• C Novo mesto
  • 22:39
  • Pon, 25.09.2023

iRobot, vodilni proizvajalec robotov, ki čistijo namesto vas

iRobot Corporation je ameriško tehnološko podjetje, ki izdeluje robote za domačo rabo, trenutno sta najbolj priljubljena proizvoda avtonomni robotski sesalnik Roomba in pomivalec tal Braava. Do sedaj so po vsem svetu prodali že več kot trideset milijonov izdelkov, ki so olajšali domača opravila in čiščenje v vsakdanjem življenju ter pripomogli tudi na različnih drugih pomembnih področjih. Gre za vodilno podjetje v robotski industriji, čigar inovacije so med drugim pomagale pri napredku v zdravstvu, iskanju podvodnih naftnih madežev, raziskovanju piramide v Gizi in reševanju mnogih življenj na kriznih območjih po vsem svetu.

V podjetju se sicer trenutno najbolj osredotočajo na razvoj, oblikovanje in proizvodnjo robotov, ki ljudem v domačem okolju pomagajo hišna opravila opraviti bolj kvalitetno, enostavno in hitreje. Vedno hitrejši in bolj stresen življenjski tempo namreč od nas zahteva ogromno prilagoditev, manj časa in energije, zato se priljubljenost iRobot proizvodov veča, rezultati pa kažejo, da se odlično obnesejo v vsakodnevnem življenju.

Kako se je iRobot razvijal skozi čas?

Podjetje iRobot so leta 1990 ustanovili Rodney Brooks, Colin Angle in Helen Greiner na oddelku za robotiko inštituta MIT. V naslednjih letih so razvili robota Genghis za vesoljske raziskave in robota Ariel za zaznavanje in odstranjevanje min. Leta 1998 je podjetje sklenilo pogodbo z Agencijo za napredne obrambne analize (DARPA) za izdelavo taktičnega mobilnega robota, kar je omogočilo razvoj robota PackBot, ki je kasneje uspešno sodeloval pri preiskovanju ruševin v terorističnih napadih in spremljal ameriške vojaške čete.

Leta 2002 je iRobot predstavil svoj vodilni robotski izdelek za domačo rabo, ki ga še danes poznamo pod imenom Roomba. Samo do leta 2004 so prodali več kot milijon robotskih sesalnikov. V naslednjih letih so razvili robota za pomivanje tal, pometanje garaž, čiščenje žlebov in bazenov ter razširili svojo dejavnost na razvoj podvodnih robotov.

Trenutno sta najbolj priljubljena proizvoda iRobot avtonomni robotski sesalnik Roomba in pomivalec tal Braava.

Septembra 2012 so sporočili, da so prevzeli podjetje Evolution Robotics, znanega proizvajalca avtomatiziranega pomivalca tal Mint. Samo dva meseca kasneje je iRobot prevzel še podjetje Aeris Cleantec AG, švicarskega proizvajalca čistilcev zraka, in tako čez eno leto začel pod lastno znamko prodajati čistilce zraka, oblikovane s strani podjetja Aeris Cleantec AG. Do leta 2020 so prodali več kot trideset milijonov robotskih naprav za čiščenje in več kot pet tisoč proizvodov za obrambo in varnostne namene.  S tem so pripomogli k lažjemu in varnejšemu odstranjevanju min v Iraku in Afganistanu, PackBoti so bili uporabljeni za zbiranje podatkov v nevarnih razmerah na kraju jedrskih nesreč, iRobot Seaglider pa je pomagal pri odkritju podvodnih naftnih madežev po izlitju nafte v Mehiškem zalivu.

Leta 2016 so se v podjetju odločili, da se osredotočijo na proizvodnjo robotov za domačo rabo in prodajo del poslovanja na področju vojaške robotike podjetju Arlington Capital Partners. Avgusta 2022 je Amazon napovedal, da namerava kupiti podjetje iRobot v vrednosti 1,7 milijarde ameriških dolarjev, dogovor pa trenutno čaka na odobritev s strani ameriškega urada za varstvo konkurence.

Inovativna tehnologija iRobot, ki stremi k učinkovitim rešitvam in enostavni uporabi

iRobot vlaga v inovativno tehnologijo na področjih kartiranja, navigacije, iskanja fizičnih rešitev in interakcije med človekom ter robotom. Nenehno stremi k temu, da bi bili roboti čim bolj enostavni za uporabo in uporabniku prijazni. Hišni roboti tako ustvarjajo in ohranjajo zemljevide z informacijami, ki jim omogočajo ustrezno gibanje, premikanje, usmerjanje in opravljanje nalog v specifičnem prostoru.

Pametni dom, ki se vzdržuje sam

Podjetje vlaga tudi v razvoj komunikacijskih vmesnikov za robote, da bi zagotovili najboljšo možno interakcijo. Prizadevajo si zgraditi ekosistem robotov s skupnim ciljem ustvarjanja pametnega doma, ki se lahko vzdržuje sam. Robote skušajo povezati z napravami v domu in stremijo k temu, da bi se vse povezane naprave prilagajale življenjskim potrebam in rutinam posameznika, hkrati pa zagotavljale visoko kakovost bivanja.

Najbolj priljubljeni iRobot proizvodi

Roomba

Roomba je najbolj znan in priljubljen domač robotski sesalnik, ki olajša sesanje v marsikaterem domu. Namen inovativnega robotskega sesalnika je poenostaviti čiščenje in povečati vašo produktivnost ter zadovoljstvo. Dom je navsezadnje prostor, kjer se vsi želimo počutiti udobno in prijetno, čistoča pa veliko pripomore k temu. Inovativna navigacija Roombe omogoča zaznavanje predmetov, ki se jim mora sesalnik izogniti, z različnimi načini čiščenja in opremo pa robot brez težav kakovostno opravi naloge namesto vas.

