• 10.5C Novo mesto
  • 02:21
  • Sre, 08.07.2020

Ideje za notranjo ureditev vašega doma

Novo stanovanje ali hiša postane dom šele, ko ga uredite po svojem okusu in potrebah, vanj prinesete svoje predmete, spominke in pohištvo, premaknete mizo v kuhinji, vržete star kavč stran, ga nadomestite z moderno privlačno zofo ter kupite nove zavese. Kako urediti nov dom in mu vdihniti osebno noto? V tem članku bomo z vami delili poceni in preproste ideje za notranjo ureditev vašega doma, ki ne zahtevajo veliko časa ali denarja, vender bodo ključno pripomogle k izboljšanju vašega počutja in videza vašega doma.

Uporabite svetle barve za dekoracijo

Če je vas dom videti pusto, lahko stanje pogosto izboljšate tako, da osvežite barvo sten. Uporabite svetle pastelne barve, npr. rumeno, oranžno ali rožnato. Izogibajte se preveč močnim agresivnim ali temnim barvam, saj ne bodo pripomogle k izboljšanju počutja, obenem pa bo stanovanje zaradi njih tudi videti manjše in sobe bolj stisnjene.

Preden se lotite pleskanja, se prepričajte, da so tla zavarovana in pohištvo prekrito. Nikakor si ne želite z zofe odstranjevati pack barve.

Za pleskanje lahko sicer najamete profesionalnega obrtnika, vendar se lahko dela lotite tudi sami in tako prihranite nekaj denarja. Pri delu bodite natančni in previdni, sploh če s tem nimete izkušenj. Bodite prepričani, da ste kupili barvo za pleskanje znotraj hiše; obstaja tudi barva za fasade, ki ima drugačno funkcijo in je zato bolj odporna in trpežna.

Pleskanje stanovanja se lahko spremeni v zabavno družinsko aktivnost. Rezultat morda ne bo tako popoln, kakor bi bil, če bi delo zaupali profesionalcu, vendar vas to po vsej verjetnosti ne bo motilo; vedno imamo dober občiutek, če določeno delo opravimo sami. V najslabšem primeru lahko še vedno uporabimo tudi tapete ali pa nalepke za stene, ki bodo polepšale še tako pusto dnevno sobo ali kuhinjo. Z nalepkami za stene lahko otroci tudi sami polepšajo svojo sobo in izberejo motive, kar jih bo zagotovo navdušilo.

Ideje za notranjo ureditev vašega doma: preproste rešitve

Ideje za notranjo ureditev vašega doma so lahko hkrati elegantne, poceni in hitre.

Ne bojte se premikati kosov pohištva na druga mesta

Potem, ko ste poskrbeli za stene, je naslednji korak ureditev pohištva. Razmislite, ali je vsak kos pohištva na najbolj funkcionalnem mestu in ali ga zares potrebujete; prav mogoče je, da bi stanovanje dajalo bolj prostoren občutek, če bi bila v njem kakšna mizica ali predalnik manj.

Kje vzhaja sonce?

Vedno imejte v mislih, kako bi lahko optimalno izkoristili prazen prostor v stanovanju ter vire svetlobe. Kje je vzhod in kje zahod? Imate okna na vzhodni strani? Ali imate pisalno in jedilno mizo pred oknom?

Če v stanovanju nimate veliko oken, lahko dom naredite bolj svetel tudi s pomočjo strateško razpostavljenih ogledal.

Obnovite stare kose pohištva

Stare kose pohištva in okenske okvirje lahko prepleskate in jim tako vdihnete novo življenje. Pazite le, da boste vedno uporabili tip barve, primeren za določen material, iz katerega je izdelan dotični kos pohištva.

Napolnite stanovanje z rožami, ki ne zahtevajo veliko nege

Zelene rastline v stanovanju bodo izboljšale kvaliteto bivanja, obenem pa bodo pomenile tudi prijetno dekoracijo za vsak tip notranje opreme.

