• C Novo mesto
 • 01:04
 • Tor, 28.06.2022

Hladilne torbe so v poletnem času nepogrešljive

Predstavljajte si vroč poleten dan, nekje ob reki ali na morju. Vročina sončnih žarkov je neusmiljena, vi pa bi dali kraljestvo za požirek hladne in osvežilne pijače. V takšnih trenutkih si svojega življenja zagotovo ne predstavljate brez praktične hladilne torbe, ki bo poskrbela, da bo vaša hrana in pijača tudi na vročini ostala sveža in mrzla.

Hladilne torbe, ki jih lahko danes najdemo na tržišču, so zelo raznolike, saj je ponudba prav zares pestra. Tako so na voljo v različnih cenovnih razredih, velikostih in oblikah. Razlikujejo se tudi v materialu. Večina torb je prilagojena temu, da lahko v njih shranimo 1,5 litrske steklenice, ki so kot nalašč za uporabo na piknikih, zabavah in podobno. Poiščete lahko mehke in trde hladilne torbe, hladilne nahrbtnike in še in še. Izbira zagotovo ni enostavna!

Hladilne torbe: katere vrste poznamo?

Hladilne torbe

 

Dobro je vedeti, da hladilne torbe delimo na dva tehnična razreda. Tako poznamo pasivne in aktivne torbe.

Pri pasivnih hladilnih torbah je hlajenje doseženo tako, da v njih vstavimo hladilne vložke ali uporabimo led. Hladilni vložki morajo imeti visok koeficient toplotnega zbiralnika, saj bomo le tako dosegli optimalno hlajenje. Hladilne vložke moramo pravilno uporabljati: pred uporabo jih globoko zamrznemo v zamrzovalni skrinji. Namestimo jih na dno hladilne torbe, saj bodo le tako poskrbeli za hlajenje po celi torbi.

Bolj zanesljive so seveda aktivne hladilne torbe, ki za hlajenje uporabljajo hladilne agregate.

 • Sem sodijo na primer električne torbe ali kompresorske torbe. Delujejo po načelu termoelektrike in so res vsestransko uporabne.
 • Omenimo naj še absorbcijske torbe. Te delujejo na plin.
 • Nazadnje so tu tudi hladilne torbe, ki imajo Peltierjev element.

Še posebej dobrodošle in koristne so absorbcijske torbe, ki delujejo na plin, saj pridejo prav povsod, kjer ni na voljo napajanja. Cena takšnih torb je razumljivo višja od tistih, ki delujejo na elektriko.

Hladilne torbe: kako izbrati pravo?

Najprej se vprašajmo, zakaj hladilne torbe sploh potrebujemo. Njihov glavni namen je seveda ta, da jih uporabljamo pri različnih prostočasnih aktivnostih. Da ne bo pomote: obstajajo tudi hladilne torbe za medicinske namene, a o njih danes ne bomo govorili.

Pri izbiri je seveda najprej pomembna velikost in zmogljivost hladilne torbe. Vse skupaj je odvisno tudi od tega, v kakšen namen boste torbo uporabljali. Dobro razmislite, kaj potrebujete: zelo veliko hladilno torbo, ki bo zadostila potrebam večjega števila ljudi, ali pa manjšo torbo, ki bo imela omejen prostor za shranjevanje.

Odločiti se morate tudi o tem, ali naj hladilne torbe samo hladijo ali tudi zamrzujejo. Naslednje pomembno vprašanje se tiče tega, kako nizko pod temperaturo okolice mora torba hladiti. Gremo naprej … Želite zanesljivo hlajenje z agregati ali bodo dovolj le hladilni vložki? Boste raje posegli po pasivni ali aktivni hladilni torbi? Kolikokrat na leto boste torbo uporabljali? Vse to so zelo pomembna vprašanja in odgovori na njih vas bodo vodili do pametnega nakupa hladilne torbe.

Na kaj moramo biti še pozorni pri nakupu hladilne torbe?

Hladilne torbe

 • Kupite hladilno torbo, ki bo nudila možnost priključitve na osebno vozilo, plovilo ali tovornjak.
 • Pomembno je, da bo njen prostor za shranjevanje dovolj velik.
 • Najbolje bo, če bo torba imela ločen prostor za shranjevanje občutljivih živil.
 • Torba naj ima nizko električno porabo, po možnosti naj se pohvali certifikatom za energijski razred A+++.
 • Ne pozabite tudi na primerno težo glede na velikost hladilne torbe.
 • Pomembna je tudi cena, naj bo v ustreznem razmerju z zmogljivostjo.

Hladilne torbe v avtomobilu

Napisali smo že, da se vedno odločite za hladilne torbe, se lahko priključijo tudi na avtomobil. Seveda moramo pri tem pomisliti tudi na to, kje v avtomobilu bo torba shranjena. Med vožnjo je namreč zaželjeno, da ostane na svojem mestu ter se ne premika. Zato jo namestite za sprednje sedeže ali pa kar v prtljažnik. Zavarovati jo bo potrebno s pasovi, saj mora biti stabilna. Pomagate si lahko z jermenom ali spenjalnim trakom.

Hladilne torbe, ki so priključene na avtomobilski akumulator, imajo 12 V priključke pri osebnem avtomobilu ter 24 V priključke pri tovornjaku.  Za dolgotrajno uporabo morajo biti opremljene tudi s kontrolnikom napetosti, tako da je mogoč tudi samodejen izklop torbe.

Koristni nasveti

Hladilne torbe

Na koncu naj omenimo še nekaj nasvetov pri uporabi hladilne torbe.

 1. Ko napolnite svojo hladilno torbo, dajte na pijačo in hrano še veliko ledu. Zavedati se morate, da mrzel zrak potuje navzdol. Stopljeni led pustite v torbi, saj bo mrzla voda skrbela za dodatno hlajenje.
 2. Ste vedeli, da polna hladilna torba hladi bolje kot napol prazna? Tudi če nimate na voljo dovolj živil ali pijač, jo napolnite z ledom.
 3. V hladilne torbe postavite živila in pijače, ki ste jih vzeli direktno iz zamrzovalnika.

Pripravila: Monika M.

odpravi dioptrijo
Hladilne torbe so v poletnem času nepogrešljive
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.