• C Novo mesto
  • 11:36
  • Ned, 13.06.2021

Vaš domači ljubljenček odkriva vašo osebnost

Prav mogoče je, da osebnost, ki jo poseduje vaš domači ljubljenček, odseva tudi vašo osebnost. Če želite poskrbeti, da bosta imela z vašim ljubljenčkom dober odnos, je nujno, da vajino medsebojno razmerje predstavlja dobro kombinacijo zaupanja, razumevanja, pa tudi avtoritete.

1. Avtoritativna osebnost še ne pomeni tudi avtoritete

Pomembno je, da imate s svojim ljubljenčkom odnos, ki temelji na zaupanju – če greste na sprehod s psom, je pomembno, da veste, da vas bo ta ubogal, ko bo to potrebno. Pri dajanju ukazov bodite dosledni in mirni. Pomembno je, da ne izgubljate živcev, saj bo to zmanjšalo vašo avtoriteto. Sploh na začetku, ko se z ljubljenčkom še privajata drug na drugega, je zelo pomembno, da pes v vas čuti pomirjujočo in dosledno avtoriteto.

Vaš domači ljubljenček čuti spremebe v razpoloženju in tonu glasu, zato bodite med treningom potrpežljivi in dosledni.

2. Priboljški naj ne postanejo nenehna navada

Na začetku si lahko pomagate s priboljški, ki bodo spodbudili zaželjeno vedenje – vendar naj to ne postane navada. Na začetku, ko mladička šele učite uboganja novih ukazov, kot je npr. “sedi“ in “lezi“, je povsem normalno, da si pomagate s manjšimi posladki, ki bodo nagradili zaželjeno vedenje. Po drugi strani pa bodite pazljivi, da ne boste priboljškov uporabljali ves čas – v takem primeru je namreč mogoče, da se pes ne bo odzval na vaša navodila, razen če bo pričakoval priboljšek. Tako boste ujeti v začaran krog, v katerem vas ne bo ubogal, razen če bo pričakoval nagrado.

3. Bodite dosledni pri uveljavljanju pravil

Če želite uveljaviti določeno vedenje – npr., če ne želite, da pes spi pa kavču – morate to navodilo upoštevati dosledno. Za treniranje vedenja je nujno, da ne povzročate zmede z različnimi navodili. Zato je pomembno tudi, da se vsi člani družine strinjajo glede načina, kako boste vzgajali mladička.

4. Bodite pozorni na potrebe vašega ljubljenčka, vezane na osebnost

Če ste le redko doma in nimate časa za dolge sprehode, morda ni najboljša ideja, da domov pripeljete velikega labradorca z ogromno energije, ki jo mora potrošiti na vsakodnevni ravni; v takšnem primeru je bolje, da imate majhnega psa, ki se hitreje utrudi, ali pa mačko. Preden domov pripeljete katerokoli domačo žival, je nujno, da razmislite, ali je vaš dom primeren dom tudi zanjo – če v svojem stanovanju ljubljenčku ne morete omogočiti vsega, kar potrebuje, je to pomemben dejavnik, ki ga morate odpraviti, še preden domačo žival pripeljete domov in zanjo prevzamete odgovornost.

Razmislite, ali lahko v svoj življenjski slog vpeljete spremembe, in ali ima morda smisel, da domov pripeljete drugo pasmo, ki se bo bolj skladala z vašim življenjskim slogom. Če npr. delate od doma, je odlično, da imate doma mačko, ki se rada crklja, in vam bo polepšala dolge urice pred računalnikom; če ste bolj športne narave, je to odlična priložnost, da domov pripeljete psa z veliko energije.

Vsakdo, ki ima doma ljubljenčka, se seveda zaveda, da ima vsaka žival svoj značaj. Nekatere mačke so plašne, druge pogumne; nekatere se ne marajo socializirati z neznanci, druge se rade crkljajo. Nikoli seveda ne morete vnaprej vedeti, kako se bosta z ljubljenčkom ujela, še preden začneta živeti skupaj, vendar je pomembno, da vključite v svojo odločitev osebne lastnosti ljubljenčka, še preden ga pripeljete domov. Izberite ljubljenčka s podobnim značajem kot ga imate vi, pa bosta oba pridobila mnogo koristi od energije in družbe drug drugega. Obstaja veliko živali, ki potrebujejo dom, vendar je pomembno tudi, da je ta dom primeren za njih in jim omogoča življenje v skladu z njihovimi potrebami – zato je pomembno, da domov pripeljete živalico, s katero se bosta ujemala v svojih potrebah.

Ko domov pripeljete domačo žival, na svoja ramena ne prevzamete odgovornosti samo za njeno hrano, veterinarja in zavetje, temveč tudi za njeno dobro počutje. Vsaka žival je zelo drugačna, in njene potrebe so odvisne ne le od njene fizične zgradbe, ampak tudi osebnosti. Zato je pomembno, da vedno vprašate po osebnosti živali, ki jo boste pripeljali domov, in zavetje ponudite tisti, ki ima podoben značaj kot vi oz. s katero se boste dobro dopolnjevali.

Dobro je, če se vaša osebnost ujema z osebnostjo vašega ljubljenčka.

Obstaja veliko dejavnikov, ki jih morate preveriti, preden v vaš dom pride domači ljubljenček:

  1. Ali imate v svojem stanovanju dovolj prostora za gibanje določenega domačega ljubljenčka?

Če boste domov prinesli  majhnega mladička, se vam bo morda zdelo, da ne potrebuje veliko prostora, pa vendar morate vzeti v zakup tudi to, do kakšne velikosti bo kužek zrasel. Čeprav je v tem trenutku le majhna kopica dlake, ki jo zlahka pestujete, bo morebiti zelo hitro zrasel in se povečal za dvakrat, trikrat, štirikrat. Še preden se to zgodi, je tako nujno, da v stanovanju uredite primeren prostor za njegov počitek.

2. Ali ste odstranili vse potencialno nevarne elemente iz njegovega dosega?  

To je še posebej ključnega pomena, če ste domov pripeljali mladička. V mnogo pogledih je skrb za majhnega kužka ali mucko podobna skrbi za dojenčka. Mladiček potrebuje veliko pozornosti in nege, in pripravljeni morate biti na vse mogoče scenarije. Trajalo bo tedne ali celo mesece, preden boste lahko začeli s toaletnim treningom, in v tem obdobju morate biti potrpežljivi.

3. Ali si boste lahko vzeli dovolj časa za domačo žival?

Nekatere živali so bolj samostojne od drugih, vendar vse živali potrebujejo vsakodnevno pozornost in čas. Pri psih je to še posebej res, saj potrebujejo sprehod večkrat na dan.

4. Ali so vsi člani gospodinjstva pripravljeni, da v njihov vsakdanjik vstopi domači ljubljenček?

Domača žival je velika odgovornost, in prepričani morate biti, da so vsi člani gospodinjstva pripravljeni na to odgovornost. Odraščanje z domačo živalico je odlična izkušnja za otroke, saj jih lahko nauči odgovornosti za drugo živo bitje, empatije, razumevanja in sočutja. Preden domov pripeljete novo domačo žival, se tako prepričajte, da so naloge skrbi za domačo žival jasno razdeljene, in da vsi otroci razumejo, kako skrbeti za domačo žival.

Veliko sreče!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash