• C Novo mesto
  • 04:23
  • Sob, 13.08.2022

Kako izbrati senčila za vaš dom?

Poletje je že tukaj in kmalu bomo začeli iskati načine, kako naše bivalne prostore čim bolj ohladiti. Ker so pomemben vir toplote v stanovanju sončni žarki, ki pronicajo direktno skozi okna, so senčila učinkovita rešitev, za se izognemo pretiranemu segrevanju. Poleg tega lahko senčila služijo tudi zastiranju notranjosti stavbe pred radovednimi pogledi.

Običajno so zunanja senčila v večji meri namenjena preprečevanju segrevanja zraka, medtem ko so notranja senčila v funkciji dekoracije. Zaščita pred sončno pripeko je še posebej pomembna, če gre za lego na južni ali zahodni fasadi. Senčila nam pomagajo, da nam ni treba v tolikšni meri uporabiti klimatske naprave. S tem privarčujemo z energijo. Uporabniki se najpogosteje odločajo za kombinacijo med zunanjimi in notranjimi senčili. Zunanja senčila kombiniramo z notranjimi plise ali rolo senčili.

Zunanja senčila

Izbira zunanjih senčil je pestra, zato smo kot kupci dostikrat zmedeni glede tega, kaj izbrati. Kot dobra opcija se lahko izkažejo vsem dobro znane rolete, ki omogočajo tako toplotno kot zvočno izolacijo. Služijo kot dobra zaščita pred neprijetnimi vremenskimi razmerami, pa tudi pred morebitnimi nepridipravi. Poznavalci pravijo, da imajo rolete nenadomestljivo funkcijo tako pozimi kot poleti. Poleti preprečujejo pregrevanje stanovanja, pozimi pa uhajanje toplote. Zunanja senčila so lahko iz različnih materialov; iz lesa, aluminija, jekla ali umetne mase.

Notranja senčila

Pri notranjih senčilih je veliko bolj pomemben izgled, saj služijo tudi kot dekoracija v prostoru. Če so bila notranja senčila včasih zgolj enobarvna, je zdaj na trgu na voljo široka paleta takih z najrazličnejšimi vzorci. Ko izbiramo notranja senčila, moramo izbrati taka, ki se bodo estetsko ujemala s pohištvom in samo zasnovo prostora, kjer se bodo nahajala. Poznamo različne vrste notranjih senčil; žaluzije, roloji, panelne zavese, lamelna in plise senčila. Za kaj se bomo odločili, je odvisno od našega okusa pa tudi funkcionalnosti. V dnevni sobi naj bi bila senčila bolj prosojna, v spalnici pa bolj kompaktna, saj je prostor večinoma zatemnjen in uporaben zgolj ponoči.

Različne vrste senčil

Rolete

Rolete so bile včasih predvsem lesen, danes pa pogosto ni več tako. Nadomeščajo jih plastične pa tudi aluminijaste različice. Kljub temu, da obstajajo številne druge vrste sodobnejših senčil, so rolete med številnimi uporabniki še vedno zelo priljubljene zaradi nekaterih pozitivnih lastnosti.

senčila 3

Pri notranjih senčilih je veliko bolj pomemben izgled, saj služijo tudi kot dekoracija v prostoru.

Za rolete je značilno, da so sestavljene iz mnogih podolgovatih letvic. Te so gibljivo povezane med seboj in jih je možno pospraviti v obliki role. To se nato pospravi v roletno omarico. V današnjih časih se največkrat uporabijo plastične rolete. Te so namreč cenovno ugodne, poleg tega pa imajo izolativne lastnosti. Jih pa čedalje bolj nadomeščajo aluminijaste letvice, ki jih lahko napolnimo s poliuretansko peno. Aluminijaste lamele služijo tudi kot protivlomna zaščita, kar lahko marsikoga prepriča, da so prava izbira za zaščito oken.

Žaluzije

Žaluzije so precej prevladujoča izbira med potrošniki. Razlog je v številnih dobrih lastnostih, ki jih imajo. Možno jih je enostavno zmontirati in upravljati. Hkrati so dostopne po ugodni ceni. Za žaluzije je značilna lamelna sestava. Na zgornji strani so te obešene na vrvici in vpete v ohišje senčila. Poseben mehanizem omogoča dviganje in spuščanje lamel. Hkrati jih lahko obračamo v levo ali desno stran. To nam omogoča, da lahko prilagodimo stopnjo osenčenosti prostora; celo do maksimuma.

