• C Novo mesto
 • 04:42
 • Pet, 02.06.2023

Detox: 5 korakov za enostavno razstrupljanje telesa

Detox je okrajšava za detoksikacijo oziroma razstrupljanje telesa, ki se ga lotevamo vedno pogosteje. Res je, da je naša okolica zelo onesnažena, vse od zraka do prehrane. Na zastrupljanje telesa vpliva nepravilna prehrana, nezdrav način življenja, malo gibanja, preveč alkohola in drugih škodljivih substanc. Prav zato se veliko ljudi odloča za detox, ki ga lahko dosežemo z nekaj različnimi pripravki ali spremembo življenjskega stila. Kaj je detox in katere nasvete je vredno upoštevati pri tem? Poleg odgovorov ponudimo še nekaj idej za detox v letu 2022.

Kaj je detox?

Detox je krajši naziv detoksikacije. Gre za razstrupljanje, ki v telesu povzroči izločanje strupenih ali toksičnih snovi. Čeprav je že naše telo narejeno, da nas razstruplja, pa te naloge včasih ne more opraviti tako hitro kot mi zastrupljamo. To nalogo imajo v našem telesu jetra, ledvice, koža, črevesje, maščevje, limfni sistem in pljuča. Razstrupljanje telesa uspeva samodejno le do določene mere. Takrat začne naše telo pešati, postanemo raztreseni, utrujeni in vse bolj nagnjeni k boleznim zaradi oslabljenega imunskega sistema.

Kdo naj izbere detox?

Razstrupljanje, detoks ali detox se priporoča vsem, ki so podlegli naslednjim simptomom:

 • manjka energije
 • slabo počutje
 • neprestana utrujenost
 • slab imunski sistem in veliko boleznijo
 • težave s prebavili
 • razdraženost

Načeloma se razstrupljanje ali detox priporoča vsaj dvakrat na leto. Za to stza najbolj primerna pomlad in jesen, lahko pa izberemo tudi poletje. Takrat je namreč na voljo veliko zelenjave in sadja.

Kdo naj ne izbere detoxa?

Sprašujete se, če obstajajo tudi osebe, ki se ne smejo razstrupljati oziroma to pri njih ni priporočljivo. So. To so nosečnice in doječe matere, diabetiki, osebe s psihičnimi motnjami in otroci do dvanajstega leta, ki še rastejo. Kljub naštetim primerom je vsak od nas drugačen in se je pred samim razstrupljanjem pametno posvetovati z osebnim zdravnikom, ki bo svetoval razstrupljanje ali dieto.

Detox in razstrupljanje ima dober vpliv na naše telo, nikakor pa se ne sme pretiravati

Detox in razstrupljanje ima dober vpliv na naše telo, nikakor pa se ne sme pretiravati

5 korakov za enostaven detox telesa

V nadaljevanju bomo predstavili pet enostavnih in sila preprostih korakov za domači detox. Zapomniti si je treba, da bo prvi in enostavni detox dokaj neinvaziven in še zdaleč ne bo tako naporen. Seveda je veliko odvisno od vaših želj in ciljev.

Pet enostavnih korakov za začetek detoxa

Pet enostavnih korakov za začetek detoxa

Pripravimo telo na razstrupljanje

Ko se odločimo, kdaj bo potekala detoksikacija, bomo načrtovati tudi pripravo na to obdobje. Priprava na detox je morda celo bolj pomembna kot sam detox. Poteka naj tri, štiri ali pet dni pred začetkom detoxa. Prične naj se vpeljava sveže in lahke hrane, ki naj bo brez živalskih sestavin. Prav zaradi tega se detoksa lotimo pomladi, poleti ali jeseni, ko je na voljo veliko zelenih in predvsem svežih sestavin. Bližje obdobju detoxa kot smo, več smoothijev in juh naj bo na jedilniku. V osnovi naj detox obstaja takole:

Jedilnik naj bo sestavljen iz: solate, zelenjavne sklede, juhe, smoothiji, veliko vode, zeliščnih čajev brez sladkorja, fermentirane hrane in pijače, semen in oreščkov.

