemer se osredotočite na področja s trdovratnimi madeži ali zapečenimi ostanki. Pustite stati nekaj ur ali po možnosti čez noč.

Očistite rešetke za pečico

Medtem ko čistilo za pečico opravlja svoje delo, se posvetite rešetkam pečice. Namočite jih v toplo milnico ali mešanico kisa in sode bikarbone. Kombinacija tople vode in čistilnih sredstev bo pomagala zrahljati umazanijo. Z gobo ali krtačo temeljito zdrgnite rešetke in tako zagotovite, da odstranite vse nakopičene ostanke.

Obrišite notranjost

Ko je čistilo za pečico ali pasta iz sode bikarbone delovala, z vlažno krpo ali gobo obrišite notranje površine. Posebno pozornost posvetite vogalom, špranjam in območjem s trdovratnimi madeži. Za trdovratna mesta boste morda morali uporabiti čistilno ščetko ali staro zobno ščetko.

Uporabite kis za trdovratne madeže

Za posebej trdovratne madeže ali pike zmešajte enake dele vode in belega kisa v steklenički z razpršilom. Raztopino nanesite na obarvana področja in pustite nekaj časa stati. Kislost kisa pomaga razgraditi trdovratne ostanke. Nato obrišite z vlažno krpo.

Očistite steklo pečice

Če ima vaša pečica steklena vrata, zmešajte sodo bikarbono z vodo, da dobite pasto. Pasto razporedite po kozarcu, pri tem pa bodite pozorni na madeže z zapečeno umazanijo. Pustite nekaj časa stati, preden ga drgnete z neabrazivno gobo ali krpo. Čiščenje stekla pečice zagotavlja jasen pogled v notranjost.

Temeljito sperite

Ko obrišete vse površine, temeljito sperite morebitna čistila. Ostanki kemikalij lahko med kuhanjem povzročijo neprijetne vonjave ali celo škodljive hlape. S čisto in vlažno krpo odstranite morebitne ostanke.

Zamenjava rešetk za pečico

Ko je notranjost pečice čista in suha, zamenjajte rešetke pečice. Prepričajte se, da so popolnoma suhi, da preprečite rjavenje.

Redno vzdrževanje in čiščenje pečice

Za lažje čiščenje v prihodnje razmislite o tem, da na dno pečice postavite pekač ali podlogo za zbiranje razlitja. Takoj pobrišite razlito, da preprečite, da bi se zapekla na površine. Redno vzdrževanje pomaga ohranjati pečico v dobrem stanju in preprečuje prepogosto globinsko čiščenje.

Nasveti za čiščenje pečice

Nasveti za čiščenje pečice

Prezračite območje

Pri uporabi komercialnih čistil za pečice poskrbite za dobro prezračevanje kuhinje. Odprite okna ali vklopite izpušni ventilator, da razpršite hlape. Upoštevanje varnostnih ukrepov, vključno z nošenjem rokavic, je ključnega pomena pri delu s čistilnimi izdelki.

Odpravite trdovratne madeže z limono

Za trdovratne madeže, predvsem na notranjih površinah pečice, prerežite limono na pol in z njo podrgnite po madežih. Naravna kislost limone pomaga razgraditi trdovratne ostanke. Nadaljujte z brisanjem območja z vlažno krpo.

Rešetke za pečico namočite čez noč

Močno umazane rešetke pečice lahko čez noč namočite v kopalni kadi. Napolnite kad s toplo vodo in dodajte tableto za pomivalni stroj ali skodelico sode bikarbone. To podaljšano obdobje namakanja lahko pomaga raztopiti maščobo in umazanijo, kar olajša čiščenje naslednji dan.

Metoda čiščenja s paro

Če ima vaša pečica funkcijo čiščenja s paro, jo izkoristite. Ta samočistilna metoda uporablja visokotemperaturno paro za zrahljanje in raztapljanje zapečenih ostankov. Za posebna navodila o uporabi funkcije čiščenja s paro sledite priročniku vaše pečice.

Preglejte in očistite tesnilo pečice

Ne pozabite pregledati tesnila na vratih pečice za morebitne delce hrane ali ostanke. Za temeljito čiščenje tesnila uporabite vlažno krpo ali gobo. Čisto tesnilo zagotavlja pravilno zadrževanje toplote in preprečuje izgubo energije.

Očistite zunanjost pečice

Razširite prizadevanja za čiščenje zunanjosti pečice. Obrišite nadzorno ploščo, gumbe in vse druge dostopne površine. Uporabite blago čistilo, primerno za zaključek pečice, in se izogibajte ostrim abrazivom, da preprečite poškodbe.

Preverite in zamenjajte žarnico v pečici

Vzemite si trenutek in preverite notranjo žarnico pečice. Če je umazan ali pregorel, ga zamenjajte. Jasna svetloba ni le praktična za spremljanje kuhanja, ampak tudi izboljša splošno čistočo in videz notranjosti pečice.

Ohranite dobro prezračevanje

Med čiščenjem in po njem zagotovite ustrezno prezračevanje vaše kuhinje. Odprite okna ali vklopite izpušni ventilator, da razpršite morebitne hlape čistilnih sredstev. Dobro prezračevanje je bistveno za vašo varnost in udobje.

Razmislite o storitvah profesionalnega čiščenja pečic

Če vaša pečica zahteva obsežno čiščenje ali če to opravilo raje prepustite strokovnjakom, razmislite o najemu profesionalnega servisa za čiščenje pečic. Te storitve uporabljajo specializirana orodja in čistila za doseganje temeljitega čiščenja, tudi težko dostopnih mest.

Pomembno! Izvajajte redni urnik čiščenja

Smo že zapisali, a vseeno. Vzpostavite reden urnik čiščenja, da preprečite nabiranje umazanije. Rutinsko čiščenje pečice vsakih nekaj mesecev, odvisno od uporabe, lahko naredi postopek manj zastrašujoče in zagotovi, da vaša pečica ostane v odličnem stanju.

Za preprečevanje uporabite obloge za pečico

Za lažje prihodnje čiščenje razmislite o uporabi neoprijemljivih oblog za pečico na dnu pečice. Te podloge lovijo razlite tekočine in jih je mogoče enostavno odstraniti za čiščenje. So praktična rešitev za zmanjšanje nereda in poenostavitev vzdrževanja.

Zavrzite stare ali pretečene predmete

Izkoristite to priložnost in preverite, ali je v pečici pozabljen predmet. Odstranite stare pekače, folijo ali obloge pečice, na katerih so se sčasoma morda nabrali ostanki. Zavrzite predmete, ki jim je potekel rok uporabe, da ohranite čisto in varno kuhalno okolje.

Avtor: ŽK, FOTO: kitchn.com, ovencleaning.com, handy.com