• 10.18C Novo mesto
  • 03:03
  • Sre, 08.07.2020

Hidroponika – gojenje rastlin v prihodnosti?

Hidroponika je poseben način gojenja rastlin. Gojimo jih v vodi, ki ji dodamo hranila, ki jih rastline potrebujejo za rast. Rastlin torej ne posadimo v zemljo, temveč v primeren substrat, ki pa služi le kot opora. Ta substrat mora biti dovolj vlažen in porozen, saj ne sme zadržavati vode. V nasprotnem primeru bi rastlina oziroma njene korenine zgnile.

Hidroponika

Hidroponika je torej način, pri katerem imamo lahko posode z rastlinami povsod, kjer je dovolj svetlobe. Zanimivo je dejstvo, da je pridelek večji kot pri klasičnem gojenju rastlin, in sicer kljub dejstvu, da tak način zavzema manj prostora, porabi manj gnojil ter na sploh od nas zahteva manj dela. Pri tem merimo različne parametre vode oziroma hranilne raztopine, rezultati pa nam pokažejo trenutno stanje v hidroponskem sistemu.

Hidroponika in njena zgodovina 

Zmotno je misliti, da je hidroponika sad modernih časov. Že pred več tisoč leti je zelo veliko civilizacij uporabljajo hidroponične tehnike z namenom, da bi uspešno gojili rastline. Tako so se s tem ukvarjali Egipčani, Grki, Babilonci, Kitajci in Azteki. Do prelomnice pa je prišlo v 17. stoletju v Evropi, ko so začeli gojiti rastline v rastlinjakih. Leta 1627 je nastalo tudi prvo objavljeno delo, v katerem so pisali o vzgoji rastlin brez tal. Največje zanimanje je hidroponika požela v 80 letih 20. stoletja. S tem načinom gojenja se ukvarjajo predvsem Kanada, Nizozemska, Nemčija in Avstralija.

Beseda hidroponika izvira uz dveh grških besed: hidro (voda) in ponos (delati), torej pomeni vodno delovanje. Kot smo že omenili, prvi hidroponski sistemi izvirajo že iz antike. Kot zanimivost naj napišemo, da so sloviti viseči babilonski vrtovi in plavajoči vrtovi Aztekov bili dejansko prvi hidroponski sistemi. V njih so gojili hrano vse leto.

Hidroponika pa je na široko poznana tudi kot hobi v gospodinjstvu. Na ta način lahko namreč gojite zelišča, rože in zelenjave kar v prostorih svojega doma.

Hidroponika

Hidroponika po svetu

Po svetu so razširjene različne metode hidroponike. V Ameriki nadaljujejo tradicijo laboratorijskega gojenja, ki se ga je prvi lotil profesor Gericke, Leta 1929 je v cevi z vodo vzgojil 7 m visok paradižnik. Slovencem je veliko bližji način, ki so ga v Bengaliji uvedli angleški strokovnjaki. Uporabljajo se predvsem naslednje tehnologije: DWC (deep water culture), NFT (nutrient film technique), aeroponika, autopot in poplavne grede.

Razlikujemo lahko med pravimi hidroponskimi sistemi, v katerih se rastlino goji brez substrata. Takšna hidroponika je na primer NFT. Potem pa poznamo tudi hidroponske sisteme, kjer se uporablja substrat. Ta je lahko kamena volna, perlit, šota, glinene kroglice in podobno. Od vrste hidroponskega sistema je odvisno to, kakšna hranila bomo potrebovali.

Poznamo tudi odprte in zaprte sisteme gojenja. V odprtih sistemih, kjer gre za drenažo v odpad, substratu neprestano dostavljamo potrebna hranila, stara hranila pa s pomočjo drenaže odtekajo stran. Zaprti ali recikulacijski sistemi so drugačni. Tu hranila ne odtekajo s pomočjo drenaže, ampak jih zbiramo in vrnemo rastlinam. Hranilna raztopina mora biti ustrezna: vsebovati mora vse elemente, ki jih rastlina potrebuje, in sicer v pravilnem razmerju.

Hidroponika

Hidroponika oziroma hidroponski sistemi so res izredno priljubljeni, najbrž bo njihova priljubljenost samo še rasla. Hidroponika se lahko uporablja v majhnih ali velikih prostorih. Ker neposredno nadzorujemo uporabo ustreznih hranilnih snovi, smo poplačani z večjim pridelkom. Nas razpolago imamo zelo napredno merilno opremo, zato lahko računamo, da bo šel tehnološki razvoj samo še naprej.

Hidroponika: trend tudi v urbanem vrtnarjenju

Hidroponika je rešitev tudi za vse tiste, ki živijo v stanovanju ali hiši brez dvorišča ali balkona. Svoj zeleni vrtiček si lahko tako uredijo kar doma. Hidroponski sistem gojenja je namreč zelo čist in učinkovit, poleg tega pa je prava dekoracija za vaša okna. Največja prednost takšnega gojenja pa je seveda v tem, da lahko vse rastline, tako začimbe, okrasne rože, zelenjavo ali sadje, vzgajate tudi izven sezone. Pridelka se lahko veselite prav vse leto. Poleg tega tudi natančno veste, kako ste rastlino pridelali. Najenostavnejši način za gojenje je kar na oknu.

Pripravila: Monika M.

Hidroponika – gojenje rastlin v prihodnosti?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.