• C Novo mesto
  • 19:52
  • Pon, 15.04.2024

Čas je za družabne igre

Igranje je aktivnost, ki človeku prinese užitek, hkrati pa otroku v procesu odraščanja pripomore k razvoju v celovito osebnost. Tako so družabne igre poznali že naši predniki, igrali smo jih kot otroci, po njih radi posežemo tudi kot odrasli.

Družabne igre

Družabne igre imajo za seboj častitljivo zgodovino. Tako nekatere zgodovinske najdbe govorijo o tem, da so jih igrali že pred 5000 leti na območju Egipta. Družabne igre tako najdemo v ostankih prav vsake civilizacije. Amerika, Afrika, Azija in Evropa – igre so se razvijale povsem samostojno, lahko pa so se tudi širile iz ene celine na drugo skupaj s trgovci in raziskovalci.  

Družabne igre in njihova zgodovina

Omenili smo že, da so se družabne igre igrale v večini kultur in v različnih obdobjih zgodovine, saj jih poznamo že okrog 5000 let. Za najstarejšo takšno igro velja igra Senet, ki so jo odkrili v grobnicah preddinastijskega Egipta. Igra Senet vključuje elemente sreče, Egipčani pa so verjeli v determinizem. Za zmagovalne igralce Seneta se je torej verjelo, da jih varujejo sami bogovi. Tudi umrlim so pogosto položili v grobnico tudi Senet.

Okrog leta 3000 pred našim štetjem se je v Egiptu pojavila še igra Mehen, ki so jo igrali na igralni površini v obliki kače. Približno 450 let kasneje so na območju sumerijskega mesta Ur igrali kraljevo igro Ur-a, ki je bila ena izmed prvih odkritih antičnih družabnih iger. V naslednjih 2 tisočletjih so se družabne igre pojavljale predvsem v poslikavah, na azijski kontinent pa se je ta vrsta iger razširila okrog leta 500 pred našim štetjem.

Kaj pa Evropa? Antični Rimljani so igrali šahu podobno igro okrog začetka našega štetja, ki se je imenovala Latrunculi. Najdemo tudi zapise o backgammonu podobni igri Ludus Duodecim Scriptorum. Nato se naprej v Severni Evropi pojavijo tudi tako imenovane Tafl igre, ki so jih okrog razširjali Vikingi. Leta 1283 je kastilski kralj Alfonz X naročil izdelavo knjige iger, ki opisuje 3 najbolj priljubljene španske igre tistega časa.

V dvajsetem stoletju pa je prišlo do izuma najbrž najbolj prepoznane predstavnice današnjih namiznih družabnih iger, ki sliši na ime Monopoly. Le-ta je spodbudila nastanek številnih podobnih finančnih iger. Za eno najpopularnejših iger velja tudi strateška igra Risk.

Družabne igre v Sloveniji

Pred letom 1900 so bile edine poznane družabne igre v Sloveniji ponarodele klasike, kot  na primer človek, ne jezi se, halma in mlin, tarok, črni peter, šah, remi, dama in podobno. Nato pa so proizvajalci iger začeli uvažati igre iz drugih držav, zato se je ponudba tujih družabnih iger zelo povečala. Danes praktično poznamo ogromno družabnih iger, ki so poslovenjene.

S spoznavanjem izvora in razvoja družabnih iger človek razkriva pozabljene modrosti. Žal so Evropejci v poznem 18. stoletju začeli na igranje družabnih iger gledati drugače. Družabne igre oziroma igranje družabnih iger je postalo dejavnost, ki je ravno nasprotna delu. Zato naj bi bile družabne igre primerne le za otroke. K sreči se je ta miselnost spremenila in dandanes takšne in drugačne družabne igre z veseljem igrajo tudi odrasli.

Družabne igre lahko razvrstimo  v 4 skupine:

Namizne družabne igre

Družabne igre, ki so podobne dami ali šahu v tem, da se igrajo na posebni podlagi, in sicer s figuricami, katerih premikanje je določeno s pravili igre, imenujemo namizne družabne igre. Večina takšnih iger je namenjena 2 igralcema ali pa 2 skupinama ljudi. Nekatere pa so namenjen tudi 3, 4, 5 itd. ljudem. Za namizne družabne igre je značilno to, da vsak igralec igra z določenim številom figuric, ki se razllikujejo od nasprotnikovih. Postavitev teh figuric je lahko že vnaprej določena z igro, nekatere pa lahko postavi igralec sam. Med igro si igralci izmenjujejo poteze, tisti igralec, ki prvi doseže v igri določen cilj, pa je zmagovalec.

Družabne igre

Igre s kartami za zbiranje

Takšna igra se nenehno širi ter razvija, na plan prihajajo vedno nove zakonitosti in elementi. Vsak igralec takšne družabne igre ima na voljo svojo zbirko kart oziroma kakšnih drugih pripomočkov. Že pred igro si pripravi določen nabor, ki ga potem uporablja med igro. Zbiranje in izmenjavanje pripomočkov je zelo pomemben del družabne igre.

Igranje domišljijskih vlog

Igralec se mora na igro dobro pripraviti in se s svojimi soigralci dogovoriti, kakšno vlogo bo imel. Pri tem mora dobro razmišljati, odveč pa ni tudi to, da igralec poseduje kar nekaj ustvarjalnosti.

Strateške igre s figuricami

Tu gre na primer za barvanje in sestavljanje figuric, izdelovanje terenov in maket, ki se bodo uporabljali pri igri.

Družabne igre in njihove značilnosti

Družabne igre

Učenje

Družabne igre ne služijo le preganjanju dolgčasa in zabavi, so tudi odlično didaktično orodje, zelo pogosto se zelo dobro izkažejo pri učenju tujih jezikov, zgodovine ali matematike.

Tekmovanje

Družabne igre predstavljajo tekmovanje v umskih sposobnostih.

Druženje

Prav gotovo je eden najpomembnejših razlogov za igranje družabnih iger prav to, da se družimo. Tako spoznavamo ljudi, ki sodelujejo v igri, pri tem pa skrbimo za svojo duhovno rast.

Hobi

Družabne igre lahko same po sebi predstavljajo tudi zanimiv konjiček.

Čeprav so družabne igre kot oblika zabave stare že več tisočletij, še vedno niso izgubile svoje sposobnosti, da za isto mizo združijo tako staro in mlado. Res je, da na tržišče prihajajo vedno nove in nove družabne igre, a ni se nam potrebno bati, da bi klasične igre utonile v pozabo. Želimo vam veselo igranje.

Pripravila: Monika M.

Čas je za družabne igre
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.