• C Novo mesto
  • 10:28
  • Ned, 28.02.2021

Izdelava mansarde od A do Ž

Ali imate tudi vi doma prašno in neizkoriščeno podstrešje, na katerem se ves čas nabira nepotrebna ropotija? Kaj storiti glede tega? Kako lahko podstrešje spremenimo v okusno opremljeno in funkcionalno mansardo? Kaj storiti glede izolacije, strešnih oken, kritine? Kaj pa gradbeno dovoljenje, ali ga potrebujemo? Berite dalje in se poučite o vsem, kar potrebujete za gradnjo svoje lastne mansarde! 

Mansarda in Mansart

Zgodovinsko gledano še ni minilo veliko časa, odkar smo začeli prepoznavati vrednost mansard; še ne tako dolgo nazaj smo na podstrešjih samo nabirali odvečno kramo in predmete, ki ne služijo več nikomur. V 17. stoletju pa je francoski arhitekt François Mansart (1598–1666) uveljavil nov način gradnje in prepoznal potencial neizkoriščenega prostora na podstrešju, ki, če ni vzdrževan, pravzaprav škodi celotni hiši. Nov način gradnje funkcionalnih prostorov na podstrešju je kmalu začel nositi ime svojega idejnega vodje, in tako se je rodila: mansarda.

Mansarda lahko povsem spremeni funkcionalnost in videz vašega stanovanja, vendar je pomembno, da pred začetkom gradnje dobro razmislite o vseh potrebnih korakih, ki jih morate opraviti. Najprej razmislite, v kaj sploh hočete spremeniti svoje podstrešje. Bo to dodatna delovna soba? Soba za najstnika, ki si želi več prostora in zasebnosti? Glede na funkcionalnost lahko potem razmišljate dalje o ureditvi prostora. Velika prednost mansarde je, da imate na voljo večji prostor, poln svetlobe, kar je popolno za delovno sobo ali atelje. Mansarda namreč navadno ni razdeljena z nosilnimi stenami, kar omogoča popolnoma drugačne možnosti razporeditve prostora kot v spodnjem nadstropju hiše. Morda boste v novo urejenem modernem prostoru začutili novo inspiracijo in navdih za projekte in boste lažje delali, sploh če veliko dela opravljate od doma in potrebujete neke vrste domačo pisarno.

Se izdelava mansarde splača?

Vsekakor boste morali vložiti nekaj denarja, vendar se na dolgi rok splača. Če imate doma neizkoriščeno podstrešje, ga lahko z nekaj načrtovanja spremenite v idealno območje v hiši, morda celo svoj novi najljubši prostor za posvečanje hobijem. Alternativno lahko mansardo spremenite v sobo za goste ali pa otroke; možnosti je veliko, odvisne pa so tudi od samih značilnosti objekta.

Izolacija

To je eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov, ko pride do gradnje nasploh, pri mansardi pa še posebej; v primeru, da izolacija ni ustrezna, je lahko poleti v mansardi izjemno vroče, pozimi pa boste zmrzovali. V takem primeru bo ves trud za gradnjo mansarde zaman, saj je na koncu vseeno ne boste mogli uporabljati. Zato že od samega začetka vložite dovolj dela tudi v načrtovanje materialov.

Preden se lotimo nameščanja izolacije, je treba preveriti, ali je pod strešno kritino zračni kanal, zaščiten s plastjo paroprepustne folije. Ključno je, da ta del strehe ne pušča. Nato se lahko lotimo nameščanja same izolacije; dokaj klasična metoda oz. material je mehka oz. trda mineralna volna, obstajajo pa tudi drugi načini in materiali.

Okna so ključna

Okna so ključna prednost mansarde, saj omogočajo dotok svetlobe od zgoraj, česar v drugih prostorih v hiši ne moremo zagotoviti. Izbirate lahko med panoramskimi in navadnimi strešnimi okni; razlika je v tem, kako se okno odpira. Panoramsko strešno okno se odpira po celi dolžini in je tako na nek način podobno navadnemu oknu, kakršno bi vgradili v spodnje nadstropje. Navadno strešno okno je pritrjeno na sredini svoje višine in je tako bolj primerno, če nimate veliko prostora in bo tako služilo samo funkciji prezračevanja.

