• C Novo mesto
 • 22:52
 • Pon, 04.03.2024

10 nasvetov za domači feng shui

Feng Shui ali feng šuj je tradicionalna kitajska praksa, ki vključuje urejanje okolja za ustvarjanje harmoničnega in uravnoteženega pretoka energije, znanega kot “qi” ali “chi”. Izraz “Feng Shui” v angleščini pomeni »veter in voda«, kar odraža pomen teh elementov v praksi. Cilj feng šuja je povečati pozitivno energijo v prostoru, hkrati pa zmanjšati negativne vplive, kar na koncu spodbuja zdravje, bogastvo in splošno dobro počutje.

Kaj je Feng shui

Kaj je Feng shui?

5 načel feng shuija

Teh pet načel, če jih uporabimo skupaj, tvori temelje Feng Shuija, ki vodijo posameznike pri ustvarjanju okolja, ki podpira ravnovesje, harmonijo in pretok pozitivne energije v različnih vidikih njihovega življenja.

Bagua

Bagua je temeljno orodje v Feng Shuiju, ki se uporablja za analizo in izboljšanje različnih področij prostora. To je osmerokotni zemljevid, ki je položen na tloris doma ali sobe in ga razdeli na devet področij, od katerih vsako ustreza določenemu vidiku življenja. Ta področja so bogastvo, slava, odnosi, družina, zdravje, ustvarjalnost, znanje, kariera in ustrežljivi ljudje. Bagua pomaga posameznikom ugotoviti, katera področja njihovega življenja morda potrebujejo pozornost in kako urediti svoj prostor, da izboljšajo te vidike. Na primer, če želi nekdo izboljšati svojo kariero, se lahko osredotoči na karierno področje Bagua z uporabo posebnih barv, oblik in elementov, povezanih s tem vidikom.

Pet elementov

Feng Shui povezuje pet elementov – les, ogenj, zemljo, kovino in vodo – s posebnimi lastnostmi in lastnostmi. Vsak element je povezan z določenimi barvami, oblikami in materiali. Interakcije med temi elementi so lahko produktivne (generirajo ali podpirajo) ali destruktivne (nadzorujejo ali slabijo). Na primer, voda neguje les, les hrani ogenj, ogenj ustvarja zemljo (pepel), zemlja proizvaja kovino, kovina pa zadržuje vodo. Uravnoteženje teh elementov v prostoru naj bi ustvarilo harmonično okolje. To ravnovesje je mogoče doseči s strateško uporabo barv, materialov in simbolnih predstavitev elementov.

Yin in Yang

Koncept Yin in Yang je jedro kitajske filozofije, saj predstavlja dinamično ravnovesje nasprotnih sil. Yin je povezan z lastnostmi, kot so dojemljivost, temačnost in mirnost, medtem ko je Yang povezan z aktivnostjo, svetlostjo in energijo. V feng šuju je doseganje ravnovesja med jinom in jangom bistveno za ustvarjanje harmonije. To ravnovesje se kaže v izbiri barv, oblik in materialov v prostoru. Na primer, prostor, ki je preveč svetel in energičen, lahko koristi dodajanju bolj pomirjujočih in Yin podobnih elementov, kot so mehke teksture in umirjene barve.

Poveljniški položaj

Poveljniški položaj je ključni koncept v Feng Shuiju, povezan s postavitvijo pohištva in predmetov, zlasti v prostorih, kot sta spalnica in pisarna. V komandnem položaju so ključni deli, kot sta postelja ali miza, razporejeni tako, da imajo jasen pogled na vhod v sobo. Verjame se, da ta položaj zagotavlja občutek varnosti in nadzora, kar omogoča potnikom, da vidijo, kdo vstopa v prostor. V spalnici naj bi postavitev postelje v ukazni položaj spodbujala miren spanec in občutek varnosti. V pisarni se domneva, da povečuje osredotočenost in produktivnost.

Čiščenje nereda

Nered velja za glavno oviro za pretok pozitivne energije ali qi v Feng Shuiju. Verjame se, da ustvarja stagnacijo in blokira naravno gibanje energije po prostoru. Čiščenje nereda velja za ključni korak pri spodbujanju harmoničnega okolja. To ne vključuje samo fizičnega nereda, temveč tudi čiščenje duševnega in čustvenega nereda. Prostori, ki so dobro organizirani in brez nepotrebnih predmetov, naj bi omogočili prost pretok energije, kar spodbuja občutek jasnosti, osredotočenosti in dobrega počutja. Poleg tega je čiščenje nereda pogosto povezano z načeli minimalizma in preprostosti oblikovanja.

5 načel feng shuia

5 načel feng shuia

10 nasvetov za domači feng šuj

Feng Shui je osebna praksa in individualne želje se lahko razlikujejo. Ti nasveti zagotavljajo splošne smernice, vendar jih lahko prilagodite svojim posebnim potrebam in željam pri ustvarjanju harmoničnega življenjskega okolja.

