• C Novo mesto
  • 15:05
  • Čet, 22.02.2024

Je vaša posoda po pomivanju še vedno umazana? Zelo verjetno počnete katero od teh napak

Vsakemu se je že zgodilo: po pomivanju v pomivalnem stroju je posoda še vedno umazana. Nekateri kosi so morda čisti, na drugih pa ostajajo sledi hrane. Zakaj se nam to dogaja in kaj lahko storimo? Preberite si 5 najpogostejših napak, ki jih počnemo pri pranju v pomivalnem stroju in kako jih odpraviti.

  1. Posodo pomivate vnaprej

Pogosto se nam zdi, da stroju naredimo uslugo, če posodo delno že prej operemo v koritu. To morda ni najučinkovitejši način čiščenja. Novejši stroji imajo senzorje, ki zaznajo količino umazanije na posodi in temu prilagodijo cikel in način čiščenja. Če je pomivalni stroj mlajši od petih let, predhodno pranje ni potrebno. Ročno predpranje je smiselno le, če ne nameravate pranja zagnati še isti dan in bi se vam hrana sicer strdila na posodi.

  1. Večji kosi posode blokirajo čistilne šobe

Tudi večje kose posode, razne lonce in ponve, je najlažje postaviti v pomivalni stroj, vendar zaradi svoje velikosti pogosto zablokirajo pralne šobe stroja in tako curki vode v stroju ne pridejo do vse posode. Če se vam dogaja, da posoda po koncu cikla ni oprana, poskusite v stroj dati manjše stvari, krožnike, posodice in pribor, večje kose pa operite ročno.

  1. Pozabljate na čiščenje pomivalnega stroja

Že res, da se sliši čudno, ampak kot vsaka naprava, tudi pomivalni stroj ni odporen na umazanijo in čeprav se v notranjosti vedno čisti, so na spoju vrat deli, kjer se umazanija iz posode lahko zadržuje. Predvsem je to tesnilna guma na robovih, kjer se nabirajo bakterije iz umazane posode in se v vlažnih pogojih hitro širijo. Vsakih nekaj mesecev je to gumo priporočljivo očistiti z milom in staro zobno ščetko ali podobnim orodjem. S tem podaljšamo življenjsko dobo same gume in preprečimo prenos bakterij nazaj na čisto posodo.

  1. Ne uporabljate sredstva za sijaj posode

Če je vaša posoda še vedno mokra, ko pride iz pomivalnega stroja, na njej ostanejo nadležni vodni madeži. V tem primeru je rešitev sredstvo za sijaj, ki bo ustavilo ustvarjanje vodnih kapljic na posodi in s tem vodne madeže. Hkrati pripomore k hitrejšemu sušenju posode.

  1. Vso posodo čistite hkrati, ne glede na količino umazanije

Nekateri kosi posode potrebujejo globlje in daljše čiščenje, nekateri pa bodo čisti s precej krajšim ciklom. Če le lahko oz. imate posode za več pranj, je priporočljivo razdeliti posodo po količini umazanije in hkrati prati bolj umazano posodo na daljšem in bolj vročem programu ter manj umazano na krajšem ciklu. Če nimate dovolj posode za več pranj, se morda splača nekatere kose raje oprati na roke.

NaDlani.si; Foto: Pexels