Bodite minimalistični  in ne nabirajte preveč spominkov

Ko gremo na počitnice, v torbo skrbno zložimo kopalke, brisačo, spodnjice, nogavice in sončno kremo; ko pa se vračamo domov, naša potovalka navadno poka po šivih od vseh školjk, magnetkov za hladilnik ter drugih plastičnih spominkov. Kako se izogniti kopičenju nepotrebnih predmetov?

Izogibajte se preprogam in tapisonom

Preproge in tapisoni so na prvi pogled morda videti kot dobra ideja, vendar so odlično zbirališče umazanije, kar lahko sčasoma postane dokaj vidno. Če se jim nočete odpovedati, pazite vsaj, da po njih ne boste stopali s čevlji.

Ne kupujte ničesar, česar ne potrebujete

Obisk trgovine z notranjo opremo je lahko za marsikoga podoben obisku trgovine s sladkarijami. Pogosto vidimo veliko stvari, ki so nam všeč, in si želimo, da bi lahko domov vzeli kar največ. Vendar je pomembno, da vedno razmišljamo v okviru svojega stanovanja, hiše oz. svojih zmožnosti.

Gotovo ste se že srečali s situacijo, ko se vam je določena obleka zdela prekrasna, ko ste jo videli na lutki v trgovini, vendar je bila v domačem ogledalu nenadoma videti precej drugače in vam ni pristajala; nato ste jo položili na dno predala in nikoli več oblekli. Podobno je tudi s kosi pohištva. Določena klubska mizica je lahko videti fantastično v trgovini, vendar to še ne pomeni, da bo pristajala drugi opremi v našem stanovanju. Težava je le v tem, da kadar kupite napačen kos pohištva, ga ne morete tako preprosto skriti na dno predala. Ohranite v mislih tudi to, da če imate le malo pohištva, bo vaše stanovanje videti večje.

Če imate občutek, da vam v stanovanju primanjkuje prostora, se nikar ne bojte podariti ali prodati nekaterih kosov pohištva ali oblačil. Ko boste v stanovanju imeli samo tiste stvari, ki so vam res pri srcu in jih potrebujete in uporabljate vsak dan, bo to precej izboljšalo tudi vaše psihično počutje.

Bodite jasni v svojih željah

Velikokrat dobimo neuporabna darila za rojstni dan ali pa druge priložnosti in praznike, ki zahtevajo obdarovanje. Zato je pametno, da smo vedno jasni v tem, kaj želimo; tako se bomo izognili nepotrebnim darilom, kipcem in uram, ki samo nabirajo prah na policah.

Navadite se, da ne puščate stvari ležati naokrog

Na koncu koncev ne gre samo za to, kakšno notranjo opremo imate, ampak tudi za vaše navade. Tudi če skrbno delate na notranji ureditvi vašega stanovanja, to ne bo prav nič pomagalo, če naokrog puščate ležati umazana oblačila, obvržene revije, prazne krožnike in kozarce.

Vaša spalnica naj postane oaza dobrega počutja

Spalnica je eden izmed najpomembnejših prostorov v vsakem domovanju. Če si želite kvalitetnega počitka, je nujno, da je vaša spalnica udobna in dobro organizirana. Če imate težave s spancem, poskusite prepleskati stene v nežno modro ali pomirjujočo zeleno barvo, ki vas bo prijetno uspavala in pripravila na spanec. Ne pozabite prepleskati tudi stropa, saj je to naravno tisti del sobe, v katerega gledate, preden zaspite. Še posebej v otroški spalnici lahko na strop namestite luno, zvezdice in oblake, ki bodo otrokom pomagali zaspati.

Investirajte v kvalitetne zavese, saj bodo vplivale na kakovost vašega spanca; globoka tema je eden izmed temeljev za dober počitek.

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Ideje za notranjo ureditev vašega doma
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.