• C Novo mesto
  • 21:03
  • Sob, 18.05.2024

Dobri sosedje na vrtu izboljšajo rast in okus

Dobri sosedje na vrtu pomeni točno to, kar si mislite ali pa sploh ne. Ko govorimo o dobrih sosedih na vrtu mislimo pridelke oziroma zelenjavo in njihov odnos med seboj. Nikakor ne smemo zamenjati izraza dobri sosedje na vrtu z odnosom vrtičkarjev med seboj. Medtem, ko je tam odgovor le prijaznost, je pri zelenjavi zgodba drugačna. V prispevku smo razložili kdo so slabi in kdo so dobri sosedje na vrtu. Najdete tudi več kot dvajset vrst zelenjave ob katerih smo našteli slabe in dobre sosede na vrtu.

Kdo so dobri sosedje na vrtu?

Različna zelenjava ima različne koreninske sisteme, zaradi katerih bo različno izkoriščala tla oziroma zemljo. To lahko precej hitro vodi tudi v utrujenost tal. Dobri sosedje na vrtu so mešani posevki, ki bodo izboljšali okus pridelka, njihovo rast in vplivali na nekaj drugih dejavnikov. Dobri sosedje na vrtu bodo zapolnili sleherno ped tal, kar bo zmanjšalo izgubo vlage, obenem pa preprečilo razbohotenje plevela. Plevel se bo le ztežka naselil na gredi z mešanim posevkom in dobrimi sosedi. Slednji poskrbijo tudi za manjše število nastalih bolezni in škodljivcev na vrtu. Vse to in še več so dobri sosedje na vrtu. Kombinacije rastlin omogočajo posameznim zelenjavam, da izkoriščajo snovi, ki jih proizvajajo njihovi  sosedje Kaj pa v obratnem primeru?

Kdo so slabi sosedje na vrtu?

Slabi sosedje na vrtu so obratna slika dobrih sosedov na vrtu. Te zelenjave ne pašejo ena k drugi, saj snovi ne bodo dobro sodelovale na njihove sosede in tla. Tako lahko pride do slabše rasti, slabšega okusa ali pa do same rasti sploh ne pride. Za slabe sosede smatramo tiste rastline, ki zavirajo razvoj, ker izločki iz korenin neugodno vplivajo na sosednjo rastlino.

Vsi slabi in dobri sosedje na vrtu za vso zelenjavo

V nadaljevanju najdete slabe in dobre sosede na vrtu za več kot dvajset vrst zelenjave, ki se najpogosteje znajde na slovenskih vrtovih. Naj vam bo to v pomoč pri sajenju, saj lahko s tem izboljšate ali poslabšate končni izkupiček vaših vrtnin. Vsekakor je vredno preveriti zraven česa lahko sadite določeno vrsto zelenjave.

Pri sajenju nam je lahko v veliko pomoč to, da poznamo kdo so dobri sosedje na vrtu

Pri sajenju nam je lahko v veliko pomoč to, da poznamo kdo so dobri sosedje na vrtu

Dobri sosedje na vrtu za blitvo

Blitva se bo na vrtu odlično razumela s fižolom, grahom, cvetačo, rdečo peso in čebulo. Slabo pa se bo blitva razumela s kumarami.

Dobri sosedje na vrtu za brstični ohrovt

Brstični ohrovt bo na vrtu dober soses z blitvo, fižolom, grahom, zeleno, korenjem, solato in špinačo. Tista zelenjava, ki bo slab sosed ohrovtu pa je čebula.

Dobri sosedje na vrtu za bučke

Bučke se bodo odlično razumele s fižolom, čebulo, redkvicami, zeljem, korenjem in solato. Slabo pa se bodo bučke na vrtu razumele z rdečo peso in špinačo.

Dobri sosedje na vrtu za cvetačo

Dobri sosedje na vrtu za cvetačo so zelena, blitva, paradižnik in fižol. Cvetače ni pametno saditi ob čebulo, kolerabo, krompir in zeljnice.

Dobri sosedje na vrtu za čebulo

Čebula se bo odlično razumela s kumarami, korenjem, solato, bučkami, paradižnikom in rdečo peso. Slabo se bo čebula razumela s fižolom, grahom, redkvico in zeljem.

Dobri sosedje na vrtu za česen

Česna se saditi ob fižol in grah, pametno pa ga je saditi h kumaram, kolerabi, korenju, zeleni in paradižniku. Enako velja tudi za por.

