• C Novo mesto
  • 18:00
  • Sob, 04.12.2021

Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za pasjega ljubljenčka

Si strašansko želite pasjega ljubljenčka, malo kosmato kepico, ki bi razposajeno tekala po vašem domu, vam pričarala nasmeh na obraz ter nudila brezpogojno prijateljstvo in ljubezen? Nikar ne hitite z nakupom oziroma še bolje, posvojitvijo, saj pes seveda ni igrača, ampak občutljivo živo bitje s svojimi potrebami in karakterjem! Čeprav se vam morda ne zdi, je biti lastnik psa zelo velika odgovornost, na kar pa v vsem navdušenju nad prikupnim pasjim mladičkom včasih niti ne pomislimo. In zato žal preveč psičkov na koncu konča v zavetišču, pri novem lastniku ali celo na cesti. Kar je neodgovorno in nedopustno!
Zato se najprej dobro prepričajte, da izpolnjujete vse pogoje, da psičku lahko nudite dober dom in srečno življenje, šele nato se odločite za nakup ali posvojitev živalice. Pes je res lahko vaš najboljši prijatelj, ampak tudi vi morate biti njegov in z njim ravnati tako, kot si prijatelj tudi zasluži.

Kaj se morate torej vprašati, še preden sprejmete dokončno odločitev, da postanete pasji lastnik? Tukaj je pet osnovnih vprašanj, ki jih morate pri sebi oziroma v družini razčistiti, zopet ponavljamo – pred nakupom ali posvojitvijo domačega ljubljenčka.

1. Ali imam primeren prostor za psa?
Ste prepričani, da je vaše stanovanje dovolj veliko za psa, ki si ga želite? Ne glede na pasmo psa in velikost vašega stanovanja ali hiše, vsak pes potrebuje kotiček, ki bo samo njegov in kjer bo imel popolni mir in stalni prostor za spanje. Kadar bo pes odšel tja, vam bo sporočil, da želi malce predaha in da ga pustite pri miru. Pomislite tudi na to, da boste najverjetneje morali kakšne prostor ali prostore zavarovati (na primer, da pes ne pade z balkona, se polomi na stopnicah ali pade v kakšno luknjo) in da vas od zdaj naprej čaka vestno pospravljanje stvari, ki jih pes ne sme dobiti v gobec (bodisi ker so psu nevarne ali ker nočete, da jih uniči) – mali kužki so namreč nadvse navdušeni nad grizenjem).

2. Imam dovolj informacij o skrbi za psa ter o psu oziroma pasmi psa, ki sem si ga izbral?
Najprej se podučite o tem, kaj vse kosmatinček potrebuje in kako je treba zanj skrbeti, preberite kakšno strokovno knjigo o tem, pobrskajte po internetu, kjer boste zagotovo našli veliko dobrih nasvetov in informacij, ter se temeljito pogovorite s prijatelji, ki že imajo psa, ali kakšnim veterinarjem, ki bo zagotovo z veseljem odgovoril na vsa vaša vprašanja. Nato se podrobno pozanimajte še o karakteristikah posameznih pasem in izberite takšno, ki najbolj ustreza vašim zmožnostim in željam. Vsaka pasma ima namreč svoje specifike, nekatere so znane kot bolj glasne, nekaterim ne izpada dlaka, tretje potrebujejo manj ali več gibanja …

3. Imam dovolj prostega časa?
Pes je družabno bitje in potrebuje družbo, tako človeško kot pasjo. Bodite pripravljeni, da se boste morali z njim ukvarjati več ur na dan. Ne glede na vreme in tudi če imate vrt oziroma dvorišče, kjer se pes lahko prosto giba, morate psa vsak dan sprehajati – res vsak dan, tudi ne glede na vaše počutje! In sprehod še ni, če psa odpeljete samo do prve travnate zaplate, da opravi svojo potrebo. Priporočljivi sta vsaj dve uri sprehoda na dan, če je pes v dobri kondiciji, ga potrebuje še več. Tu je še igranje, pasja šola, obiski veterinarjev … In vsekakor je nujno, da se med sprehodi srečuje z drugimi psi (pa tudi ljudmi), da se bo socializiral. In pomnite: preveč neporabljene energije pri psu povzroča največ težav (razposajenost, uničevanje stvari ipd.).

4. Imam dovolj finančnih sredstev?
S tem seveda ne mislimo na stroške za nakup psa, ki so, če je ta pasemski, lahko zelo zelo visoki. Govorimo o hrani, negi, pasji šoli, obiskih veterinarjev, pasji opremi, igračah … Pes na leto menda prinese dodatnih 600 do 2000 evrov stroškov, so izračunali strokovnjaki, odvisno seveda od različnih okoliščin, na primer velikosti in pasme psa, načina življenja, zdravja in potreb psa. In zavedajte se, da pes v povprečju živi 10 do 15 let. Stroški torej niso zanemarljivi, bodite pripravljeni, da se bo prisotnost psa poznala na vašem družinskem proračunu.

5. Imam dovolj občutka in potrpljenja za psa?
Saj ni treba posebej omenjati, da pes vsak dan potrebuje hrano in svežo vodo, kajne? Psa je potrebno izšolati oziroma ga naučiti vsaj osnov ubogljivosti in socializacije, kar terja čas, doslednost in potrpljenje. Pes stvari seveda ne zna povedati, zato je včasih težko vedeti, kaj je z njim narobe oziroma zakaj se obnaša, kot se. Naj omenimo še pobiranje iztrebkov, vstajanje sredi noči, ker mora vaš kosmatinček na potrebo, nego psa, dlake po stanovanju … Bodite pripravljeni tudi na odpovedovanja: počitnice boste morali prilagoditi psu oziroma zanj najti dobro in zanesljivo varstvo, namesto na pijačo boste morali domov, da ne bo ponečedil ali razgrizel stanovanja, namesto na kavč boste morali ven, ker vas bo proseče gledal …

 

In še eno ključno vprašanje, ki je pravzaprav prvo, ki potrebuje odgovor, preden sploh razmišljate naprej o psu: se vsi v družini strinjajo s sobivanjem s kosmatincem?

A da ne bo vse tako črno: domači ljubljenčki poleg vsega zgoraj naštetega prinašajo tudi neizmerno veselje, nas spravijo v boljše razpoloženje, nas naučijo skrbi za druge in potrpežljivosti, menda je celo dokazano, da lastniki psov živijo dlje kot tisti, ki domačih ljubljenčkov nimajo.

NaDlani.si; Foto: Pixabay