 • Počistite nered: Čiščenje nereda je temeljno načelo Feng Shuija. Poleg fizične nereda razmislite tudi o čiščenju digitalne nereda in organiziranju digitalnega prostora. Ustvarite sistematičen pristop k odpravljanju nereda, pri čemer se lotite enega področja naenkrat. Darujte ali zavrzite predmete, ki ne služijo več svojemu namenu, in očistite površine od odvečnih stvari, da omogočite prosti pretok pozitivne energije.
 • Poveljniški položaj za pohištvo: V spalnicah postavite posteljo tako, da boste imeli jasen pogled na vrata spalnice, hkrati pa se boste počutili varne. V domačih pisarnah postavite mizo tako, da bo obrnjena proti vhodu ali oknu, če je mogoče. Izogibajte se postavljanju pohištva v neposredno poravnavo z vrati, saj lahko povzroči občutek ranljivosti. Eksperimentirajte z razporeditvijo pohištva, dokler ne najdete postavitve, ki bo hkrati udobna in močna.
 • Uravnotežite pet elementov: Razumeti lastnosti in povezave vsakega od petih elementov – lesa, ognja, zemlje, kovine in vode. Na primer, vključite leseno pohištvo ali zelene rastline za element Les, uporabite sveče ali kamin za Ogenj, dodajte zemeljske odtenke ali keramiko za Zemljo, uvedite kovinski dekor ali poudarke za Kovino in vključite vodne elemente ali ogledala za Vodo. Prizadevajte si za harmonično zastopanost vseh elementov v vašem domu.
 • Izboljšajte tako imenovani Wealth Corner: Določite kotiček bogastva v jugovzhodnem delu vašega doma ali določene sobe. Izboljšajte to območje s simboli blaginje, obilja in sreče. To lahko vključuje vazo bogastva, napolnjeno z ugodnimi predmeti, skledo s kovanci ali simbole bogastva, ki imajo za vas osebni pomen. To območje naj bo dobro osvetljeno in brez nereda.
 • Ustvarite ravnotežje Yin in Yang: Ocenite energijo vsake sobe in po potrebi prilagodite ravnovesje jina in janga. V bolj aktivna področja, kot sta kuhinja ali dnevna soba, vključite elemente Yang, kot so svetle barve, oglate oblike in aktivni vzorci. V prostorih, ki so namenjeni počitku in sprostitvi, kot je spalnica, uvedite Yin elemente, kot so mehke tkanine, umirjene barve in nežna osvetlitev, da ustvarite mirno vzdušje.
 • Pametno uporabljajte ogledala: Ogledala so lahko močno orodje v feng shuiju. Ogledala postavite strateško, da bodo odsevala pozitivno energijo, na primer čudovit razgled ali simbol obilja. Izogibajte se postavljanju ogledal neposredno proti postelji ali odsevanju nereda, saj lahko to povzroči energijske motnje. Ogledala naj bodo čista in v dobrem stanju, da ohranijo njihov pozitiven vpliv na pretok energije.
 • Zagotovite dobro osvetlitev: Bodite pozorni na kakovost osvetlitve v vsakem prostoru vašega doma. Naravna svetloba je idealna, zato naj bodo okna čista in brez ovir. Uporabite mešanico virov svetlobe, vključno z ambientalno, delovno in poudarjeno osvetlitvijo, da ustvarite uravnoteženo in vabljivo vzdušje. Zatemnilna stikala lahko uporabite tudi za prilagajanje jakosti svetlobe glede na čas dneva in razpoloženje, ki ga želite ustvariti.
 • Vključite žive rastline: Rastline veljajo za močne vire pozitivne energije v Feng Shuiju. Izberite rastline z zaobljenimi ali mehkimi listi za več energije Yin in koničastimi ali koničastimi listi za energijo Yang. Rastline postavite na območja, povezana z zdravjem in bogastvom, kot so kotički zdravja in bogastva Bagua. Poskrbite, da bodo rastline zdrave in živahne, saj lahko bolne ali umirajoče rastline negativno vplivajo na energijo.
 • Popravilo puščanja in kapljanja: Vodne značilnosti, kot so fontane ali akvariji, so v Feng Shuiju povezane z blaginjo. Vendar pa je ključnega pomena, da morebitna puščanja ali kapljanja odpravite takoj, saj predstavljajo črpanje energije. Odpravite težave z vodovodno napeljavo, popravite puščajoče pipe in zagotovite, da so vodni elementi dobro vzdrževani. Zvok tekoče vode naj bi pritegnil pozitivno energijo in bogastvo.
 • Prilagodite svoj prostor: Pri feng šuju ne gre za sledenje strogim pravilom, temveč za ustvarjanje prostora, ki odraža vašo osebnost in želje. Personalizirajte svoj dom s predmeti, ki imajo sentimentalno vrednost, obujajo pozitivne spomine ali se ujemajo z vašimi interesi. Pokažite pomembna umetniška dela, družinske fotografije ali predmete, ki vam prinašajo veselje. Vaš prostor bi se moral počutiti kot svetišče, ki podpira in neguje vaše dobro počutje.
Domači feng shui

Domači feng shui

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com