Na jedilniku naj ne bo: ogljikovih hidratov, kave, kupljenih sokov, gaziranih pijač, sladkorja, sladil, sestavin živalskega izvora, cigaret, alkohola, stročnicin predelanih maščob.

Organizirajmo si dneve

Dnevna rutina je pozitivna sprememba v celem življenju, ne le pri razstrupljanju in jo je vredno implementirati v vsak dan. A najprej naj bo prisotna pri obdobju detoksikacije. Sestavimo si natančen urnik za jutro, dan in večer. Obstajajo štiri hitra vprašanja, ki postavijo meje organiziranja dni med detoxom:

Kako bo potekalo jutro?

Kaj se bo dogajalo med delovnikom?

Kako bo potekal prosti čas in kaj se bo dogajalo?

Kdaj bodo na vrsti obroki?

Detox ni le prehrana, je le del razstrupljanja

Razstrupljanje telesa je lahko le menjava prehrane, a naj ne bo le to. Gibanje, gibanje in gibanje. Brez zadostne količine gibanja, ne bo možno opraviti pravilnega razstrupljanja. Lahko se lotimo sprehodov, teka, joge, pilatesa ali drugih aktivnosti kot so športi. Kar nam je najljubše, saj je veliko pozornosti tudi na umirjenosti in želji. Poleg gibanja je pomembna tudi zadostna količina spanca, preko katere bo naše telo najbolje funkcioniralo.

Pozitiva med detoxom je ključnega pomena

V obdobje detoxa nikakor ne smemo vstopiti z negativnimi mislimi in prepričanjem ,da ne bo uspelo. Bodimo pozitivni in imejmo jasno postavljen cilj, ki je uspeh. Ni dolg nasvet za enostavno razstrupljanje ampak je morda najbolj ključen izmed vseh na tem seznamu. Pozitiva in ne negativa.

Pripravimo telo na konec detoxa

Tako kot smo se pripravljali na začetek detoxa, se moramo pripraviti na njegov konec. Začenjali smo počasi in s postopnim implementiranjem trše prehrane. Priprava telesa na konec detoxa naj prav tako poteka približno štiri dni. Telo in metabolizem je potrebno pripraviti na gosto hrano in če je le možno, pripravimo telo na bolj zdravo prehrano kot smo jo uživali pred samim detoxom.

Preprosti recepti za detox smoothije, ki jih lahko pripravi vsak

Preprosti recepti za detox smoothije, ki jih lahko pripravi vsak

Recepti za detox smoothie

Priprave smoothiejev so vedno enostavne, preprosto in bliskovito hitre. Potrebujemo želene sestavine in mikser, ki nam bo še kako prav prišel pri samem razstrupljanju. V nadaljevanju najdete recepta za enostaven smoothie.

Preprost zelen smoothie

Sestavine:

 • 1 kivi
 • 1 banana
 • ¼ kozarca ananasa
 • 2 stebli zelene
 • 2 šalici špinače
 • Kozarec vode

Postopek priprave:

Vse sestavine speremo pod tekočo vodo in postavimo v mikser. Premešajte dokler ne nastane smoothie v taki konsistenci kot si jo želite.

Smoothie iz jabolk in jagodičevja

Sestavine:

 • 1 šalica mešanih jagod
 • 1 veliko jabolko
 • 2 šalici špinače
 • Kozarec vode

Postopek priprave:

Vse sestavine speremo pod tekočo vodo in postavimo v mešalec. Premešajte dokler ne nastane smoothie v taki konsistenci kot si jo želite.

Smoothie iz banane in ananasa

Sestavine:

 • 1 šalica ananasa
 • 1 banana
 • 1 jabolko
 • 2 šalici špinače
 • Kozarec vode

Postopek priprave:

Vse sestavine speremo pod tekočo vodo in postavimo v mešalec. Premešajte dokler ne nastane smoothie v taki konsistenci kot si jo želite.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com