Žaluzije lahko vgradimo tako zunaj kot znotraj objekta. Zunanje žaluzije so namenjene zadrževanju sončnih žarkov na zunanji strani okna. Varujejo tudi pred morebitnimi mehanskimi poškodbami okna. Varujejo pred vročino, vetrom, dežjem, mrazom in snegom. Glede na vremenske razmere, ki smo jim izpostavljeni v določenem okolju, se moramo odločiti, katere izbrati; kakšno kakovost in vzdržljivost materiala.

V zadnjem času so vse bolj priljubljene lesene žaluzije. Te postajajo popularne posebej zaradi naravnega videza in topline, ki jo oddajajo. Lesene žaluzije so lahko iz različnih vrst lesa. Lahko so podvržene različnim površinskim obdelavam. Treba pa je vedeti, da je vse lesene izdelke treba redno vzdrževati; tudi žaluzije.

Komarniki

Visoke temperature s sabo prinesejo tudi nadležne komarje, muhe, ose, čebele, pajke in druge žuželke. Te se kaj hitro prikradejo v stanovanje in povzročajo slabo voljo. Da bi se pred njimi lahko ubranili, si lahko pomagamo s komarniki. Te namestimo v okenske odprtine. Pri komarnikih gre v bistvu za mrežo z drobnimi luknjicami. Te so dovolj majhne, da mrčes skoznje ne more vstopati. Nekateri komarniki imajo tako majhne luknjice, da te ne prepuščajo celo prašnih delcev. To je lahko odlična rešitev za vse, ki imajo težave z astmo.

Komarniki so običajno izdelani iz aluminijastega profila. Ta je prašno barvan. Zaradi tega je življenjska doba teh pripomočkov precej dolga. Nekateri se za namestitev komarnikov ne odločijo, saj menijo, da ti zastirajo dotok svetlobe. Vendar to ni res. Svetloba lahko skozi komarike priteka v enakem obsegu. Tudi pogled skozi mrežo ni bistveno oviran.

senčila 2

Uporabniki se najpogosteje odločajo za kombinacijo med zunanjimi in notranjimi senčili.

Senčila – pliseji

Plise je sodoben in modren način senčenja prostorov. Uporabljamo ga lahko za senčenje kateregakoli prostora. Lahko ga uporabljamo za senčenje stanovanjskih hiš, poslovnih prostorov, javnih zgradb, zimskih vrtov in zastekljenih balkonov. Plise se kot senčilo izdeluje po meri, zato ga je možno prilagoditi glede na take in drugačne želje uporabnikov. Odločimo se lahko, če bomo pogled zasenčili v celoti ali le delno.

Tako senčilo ima tudi dekorativno funkcijo v prostoru. Izbiramo lahko med različnimi barvnimi odtenki in vzorci. Tako senčilo lahko celo nadomesti klasično zaveso. Izdelan je iz tkanine visoke kakovosti, ki ima dolgo življenjsko dobo. Obnese se tudi pri visoki temperaturi in vlagi. Tkanino lahko preprosto operemo, zato je njeno vzdrževanje enostavno.

Zavese

Ena izmed variante notranjih senčil so tudi zavese. Te imajo lahko več funkcij. Lahko nas zgolj varujejo pred soncem ali pa so predvsem v dekorativni funkciji. Zavese so estetsko zanimiv dodaten vsakega prostora. Ko se odločamo za primerne zavese za naše bivališče, moramo upoštevati predvsem obstoječo opremo prostora. Nato izberemo barvo in vzorec zaves, ki se bo prilagajal prostoru. Pozornost je dobro nameniti tudi dolžini zaves, saj te vizualno znižajo prostor. Izbiramo lahko med takimi zavesami, ki so precej prosojne za svetlobo ali pa posežemo po takih, ki so goste in nam bodo zagotovile učinkovito senčenje prostora in ohranjanje ugodne temperature poleti.

Nadlani.si, vir slik: Pixabay

Kako izbrati senčila za vaš dom?
1 od 3
Pixabay
Senčila
Pixabay
Senčenje prostora
Pixabay
Žaluzije
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.