Dobri sosedje na vrtu za fižol

Fižol ima veliko dobrih sosedov na vrtu. Med njimi so krompir, kumare, paradižnik, rdeča pesa, redkvice, zelena, zeljnice, šetraj, solata, koleraba in koper. Med slabimi sosedi za fižol pa so čebula, česen, por, korenje, grah in paprika.

Dobri sosedje na vrtu za kolerabo

Koleraba ima le enega jasnega slabega soseda na vrtu, to je zelje. Za kolerabo pa so dobri sosedje na vrtu grah, por, krompir, rdeča pesa, redkvica, zelena, solata, timijan, meta, paprika, fižol in špinača.

Dobri sosedje na vrtu za korenje

Tudi korenje ima le enega očitnega slabega soseda in to je zelena, pogosto celo fižol. Grah, česen, por, paradižnik, solata, čebula in redkvica pa so za korenje dobri sosedje na vrtu.

Dobri sosedje na vrtu za kumare

Slabi sosedje na vrtu za kumare so krompir, paradižnik in redkvice. Po drugi strani pa so za kumare dobri sosedje na vrtu čebula, koper, fižol, zelena, grah, zeljnice, por, rdeča pesa in solata.

Dobri sosedje na vrtu za melone

Če se odločate saditi melone, jih ne saditi ob bučke ali krompir. Vsekakor pa jih lahko sadite zraven fižola, graha, redkvic in rdeče pese.

Dobri sosedje na vrtu za papriko

Ena najbolj priljubljenih zelenjav ima nekaj dobrih sosedov na vrtu, kamor uvrščamo predvsem kolerabe in kumare. Slabo pa bo rasla, če bo posajena ob fižol in paradižnik.

Dobri sosedje na vrtu za paradižnik

Paradižniki so občutljivi in zato jih ni pametno saditi k grahu, kumaram, krompirju, papriki in koromaču. Dobri sosedje na vrtu za paradižnik pa so česen, por, korenje, redkvica, fižol, zelena, čebula in špinača.

Dobri sosedje na vrtu za rdečo peso

Rdečo peso lahko sadimo ob fižol, česen, kumare, kolerabo, čebulo, bučke in solato. Za razliko od dobrih sosedov na vrtu, ima rdeča pesa tudi nekaj slabih sosedov. To so visok fižol, krompir, por in špinača.

Dobri sosedje na vrtu za redkvico

Redkvico lahko sadimo ob grah, solato, fižol, korenje, paradižnik in špinačo, ki so njeni dobri sosedje na vrtu. Med slabe sosede za redkvico pa uvrščamo čebulo, rukola, zelje in kumare.

Dobri sosedje na vrtu za rukolo

Rukola spada med tiste zelenjave, ki imajo celo vrsto dobrih sosedov na vrtu. To so fižol, korenje, kumare, krompir, rdeča pesa, zelena, solata in špinača. Istočasno pa ima rukola tudi slabe sosede, ki so zelje, cvetača, brokoli, ohrovt, redkvica, repa in kitajsko zelje.

Dobri sosedje na vrtu za solato

Odvisno od vrste solate, a načeloma med dobre sosede na vrtu za solato prištevamo grah, kumare, zelje, redkvico, paradižnik, korenje, koromač in čebulo. Slab sosed za solato je lahko le zeleno, a je to odvisno od vrste solate.

Dobri sosedje na vrtu za špinačo

Špinače ne sadimo ob rdečo peso. K sreči ima špinača večje število dobrih sosedov na vrtu. To so krompir, zelje, špinača, koleraba, redkvica, paradižnik in zelena.

Dobri sosedje na vrtu za zeleno

Pogosto je bila do sedaj omenjena, saj ima obojega veliko. Slabi sosedje za zeleno so korenje, solata in krompir. Dobri sosedje na vrtu za zeleno pa so paradižnik, fižol, kumare, zelje, koleraba, por in špinača.

Dobri sosedje na vrtu za zelje

Česna, pora in čebula ne sadimo ob zelje. Vsekakor pa lahko ob zelje sadimo fižol, grah, zeleno, koper, kumare, rdečo peso, redkvico, paradižnik in solato.

Dobri sosedje na vrtu si bodo med seboj pomagali pri rasti in okusu

Dobri sosedje na vrtu si bodo med seboj pomagali pri rasti in okusu

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com