Izdelava mansarde: ali potrebujemo gradbeno dovoljenje?

Preden se lotite gradnje, se vsekakor seznanite z novo gradbeno-prostorsko zakonodajo, ki je pri nas začela veljati s 1. junijem 2018. Ta določa: “Za gradnjo enostavnega objekta, vzdrževanje objektov, začasne objekte in dela v javno korist ne potrebujemo gradbenega dovoljenja (GD). Enostavni objekt je npr. nadstrešnica ob hiši, velika do 20 kvadratnih metrov, visoka do štiri metre, z nosilnim razponom do štiri metre. Za novogradnjo, rekonstrukcijo in spremembo namembnosti pa je GD obvezno. Če razmišljamo o prizidavi ali nadzidavi, spada to med novogradnje, torej je GD potrebno. Potrebno je tudi za gradnjo nezahtevnega objekta, vendar potrebujemo minimalno dokumentacijo za gradnjo in nam ni treba prijaviti začetka gradnje. Nezahtevni objekt je npr. nadstrešnica do velikosti 50 m2, višine do 6 metrov in nosilnega razpona do 5 metrov.” (deloindom.delo.si)

Kaj pa, če mansarda potrebuje samo osvežitev?

Dobra novica: za vzdrževalna dela, pri katerih ne posegate v nosilno konstrukcijo zgradbe, npr. ne podirate sten, pred začetkom gradnje ne potrebujete gradbenega dovoljenja. V kolikor začnete z bolj konkretnimi deli, ki posežejo v nosilno konstrukcijo, pa morate zaprositi za gradbeno dovoljenje.

Če za svojo gradnjo potrebujete gradbeno dovoljenje, je pomembno, da še pred samim začetkom gradbenih del prijavite tudi sam začetek gradnje na pristojni upravni enoti (potem, ko ste že pridobili ustrezno gradbeno dovoljenje).

Koliko časa velja gradbeno dovoljenje?

Gradbeno dovoljenje od pridobitve ne velja večno, kar je potrebno vsekakor vzeti v zakup, ko oddajate dokumentacijo; z začetkom gradnje morate pričeti v roku petih let. To velja tudi za druge tipe objektov, ne le, če ste se odločili za temeljito prenovo podstrešja.

Koliko sploh stane izdelava mansarde?

V ceno je treba všteti številne dejavnike, od vgradnje oken pa do izolacije; končna cena nove mansarde, vključno z montažo oken, izolacijo in beljenjem vas bo na trgu stala okrog 400-500 EUR, lahko pa tudi več, tudi 700 ali 800 EUR. Že samo strešno okno stane več kot 300 EUR, plačati pa boste morali tudi montažo.

Na kaj je treba paziti pred začetkom gradnje

Zelo pomembno je, da preverimo naklon strehe, pa tudi ohranjenost; če je streha že stara in pušča, se lahko znajdemo v težavah. Poleg tega je nujno, da preverimo, kakšno obremenitev sploh prenese nosilna konstrukcija.

Ali je izdelava mansarde zelo zapleten postopek?

V resnici ne gre za izjemno kompliciran proces, vendar je izjemno pomembno, da je mansarda dobro načrtovana, da so v njej vsi nujni elementi, kot npr. zračni kanal, da je njen prostor maksimalno izkoriščen, da je zagotovoljen dober pretok zraka in da je zgrajena iz kakovostnih materialov. Zato je pomembno, da se pred začetkom gradnje obrnete na strokovnjaka, ki vam bo znal svetovati in vas bo varno vodil skozi celoten postopek, obenem pa bo sledil vaši viziji. Bodite potrpežljivi in si za načrtovanje svoje idealne mansarde vzemite čas, pa boste zagotovo zadovoljni z rezultati.

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Izdelava mansarde od A do Ž
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.