Roomba je iRobotov prvi, najbolj znan in priljubljen robotski sesalnik.

Braava

Hišno opravilo, ki ga pogosto zanemarjamo zaradi pomanjkanja časa in utrujenosti, je zagotovo pomivanje tal. iRobot zato ponuja robotskega pomivalca tal Braava, ki tla pomiva enako kakovostno kot vi. Inteligentno zaznava madeže in umazanijo ter po potrebi podvoji moč čiščenja, tla pa pobriše le tam in takrat, ko vi želite. Glede na vaše navade, rutine in stil življenja se bo robot naučil ponuditi tudi prilagojene urnike čiščenja, ki vam bodo najbolj ustrezali.

Combo

Če bi radi, da robot opravi namesto vas tako sesanje kot pomivanje, se lahko odločite za Roombo Combo, ki omogoča oboje. Mehke površine, kot so razne preproge, bo robot posesal in v tistem trenutku dvignil krpo, da ne zmoči preproge. Trda tla lahko hkrati sesa in pomiva. Inovativne tehnologije omogočajo zaznavanja umazanih območij, kjer je potrebno bolj temeljito čiščenje, hkrati pa se robot nauči zaznavanja predmetov, ki se jim mora izogniti.

3 razlogi, zakaj bi si morali omisliti robota, ki vam pomaga pri čiščenju

Robotski sesalniki in pomivalci tal postajajo v zadnjih letih vse bolj priljubljeni, saj se tehnologija nenehno izboljšuje, s tem pa tudi kakovost opravljenih nalog. Če tudi sami razmišljate o nakupu robota za domača opravila, preberite vse o prednostih in slabostih, ki se jih morate zavedati.

1. V času čiščenja vam ni treba biti doma

Robotski sesalnik ali pomivalec tal se prilagaja vašim rutinam, željam in potrebam. Če ne želite, da čisti, kadar ste doma, lahko delo opravi v času vaše odsotnosti. Zamislite si, kako zadovoljni boste, ko se boste vrnili v sijoč in čist dom. Tudi, če se odpravite na počitnice ali službeno potovanje, lahko z robotskim čistilcem ves čas vzdržujete čistočo svojega doma.

Predstavljajte si, da vas doma pričakajo sijoča tla.

2. Odlična rešitev za ljudi, ki trpijo za poškodbami, zdravstvenimi težavami ali jim enostavno manjka časa

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je glavna prednost robotov za domača opravila prav to, da opravijo delo namesto vas. To pa še posebej pride prav v primerih, ko iz kakršnegakoli razloga niste sposobni ali ne utegnete ročno čistiti svojega doma. Na primer odlična rešitev je za starejše osebe, ki se težje gibajo, za ljudi, ki imajo kakšno poškodbo ali trpijo za zdravstvenimi težavami ali pa preprosto za nekoga, ki živi zelo hiter in stresen življenjski slog, ki mu ne dopušča veliko časa za hišna opravila. Na račun robota lahko prihranite ogromno energije, izboljšate učinkovitost čiščenja in pridobite več dragocenega časa, ki ga lahko bolje izkoristite. Naj čiščenje ne bo več izgovor, da nimate časa za aktivnosti, ki vas veselijo.

3. Inovativna tehnologija poskrbi, da je delo opravljeno kakovostno

Z leti se roboti za domačo uporabo hitro razvijajo in izpopolnjujejo. Danes omogočajo ogromno funkcij, ki poskrbijo za to, da je čiščenje resnično temeljito opravljeno, pri tem pa ni neželenih dogodkov. Roboti za čiščenje vedno bolje zaznavajo prostor in morebitne ovire, ki se jim spretno izognejo. Poskrbijo za čiščenje vsakega kotička, pogosto pa zaznajo tudi predele, kjer je potrebno bolj temeljito čiščenje.

Obstajajo modeli, ki omogočajo posebne programe za specifične vrste podlage ali umazanije, na primer če imate veliko mehkih površin, hišnega ljubljenčka, ki pušča veliko dlake in podobno. Vodilni proizvajalec robotov za domačo rabo je iRobot, lahko pa se seveda pozanimate tudi pri drugih ponudnikih. Pred nakupom nujno preverite, kakšne funkcije vam ponuja izbran model, saj se lahko razlikujejo od modela do modela.

Marsikdo še vedno prisega na ročno čiščenje.

Kakšne so slabosti robotskih sesalnikov?

Glavni dve stvari, ki kupce ponavadi odvrneta od nakupa robota za domačo rabo, sta cena in strah pred neučinkovitostjo. Robotski sesalniki in pomivalci tal so lahko precej dragi, nekdo, ki je v dvomih glede njihove učinkovitosti, pa se bo zaradi tega morda raje vzdržal nakupa. Veliko ljudi še vedno prisega na večjo učinkovitost ročnega čiščenja v primerjavi s čiščenjem robota, kar v precej primerih seveda drži, zagotovo pa je veliko odvisno od posamezne situacije.

Velik vpliv na oceno učinkovitosti čiščenja imajo zagotovo vaše navade in standardi čistoče, seveda pa tudi izbira modela robotskega čistilca. Pomembno je, da pred nakupom zberete čim več informacij, se posvetujete s prodajalcem, preberete mnenja obstoječih uporabnikov in šele nato na podlagi svojih želja, potreb in specifičnih okoliščin sprejmete pravilno odločitev.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels